Hlavní obsah

Ikonické židle slaví padesátku

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panton Chair dánského designéra Vernera Pantona je jednou z nejvýraznějších designových ikon 20. století. Letos, půlstoletí od jejího prvního uvedení na trh švýcarskou značkou Vitra, slaví výročí limitovanými edicemi Panton Chrome a Panton Glow.

Foto: Designville (3x)

V roce 2004 byla ve spolupráci s Pantonovou ženou Mariannou uvedena zmenšená verze Panton Chair Junior. Hodí se pro předškolní děti nebo malé školáky. Cena 4651 Kč.

Článek

První židle vyrobená z jednoho kusu plastu se poprvé představila na veletrhu nábytku IMM v Kolíně nad Rýnem v roce 1968. Tvarem a jasnými barvami se rychle stala symbolem tehdejší popartové éry.

Boj o vytvoření skulpturální židle esovitého tvaru z jakkoli poddajného plastu trval několik let. Dlouho se na ní nedalo sedět, nebyla dostatečně stabilní. Konečný tvar židle vzešel z deseti prototypů z ručně laminované polyesterové pryskyřice vyztužené skelným vláknem.

Foto: Designville

Retro stolní lampa FlowerPot v sobě nese otisk doby, ve které vznikla. Rozpustilým svítidlem Verner Panton vystihl náladu hnutí hippies i vzrušené časy kolem přistání na Měsíci. Cena 9290 Kč.

Původní materiál vzhledem k rostoucí poptávce postupně nahradila polyuretanová pěna a později vstřikování termoplastu, který však nebyl dost odolný a židle se lámaly. Problémy s materiálem vedly v roce 1979 k přerušení výroby, aby nedokonalé židle neohrozily renomé Vitry jako výrobce.

Zájem o Panton Chair nicméně přetrval a pokrok v oblasti výroby plastu a nové možnosti vstřikování do formy přivedly Vitru a Vernera Pantona v 90. letech minulého století na myšlenku zkusit tento projekt vylepšit.

Podařilo se a návrháři se po třiceti letech od prvního uvedení ikony konečně splnil jeho největší cíl - plastová židle jako cenově dostupný, průmyslově vyráběný produkt.

Foto: Designville

Závěsné světlo Topan VP6 bylo navrženo v roce 1959, dnes ho vyrábí dánská firma &tradition. Barva přívodního kabelu odpovídá barvě stínítka. Topan vypadá dobře samostatně i ve skupině barevných variant. Cena 5490 Kč.

Židle se v novém provedení znovu představila v roce 1999, krátce předtím Verner Panton ovšem zemřel. V roce 2004 byla ve spolupráci s Pantonovou ženou Mariannou s velkým ohlasem uvedena na trh zmenšená matná verze Panton Chair Junior určená dětem. Prodává se v šesti barevných variantách, včetně růžové.

Panton Glow
Má pět vrstev laku s fosforeskujícím pigmentem a ochranný lesklý nátěr. Svítivý pigment pohlcuje světlo a ve tmě modře září. Je poctou Pantonově instalaci Visiona 2 z roku 1970, pro niž vymyslel stěny a stropy, které díky dispozicím a barevným kombinacím vypadaly, jako by uvnitř žhnuly.
Co je Vitra?
Značka Vitra založená v roce 1950 ve švýcarském Birsfeldenu je rodinnou firmou Williho a Eriky Fehlbaumových. V průběhu 50. let byly na trh uvedeny nejznámější produkty z jejího portfolia, za nimiž stojí přední designéři té doby mj. židle Eames, kuličkové věšáky Hang-It-All či populární černí ptáčci Eames House Bird od amerických designérů Charlese a Ray Eamesových. Neméně známé je i křeslo Coconut Chair návrháře George Nelsona.

Verner Panton

13. 2. 1926 až 5. 9. 1998

Jeden z nejvlivnějších interiérových designérů a návrhářů nábytku 20.století. Během své kariéry vytvořil řadu inovativních, hravých a futuristických návrhů. Pracoval s mnoha materiály, nejčastěji s plastem, a rád experimentoval s barvami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám