Hlavní obsah

Nízkoenergetický dům pod horami vyznává jednoduchost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba, kterou vám chceme představit, se nachází na okraji malebného Rýmařova, nejzápadnějšího města v Moravskoslezském kraji. Dvoupodlažní dům se sedlovou střechou a šedomodrou fasádou doplněnou dřevěným obkladem stojí na úzké parcele atypického tvaru.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Stavba vychází z typového domu Largo z nabídky společnosti RD Rýmařov, ale výsledná podoba domu vznikla úpravou původního projektu dle individuálních požadavků a potřeb stavebníka.

Článek

Kam oko dohlédne, narazíte na louku či les. Manželé Červení nejprve bydleli u rodičů v dvojbytovce, ale po pěti letech se rozhodli postavit rodinný dům.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Dvoupodlažní dům se sedlovou střechou a šedomodrou fasádou doplněnou dřevěným obkladem stojí na úzké parcele atypického tvaru.

Více než nízkoenergetický

Dům je sice nízkoenergetický, ale obálka domu je zateplena mnohem víc, než nízkoenergetický tepelný standard požaduje. Díky tomu má stavba velmi nízké tepelné ztráty, ale „papírově“ pasivní není, protože není vybavena patřičnými technologiemi.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Modrá fasáda kombinovaná s dřevěnými obklady působí velmi moderně, toto vyznění podtrhuje i moderní tvar oken. Soudobé formě domu nijak neuškodil ani místní regulativ, nařizující sedlovou střechu.

„Já ale touto cestou jít nechtěl – jsem zastáncem jednoduchosti a přirozenosti v bydlení. Spíš jsem vsadil na kvalitní skladbu obvodových stěn a z toho vyplývající nízké náklady na vytápění. Kdybych za této situace v domě s tak malou tepelnou ztrátou měl využívat drahé technologie známé z pasivních domů, tak by se mi investice do drahých systémů nevrátila. Naopak se mi osvědčilo elektrické podlahové topení Ecofloor a Ecofilm od nedalekého výrobce Fenix Jeseník,“ vysvětlil nám pán domu svůj záměr.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí

„Vše už bylo prakticky hotové – já jsem jen využil hotového projektu typového domu společnosti RD Rýmařov a ocenil flexibilní přístup této společnosti k individuálním požadavkům stavebníků. V mém případě například došlo ke sloučení dvou místností v přízemí a masivnějšímu zateplení,“ dodal vzápětí.

Dispozice domu

Stavebník vycházel z tvaru parcely a místních stavebních regulativů, které předepisovaly sedlovou střechu. Na základě těchto daností si vytvořil představu úzkého moderního domu se sedlovou střechou a jednoduchými čistými liniemi, který nebude opticky zatěžovat dané místo v krajině.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Srdce domu tvoří obývací pokoj, kde se po práci či o víkendech schází celá rodina. Odtud je to jen krůček přes prosklené dveře na zahradu. Obytná část je od kuchyně částečně oddělena úzkým pultem s dřevěnou deskou.

Tato ideální představa pak poměrně snadno „navázala“ na typový dům RD Rýmařov Largo 85, který si pak stavebník přizpůsobil svým požadavkům. Mimo jiné přibyla garáž, byla nadstandardně posílena tepelná izolace obálky domu a změněny proporce domu vzhledem k úzké hrotité parcele.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

V kuchyni najdete i jídelní sekci se stolem a židlemi. Všimněte si hezkého barevného sladění židlí a spodních skříněk kuchyňské linky – veselý odstín červené barvy vnáší do interiéru dynamiku, pohyb a teplo.

Dvojpodlažní nepodsklepený dům má jen 130 m2 užitné plochy, přesto díky vzdušnému a příjemnému centrálnímu obytnému prostoru nepůsobí nijak stísněně. Tento obytný prostor vznikl už v projektu sloučením původního obýváku s přilehlým pokojem. Rodina svůj společný čas tráví buď zde, nebo na zahradě.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví

„Není náhoda, že je zahrada s obývákem propojena prosklenými terasovými dveřmi. Pokud počasí dovolí, tak je naším obývákem celá zahrada.“

Záměrem stavebníka také bylo oddělit patrem pokoje dětí od ložnice dospělých, takže synové obývají podkroví a rodiče přízemí.

Příroda je hned za dveřmi

Hned vedle domu se nachází zpevněná terasa, volně přecházející v zatravněnou plochu zahrady. Zahrada není zatím oplocená a volně navazuje na sousední hřiště, v části zahrady momentálně vzniká svépomocí dřevěná pergola pro venkovní posezení a gril.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Podkroví je vyhrazeno dětem a jejich hrám, což zároveň zajišťuje dostatek soukromí pro rodiče. Pokud si kluci nehrají v pokoji, tráví čas na zahradě nebo se svými kamarády na blízkém hřišti, kde si mohou užívat zdravého prostředí.

Klidné a čisté prostředí se zamlouvá všem členům rodiny, malí synové si například nemohou vynachválit již zmiňované hřiště.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Na koupelně v černo-žluto-bílém pojetí se nezávisle na sobě shodli pán i paní domu. Černé velkoformátové obklady umožňují těm žlutým pěkně zazářit.

Více než rok bydlení v novém domě snad nejlépe vystihuje následující výrok pána domu:

„Jsem maximálně spokojený a troufám si tvrdit, že postavit si dům bylo nejlepší rozhodnutí mého života. Bydlel jsem na mnoha místech a pokaždé jsem musel za přírodou chodit daleko. Dnes jen vyjdu ze dveří a jsem v přírodě. Díky tomu jsem pochopil, že nejde tolik o to, co máte v domě, ale jde o to, kam můžete vyjít z domu. A důležité je také mít skvělé sousedy a i to se nám bezezbytku splnilo.“

Vytápění a ohřev vody

V domě není žádný kotel a veškeré teplo pochází z elektrického podlahového topení. Konkrétně jde o topnou fólii Ecofilm v místnostech s plovoucími podlahami a systém topných kabelů Ecofloor pod keramickou dlažbou. Teplotu hlídá prostorový termostat (WATTS 760) v každé místnosti a rovněž podlahové čidlo.

Ohřev teplé vody je řešen kombinovaným zásobníkem o objemu 300 litrů, který je ohříván jednak elektrickou topnou spirálou a zároveň pak ze dvou solárních panelů umístěných na střeše domu. Systém je plně řízen automaticky procesorovou řídicí jednotkou a slouží k celoročnímu předehřevu vody.

Při nedostatečném energetickém zisku solárních kolektorů je automaticky spuštěno záložní elektrické topidlo. Solární pole je tvořeno plochými solárně termickými kolektory Sun Wing T3 od českého výrobce TWI.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Posezení a místo pro gril najdete na okraji zahradní parcely. Zatím je stavba nedokončená, ale díky šikovným rukám pána domu spěje rychle ke zdárnému dokončení.

Díky nadstandardně izolovaným stěnám, elektrickému podlahovému vytápění a solárním fototermickým panelům se roční náklady na teplo dostaly na 10 700 Kč, což je trojnásobně méně, než stavebník platil ve starém bytě o mnohem menší ploše.

Adam Krejčík, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 114,81 m2

Obestavěný prostor: 550 m3

Užitná plocha: 127 m2

Konstrukce: dřevěná rámová konstrukce opláštěná z obou stran sádrovláknitou deskou Fermacell a vyplněná tepelnou izolací z minerální plsti (Orsil-UNI), z vnitřní strany stěrka, obvodové stěny mají vnější kontaktní zateplovací systém 150 mm stabilizovaného EPS polystyrenu a vnější omítku, dřevěné stropní nosníky se záklopem z dřevotřískové desky tl. 22 mm, podhled ze sádrokartonových desek, vaznicový krov se sklonem 38° a vrcholovou vaznicí podepřenou v obvodových štítových stěnách

Podlahy: roznášecí vrstva ze dvou vrstev Mirelonu a čtyř vrstev dřevovláknité desky (Hobra), vrstva podlahových dílců (Fermacell) a podlahové krytiny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám