Hlavní obsah

Nezvykle tvarované rohové okno je chloubou nového luxusního bytu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bezprostřední blízkosti Bondi, nejznámější pláže australského Sydney, je možné spatřit dům postavený ve 20. letech minulého století ve stylu art deco. V jeho nejvyšším poschodí se ukrývá nový luxusní penthouse. Už na první pohled upoutá stylově tvarovaným rohovým oknem.

Chloubou elegantního penthousu je zajímavě tvarované rohové oknoVideo: Groundcontrol

 
Článek

Cihlový dům stojící na křižovatce dvou ulic, do níž právě svým oknem shlíží, byl původně nižší. Architekti pod vedením Luigiho Rosselliho dostali za úkol navrhnout a přistavět horní podlaží s luxusním dvoupodlažním bytem. Svůj projekt nazvali penthouse s prohnutým oknem (The Bow Window Penthouse).

Foto: Edward Birch

Tvar okna architekti odvodili od oken používatných na některých historických lodí v kapitánských kajutách.

Nejenomže okno svým tvarem umožňuje nádherný výhled, ale zároveň jej autoři pojali jako jemnou reminiscenci oken používaných na některých typech historických lodí v kapitánských kajutách.

Toto „vypůjčení” námořního motivu přišlo architektům zcela logické, vzhledem k bezprostřední blízkosti pláže a oceánu.

Foto: Edward Birch

Od spodních dvou cihlových podlaží je vrchní nová část vizuálně výrazně odlišena.

Při návrhu přístavby téměř sto let starého domu měli architekti dvě možnosti. Buď se mohli snažit o mimikry a vystavět nejvyšší podlaží domu ve stejném stylu, jako je spodní část.

Druhou variantou bylo otevřeně přiznat, že jde o novou část, která ovšem nějakým způsobem na historickou navazuje a blízkým, byť vlastním jazykem ji rozvíjí.

Foto: Edward Birch

Architekti se rozhodli pro druhou možnost. Cihlová fasáda proto v místě rohu jakoby pokračuje do dalšího poschodí, aby zde ještě vytvořila římsu a pak dala definitivně prostor nejprve přiznanému betonu a nakonec plechovým tmavě hnědým obkladům, na něž téměř neviditelně navazuje stínění jednoho ze dvou původně navrhovaných balkónů. (Druhý plánovaný stavební úřad nepovolil.)

Foto: Edward Birch

Dům byl postaven ve 20. letech minulého století.

Nově navržené zastřešení je pojato velmi moderně. Na rozdíl od okolních střech s tradiční krytinou v režné barvě, zvolili architekti bílý vlnitý plech, jenž zakrývá a z jedné strany zcela chrání i půdu obdélníkového tvaru. Na ni navazuje trojúhelníkovitá zastřešená terasa s nádhernou vyhlídkou na pláž a oceán.

Foto: Edward Birch

Původní podoba domu

Foto: Luigi Rosselli

Návrh nové podoby domu

Foto: Luigi Rosselli

Uspořádání přízemí a prvního patra: 1 - chodba, 2 - foyer před výtahem, 3 - výtah, 4 - jídelna/obývací pokoj, 5 - pokoj, 6 - koupelna, 7 - kuchyň, 8 - garáž.

Foto: Luigi Rosselli

Uspořádání druhého patra: 1 - chodba, 2 - studovna, 3 - výtah, 4 - obývací pokoj, 5 - jídelna, 6 - kuchyň, 7 - balkón, 8 - spíž, 9 - prádelna, 10 - koupelna, 11 - pokoj, 12 - šatna, 13 - toaleta.

Foto: Luigi Rosselli

Uspořádání půdy: 1 - schodiště, 2 - studovna, 3 - koupelna, 4 - společenská místnost, 5 - balkón.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám