Hlavní obsah

Rodinný dům od architektů Zemenových časem krásně splynul s přírodním okolím

• Aktualizováno
Novinky, Text: Rostislav Švácha, editace: Kristýna Křížová

Architekti Eva a Luboš Zemenovi navrhli v Českých Budějovicích pro sebe a pro své děti stavbu s velmi moderním vzhledem. Zvenku dům vypadá jako podlouhlejší kostka, krytá nízkou střechou. Díky porostu zelení stavba získala vlídný výraz a světlý interiér se stal příjemným prostorem pro život. Přinášíme aktuální snímky stavby i interiéru.

Architektonicky zajímavý rodinný dům v Českých Budějovicích je cennou inspirací pro ty, kdo jsou fandy moderní architektury, ale ocení i spojení s přírodou.

Článek

Okolí každého většího českého města se podle slov architekta Pavla Hniličky mění v „sídelní kaši“, ve směs nákupních středisek, malých i větších výrobních podniků, benzínových pump a stereotypních sestav rodinných domků, které se už mezi lidmi dočkaly mnoha nepěkných přezdívek.

Když se však mezi takovými domky objeví vila nebo vilka s kvalitnějším architektonickým ztvárněním, terčem vtipů se obvykle stane i ona.

V obývacím pokoji je prostor i pro menší knihovnu a pohodlný odpočinek s výhledem.

Stavba moderní architektury uprostřed dnešních satelitních osad vyčnívá. Manželé Eva a Luboš Zemenovi museli před časem překonat i námitky úřadů, když pro svou vilku vyhledali parcelu v typické satelitní zástavbě českobudějovického předměstí Rožnov.

Před jinými stavebníky, kteří si chtějí postavit obydlí v aktuálním stylu, nicméně manžele zvýhodňoval fakt, že jde o praktikující architekty, kteří si dovedou představit, na jaké obtíže při schvalování svého projektu a při jeho provádění asi narazí.

Neomítané zdi z betonových tvárnic si tak před úřadem i před odsudky kolemjdoucích uhájili. Postavili si originální, a přece skromný dům, v typologii vilové architektury nezvyklý svou přízemní či jednopodlažní prostorovou dispozicí.

Stavba poskytuje obyvatelům dostatek soukromí a dětem i příjemný prostor pro trávení volného času venku.

Vila manželů Zemenových vznikla mezi lety 2005 až 2007. Její architektonické prvky odkazují k jednoduchým stavbám se střechou a pevnými zdmi, jaké ve 20. století navrhovali Američan Louis Kahn nebo česká architektka Alena Šrámková.

Foto: Archiv architektonického studia 4DS

Architekti vsadili na světlé a optimisticky působící barvy a vyplatilo se. Prostor díky nim vypadá větší a vzdušnější.

Zídky před vilou i malý samostatně stojící sklad mají pomoci vytvořit polouzavřené prostory pro dětské hry a zajistit zároveň pozvolný přechod mezi veřejným prostorem ulice a soukromými místnostmi ve vile.

Dvorana plná dveří je netypickým řešením

Když do domu vchodem na boku vstoupíme, uvítá nás za chodbičkou obdélná dvorana s horním osvětlením, jádro domu obklopené kolem dokola vysokými skříňovými dveřmi. Některé dveře vedou opravdu do skříní, jiné však do ložnic a dětských pokojů.

Za pozornost stojí nápadité řešení haly i předsíně. Ty jsou plné skříní a dveří, díky čemuž působí interiér neobyčejně čistě.

Na stranu čtvrtou, směrem do ulice, umístili Zemenovi rozlehlou obytnou halu s kuchyňským koutem. Veliká okna spojují prostor haly s okolím. Tak jako dvorana uvnitř vily, i hala má jednoduchou obdélnou formu.

Architekt Luboš Zemen patří k zakladatelům pražsko-budějovického ateliéru 4DS. Eva Zemenová s tímto ateliérem spolupracuje.

FOTO: archiv architektonického ateliéru 4DS, Robert Žákovič

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám