Hlavní obsah

Neotálejte s kontrolou plynového kotle před zimou

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada českých domácností příliš neřeší procedury, které je třeba udělat před topnou sezónou. Češi ignorují především nutnost nechat si pravidelně kontrolovat plynový kotel a jeho spalinové cesty. Tato zařízení přitom potřebují pravidelnou kontrolu a servis stejně jako kterékoli jiné topidlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z průzkumu, který pro společnost E.ON provedla agentura Ipsos, vyplynulo, že na sezónu se nepřipravuje až 32 procent domácností.

„Přitom kontrola kotle na plyn a tuhá paliva preventivně brání úniku oxidu uhelnatého, který je smrtelně jedovatý a ročně usmrtí i u nás stovky lidí. Kontrola navíc zamezuje poruchám kotle a v případě nehody garantuje výplatu pojistky. Zatímco firmy musejí plynové kotle revidovat každé 3 roky, domácnosti tuto povinnost nemají. Přesto jim doporučujeme provádět kontrolu každý rok,“ sděluje Václav Budín z E.ON Energie, a. s. Nejčastěji si kotel nechávají před topnou sezónou zkontrolovat lidé ve věku od 45 do 54 let.

Obecně lze říci, že někteří majitelé plynových kotlů mají prostě tendenci přehlížet fakt, že jejich zařízení má stejné nároky na pravidelnou kontrolu a servis jako například klasická krbová kamna.

„Plynové spotřebiče jsou z pohledu péče o spalinovou cestu trochu zrádné, protože snadno ukolébají majitele v pocitu, že vše funguje, jak má, i bez údržby. Riziko požáru je samozřejmě nižší než u kotlů na pevná paliva, na druhou stranu o to vyšší je riziko otravy oxidem uhelnatým. Pokud vám nefunguje odvod spalin u spotřebiče na pevná paliva, máte brzy místnost plnou sazí a hned víte, že je zle. Při spalování plynu však vzniká jen velmi málo sazí, a spaliny se tedy rázem mohou stát neviditelným zabijákem. Proto důrazně doporučujeme objednat kominíka na pravidelnou kontrolu spalinové cesty i ke spotřebičům na plyn. Nicméně je pravda, že například kondenzační plynové kotle zatěžují spalinovou cestu méně než ostatní, a proto došlo nedávno v této oblasti k zmírnění pravidel. V případě kondenzačních plynových kotlů stačí jedna kontrola spalinové cesty za dva roky,“ říká mluvčí Společenstva kominíků ČR Petr Dušek.

Neviditelný zabiják
„Oxid uhelnatý nemá barvu ani zápach, zato se však váže na červené krevní barvivo hemoglobin asi 220krát ochotněji než kyslík. Při vysokých koncentracích tedy tento plyn může zabíjet velmi rychle. Ne nadarmo se rozšířil smutný vtip o tom, že oxid uhelnatý vydržíte dýchat jen pár minut. Pak už je to otrava,“ říká prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Pravidelnou kontrolu by majitelé plynových zařízení neměli vynechávat ani z ekonomických důvodů.

„U nových spotřebičů je pravidelná roční údržba autorizovaným servisním technikem jednou z podmínek zachování záruky. Navíc správná údržba prodlužuje životnost zařízení a také přispívá k ekonomičtějšímu provozu v důsledku nižší spotřeby zemního plynu,“ potvrzuje Václav Doležal, produktový manažer společnosti GridServices, která je součástí energetické firmy innogy.

Aby spotřebitelé měli s přípravou na topnou sezónu co nejméně práce, začali velcí poskytovatelé energií a plynu nabízet i speciální balíčky služeb, které právě kontrolu a servis kotlů i spalinových cest klientům zajišťují. Poskytovatelé se pak sami zákazníkovi ozvou, dohodnou s ním návštěvu technika a poté případně zajistí opravu a pozvou kominíka, aby prohlédl stav spalinových cest.

Toto řešení je pro klienta mj. výhodné i proto, že má jistotu kvalitních služeb profesionální firmy a vyhne se tak riziku nechtěné návštěvy falešného kominíka, jehož potvrzení v případě řešení eventuální pojistné události nebude mít žádnou hodnotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám