Hlavní obsah

Nové ikonické osvětlení navržené slavným designérem Pantonem vzniklo podle skic z archivů

Novinky, tnk

Dvě nové ikony v oblasti osvětlení, lustr s názvem Hive a stolní lampa Reflect, byly před pár lety jen součástí archivu nerealizovaných návrhů proslulého dánského designéra Vernera Pantona. Firma Verpan je ale probudila k životu a tyto kousky uvedla do výroby. Seznamte se s osvětlením, které má ambici stát se ikonou.

Foto: Archiv společnosti Verpan

Osvětlení Reflect má působivý retro design.

Článek

Designér Verner Panton byl jedním z nejslavnějších tvůrců návrhů interiérů a nábytku 20. století. Jeho vůbec nejslavnějším dílem se stala Panton Chair, která se dodnes objevuje v mnoha moderních interiérech.

Panton byl známý pro své složité, někdy až opulentní organické vzory.

Nové osvětlení Reflect je skvělým příkladem jeho vynalézavosti a hlubokého porozumění tomu, jak manipulovat se světlem za účelem vytvoření požadovaného nastavení nebo nálady.

Světlo tento objekt vrhá směrem nahoru od trubkové základny a odráží se od bílého povrchu šikmého stínidla ve tvaru disku, aby vytvořilo svěží, ale rozptýlené světlo v celém jeho okolí. Lampy vznikly v teplé červené a neutrální šedé barvě s jemnou povrchovou úpravou.

Foto: Archiv společnosti Verpan

Šedá varianta je vhodná do brutalistních interiérů.

Lustr Hive naopak kombinuje různé velikosti stínidla. Právě vrstvený design mu dává velmi charakteristickou a sochařskou kvalitu a zároveň zajišťuje osvětlení bez oslnění.

Foto: Archiv společnosti Verpan

Osvětlení s názvem Hive vzniklo v banánově žluté barvě.

Svítidlo poskytuje velkorysé množství jemného a rozptýleného světla, které v interiéru neoslňuje. Je k dispozici v leštěném hliníku nebo v lakované verzi v banánové žluté.

Foto: Archiv společnosti Verpan

Do moderních strohých interiérů zapadne stříbrná varianta lustrů.

Lampy mají díky čistému a přímočarému designu univerzální použití. Uplatní se zejména v moderních, ale i retro interiérech. Dobře se budou vyjímat rovněž v industriálních loftových prostorech.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám