Hlavní obsah

Lavičky ve tvaru hub oživují nabídku venkovního nábytku

Novinky, tnk

Na největším designovém veletrhu Design Week v italském Miláně představilo designérské studio MAD Architects ve spolupráci se společností Sawaya & Moroni působivý nábytek inspirovaný přírodní říší. Exteriérové sezení vypadá na první pohled jako skrumáž lesních hub. Jde tak o další vítanou alternativu ke klasickým okoukaným lavičkám.

Foto: Archiv atelieru MAD Architects (5x)

Nábytek má oblé organické tvary, které vídáme v přírodě.

Článek

Během veletrhu byl laické i odborné veřejnosti představen nevšední nábytek navržený podle živých organismů. Designéry inspirovaly houby s nepravidelnými klobouky a hladkým povrchem.

Foto: archiv atelieru MAD architects

Návrháři se inspirovali skutečnými přírodními tvary a navrhli sdružené sedačky imitující růst hub ve větším množství.

Nábytek podle informací MAD Architects původně vznikl v rámci rozsáhlé výstavy veřejného umění Living Zhangjigang, která se konala v Zhangjigang Hi-Tech Parku v okrese Pudong v čínské Šanghaji.

Kolekce s názvem „Mogu” měla velký úspěch, proto se designéři rozhodli v ní pokračovat. Dnes lavičky vznikají v řadě barevných a materiálových provedení, jsou určeny pro venkovní i interiérové užití.

Foto: archiv atelieru MAD architects

Běžné lavičky už dnes nefrčí. V podlední době se stále častěji objevují originálnější kusy exteriérového nábytku. Toto je bezpochyby jeden z nich.

MAD Architects uvádí, že designéři se během navrhování pokusili vyrobit nábytek, který by měl tvary na pomezí nábytku a soch. Lavičky jsou vytvořeny tak, aby mohly být seskupeny v nesčetných kombinacích a rozptýleny po veřejném městském prostoru stejně jako houby v lese.

Foto: archiv atelieru MAD architects

Lesklé varianty se hodí do futuristicky zařízených ineriérů.

Cílem je poskytnout uživatelům pocit, že odpočívají v přírodním prostředí. Na první pohled to tak vypadá, že nábytek vyrůstá přímo ze země a že jde jen o zvětšené houby.

Foto: archiv atelieru MAD architects

Jde o nábytek, který by bezpochyby zpestřil nudné veřejné prostory.

I u nás se ale v poslední době objevují první vlaštovky v podobě zajímavějších kousků. Jde o betonová křesla nebo křesla podél cyklostezek. Zajímavým kouskem je i solární lavička. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám