Hlavní obsah

Netradiční lavičky ve tvaru knih jako pocta spisovatelce Jane Austenové

Novinky, tnk

V anglickém hrabství Hampsphire vyrostly unikátní lavičky, které byly vytvořeny k výročí úmrtí (18. července 1817) světoznámé autorky takzvaných rodinných románů - Jane Austenové. Jde o poklonu její tvorbě i dílo, které má zároveň krášlit veřejný prostor. V rámci projektu vznikly inspirativní kousky, které by se skvěle hodily jako posezení před knihovny nebo do zahrad vášnivých čtenářů.

Foto: Profimedia.cz

Venkovní posezení v různém designovém provedení

Článek

Lavičky mají tvar otevřených knih. Číst v nich ale mohou kolemjdoucí jen z aktuálně ´otevřených´ stránek. Ty jsou umělecky ztvárněny, každý z motivů je inspirován dílem jmenované anglické spisovatelky. Od jejího úmrtí uplynulo dvě stě let, veřejnost si i tak chce její tvorbu stále připomínat. Mezi nejvýznamnější díla Jane Austenové patří například Pýcha a předsudek nebo Rozum a cit.

Netradiční lavičky jsou součástí oslavy s názvem "Jane Austenová 200 - Život v Hampshiru". Ta probíhá do konce srpna v různých lokalitách u města Basingstoke v anglickém hrabství Hampsphire, předně v oblasti vesnice Steventon. Lavičky jsou umístěny na místech, která Austenovou ovlivňovala během její tvorby.

Foto: Profimedia.cz

Motivy laviček jsou pestré a mají pobavit ty, kdo se na ně rozhodnou usednout.

V rámci výročí bylo vytvořeno celkem dvacet čtyři uměleckých děl, uvádí se na stránkách janeausten200. Ta se nacházejí na stezce vzniklé v rámci projektu "Sitting With Jane" neboli "Posezení s Jane" pořádaného neziskovou společností Destination Basingstoke.

Foto: Profimedia.cz

Inspiraci romány lavičky rozhodně nezapřou.

Jde o masivní kusy z betonu, které mají odolávat nepřízni počasí i případným vandalům.

V Česku se ve veřejném prostoru v posledních letech také objevují masivní exteriérové kousky z tohoto materiálu. Jde hlavně o robustnější křesla a lenošky.

Foto: Profimedia.cz

Tento sedací nábytek jen tak někdo neukradne. K jejich přesmístění by totiž potřeboval silné zdvihací zařízení.

Kreativně řešené kousky určené pro venkovní posezení jsou vítaným zpestřením veřejných prostor. Jde o nápaditou alternativu ke klasickým lavičkám. Podobně originálními kousky jsou i sedačky napodobující tvar hub. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahradní nábytek: Trendy v materiálech

Komerční článek - Potřebujete si na chvilku odpočinout v zeleni a zapomenout na svět? Stačí najít v zahradě tichý kout a mít pohodlný zahradní nábytek.

Výběr článků

Načítám