Hlavní obsah

Novobarokní vila Hubáčkových se stala chloubou Chotěboře

Novinky, text:Jiří Slavík, editace: tnk

Rodinný dům v Chotěboři si nechal jeho majitel postavit na trojúhelníkovém pozemku. Jeho sídlo se stalo opravdovou chloubou města. Vila v novobarokním stylu vynesla obdiv mnohých kolemjdoucích.

Článek

Když byla kolem roku 1900 založena nedaleko chotěbořské železniční stanice textilní továrna firmy Geiringer, rozhodl se její ředitel, Josef Lašek, postavit na sousední trojúhelníkové parcele s nárožím do ulic Herrmannovy a Senftovy vlastní vilu.

Návrh rodinného domu v novobarokním stylu vypracoval renomovaný místní stavitel František Kruml.

Vila manželů Hubáčkových, kteří dům zakoupili ve třicátých letech a po nichž dostal své jméno, je přízemní, částečně podsklepenou stavbou. Delší reprezentativní strana objektu je rovnoběžná s Herrmannovou ulicí.

Dvoubarevná novobarokní fasáda byla řešena velmi dekorativně. Hlavní plocha je rozčleněna do rámů, nechybí ani hrubozrnná omítka. V porovnání s dochovanou plánovou dokumentací byly při konečné realizaci stavby dodatečně pozměněny některé dekorativní architektonické články.

Interiéry se ve své podstatě zachovaly dodnes. Obytné podkroví bylo stavebně upraveno v roce 1947, kdy vznikla na východní straně půdní vestavba. Objekt i zahrada se vzrostlými stromy jsou díky péči potomků Karla Hubáčka ve velmi dobrém stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám