Hlavní obsah

Nominace na designérský Objev roku: nafukovací kancelář i originální zásuvka

Novinky, Kristýna Křížová

Ocenění Objev roku – Cena České spořitelny je určena mladým neetablovaným tvůrcům napříč spektrem všech vyhlašovaných kategorií v soutěži Czech Grand Design. Ocenění designérům umožňuje rychlé zviditelnění se a vstup na pole profesionální tvorby. Přinášíme ochutnávku tvorby některých nominovaných.

Článek

Velmi originální je například tvorba Simony Gleissnerové, která navrhla tvarově velmi nevšední porcelánové servírovací objekty. Zaujme i kolekce barevných skleněných mís s příznačným názvem Lentilka designérky Terezy Kovaříkové.

Matěj Chabera zase navrhl zajímavou barovou židli, kterou představil v rámci působivé kolekce na Desigbloku 2009. Jeho kousek je originálním prvkem do netradičně pojatého baru.

Retro sešity vypadají na pracovní stole stylově

Pozornost si zaslouží i firma Papelote s nominací za kolekci retro papírenských produktů. Nevšední pojetí papírenských produktů je opravdu výtvarně zdařilé.

Lucie Koldová je nominována za návrh nábytkových kousků s názvem Cheeky boxes v agresivnějších barvách a nábytek Home Fitness, který slouží jako klasická kancelář i jako stylová domácí tělocvična. O tomto působivém návrhu se více dočete zde.

Nafukovací kancelářská přepážka vynesla nominaci na cenu

Kateřina Kuchařová získala nominaci za návrh nafukovací kanceláře Close Space. Přepážka je určena do kanceláří typu open-space. Její barevné ladění má přinést do kanceláří optimismus.

Nafukuje se po stisknutí tlačítka a je navržena tak,aby umožňovala běžný pohyb kolem stolu. Přepážka má chránit sedící před pohledy a ruchem z kanceláře. Do serióznějších kanceláří se ale díky svému popovémü vzhledu rozhodně nehodí.

Pokud vás zajímají čistě dekorační kousky do domácnosti, pak zajímavou kolekci s tématem letadel předvedly firmy Lucita a Sabo. Firma Rozbíjím se pak byla nominována za originální projekt designové kolekce čokolád, která bude na nočním stolku působit i jako dekorace.

Designové šperky  od mladých designérek

Nominace na Objev roku si vysloužilo hned několik dam, které mají zálibu v navrhování šperků. Tereza Pízová získala nominaci mimo jiné i za kolekci šperků, stejně jako její kolegyně Markéta Richterová.

Ve šperkařských nominacích nechybí ani Klára Šípková, která na sebe upozornila už zdařilým návrhem židle "Klára". Letos byla nominována za kolekci šperků Stretch.

Zajímavostí je i novodobý design zásuvek Jana Talíka. Střízlivé tvary a uměřená barevnost jeho návrhu budou slušet nejednomu interiéru.

Působivé návrhy mladých designérů jsou hlavně skvělou přehlídkou designových novinek pro nábytkářské firmy. Dát šanci mladému autorovi s citem pro tvar se totiž rozhodně vyplatí.

Práce nominovaných můžete vidět nonstop ve Window Gallery

Výstava prací designérů nominovaných na "Objev roku – Cena České spořitelny probíhá od 11. ledna 2010 do března 2010 v jakoukoli denní i noční dobu ve Window Gallery, Rytířská 536/29 na Starém Městě v Praze.

Absolutní vítězové Cen Czech Grand Design 2009 budou vyhlášeni v rámci Slavnostního večera v sobotu 6. března 2010 ve Stavovském divadle, diváci České televize pak budou moci shlédnout televizní záznam o týden později v sobotu 13. března od 20 hodin na programu ČT2.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám