Hlavní obsah
Vila s adresou: Nové Město nad Metují, Rovná čp. 1388 Foto: Miroslav Podhrázský

Netypický rodinný dům má podobu odvozenou od kaskádovité zahrady

Celkovou podobu tvarově atypického postmodernistického domu v Novém Městě nad Metují architekt přizpůsobil uměle vytvořené členitosti terénu stupňovité zahrady. To se projevilo hlavně v přízemí, rozděleném na tři různé výškové úrovně. Těleso domu tvoří různě sestavené hranoly o různém počtu stěn.

Vila s adresou: Nové Město nad Metují, Rovná čp. 1388 Foto: Miroslav Podhrázský
Netypický rodinný dům má podobu odvozenou od kaskádovité zahrady

Vila manželů Voltrových vznikla v roce 2006. Architekt Jan Hochman navrhl dům do centra rozlehlé kaskádovité zahrady ve svahu nad městem.

Vnitřní prostor rozdělil na dvě podlaží, přičemž v přízemí umístil denní místnosti, v patře jsou klasicky ložnice.

Foto: Miroslav Podhrázský

V nejnižší úrovni je umístěn prostorný obývací prostor uzavřený prosklenou segmentovou stěnou s panoramatickým výhledem do krajiny a s připojenou zimní zahradou.

Na protější straně přízemí je v jiné výškové úrovni kuchyň s jídelnou. Oba prostory od sebe odděluje průchozí chodba propojená se vstupní halou, která podobně jako hlavní obytný prostor prochází přes obě podlaží.

Stavba je shlukem řady různých tvarů.

Foto: Miroslav Podhrázský

Do prostoru vstupní haly je citlivě umístěno zavěšené schodiště do patra s ložnicemi, přičemž patro není od přízemí odděleno přísným uzavřením. Jeho prostor je opticky přiznán otevřenou galerií s vestavěnou knihovnou.

Dům navrhl architekt se zvláštním požadavkem vytvořit hodně stěnových ploch, čehož dosáhl už zmíněným otevřením vstupní haly přes celou výškovou úroveň budovy, a především protažením obytné haly až do prostoru zakrytého krovu.

Moderní interiér poskytuje i důstojné prostředí pro vystavení trofejí.

Foto: Miroslav Podhrázský

Jednou ze zajímavostí domu je horní osvětlení obytného prostoru, které v kombinaci s prosklenou západní stěnou zajišťuje jeho dostatečné prosvětlení a proslunění a zároveň pomáhá splnit požadavek nadprůměrných stěnových ploch.

Chodba navržená na základě principu sbíhavé dynamiky se od vstupní haly směrem k severu zužuje a ústí k zahradnímu jezírku. Záměrně vytváří šipku, kterou navíc vyjadřuje způsob položení dlažby.

Netradiční tvar stavby se projevil i v interiérech.

Foto: Miroslav Podhrázský

Dům je pozoruhodnou sestavou geometrických těles a tvarů, uzpůsobenou do určité míry atypickým požadavkům stavebníků v závislosti na funkci jednotlivých prostor.

Hlavní obytná část je zastřešena třístěnným jehlanem s přesazenými křídly nesenými kruhovými sloupy, k němuž na jihovýchodě přiléhají dva ploše zastřešené hranoly různé výškové úrovně (sociální zařízení v patře s ložnicemi a garáže).

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků