Hlavní obsah

Nenápadný dům se spoustou nápadů

Novinky, nes

Do útulného domu nás pozvali manželé Martina a Radek z jihočeských Ledenic. Jejich domácnosti vládne vkusná kombinace tří základních materiálů – dřeva, skla a kamene. Doprovodili ji odstíny tmavě hnědé a krémové barvy.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní vchod je ukrytý v uličce pod střechou překlenující prostor mezi domem a garáží.

Článek

Ačkoli dům dostavěli v roce 2008, zdaleka není hotov. Stále nacházejí místa, která lze vylepšit, doplnit. Jak si pochvaluje Martina, není u nich na žádnou úpravu příliš pozdě. Radek je totiž kdykoli připraven vzít do ruky nářadí a provést požadované úpravy např. elektřiny k nově instalovanému svítidlu.

Právě Radkova zručnost se projevila při vlastní stavbě domu, a jak se oba shodují, ušetřila jim až třetinu původně propočítaných nákladů.

Foto: Petr Horník, Právo

Na valbovou střechu použili majitelé domu krytinu Bramac, alpská taška.

Foto: Petr Horník, Právo

Ve středu společenského prostoru, mezi kuchyní a obývacím pokojem je jídelní stůl. Právě u něj se odehrává většina rodinných sezení.

Foto: Petr Horník, Právo

Sklo, kámen a další přírodní materiály – osvědčená kompozice, na kterou vsadila i Martina s Radkem.

Svůj nový domov si nenechali postavit na klíč, ale celou stavbu řídili sami a na jednotlivé práce si najímali firmy.

„Člověk si ale musí umět správně naplánovat posloupnost jednotlivých prací a vědět, v jakém pořadí řemeslníky zvát,“ podotýká Radek.

Foto: Petr Horník, Právo

Hezkým prvkem kuchyně je dvojice podsvícených poliček.

Foto: Petr Horník, Právo

Čas od času nechávají majitelé osvětlené jen police. Vznikne tak jedinečná večerní atmosféra.

Velkou roli také hraje štěstí na firmy. V tomto případě šlo i o šťastnou shodu okolností, protože další dva kolegové také stavěli, a tak si vzájemně mohli prověřené řemeslníky doporučovat.

Samotný dům si manželé vybrali v katalogu. Oslovil je projekt architektonického studia Stamberg, které pak požádali o drobné úpravy. Protože v domě žijí s dospělou dcerou, která nyní studuje v Brně, nepotřebovali mnoho místností. Dali přednost variantě s menším počtem pokojů, zato větších.

Foto: Petr Horník, Právo

Konferenční stolek je tvořen třemi deskami, z nichž dvě lze vytočit do stran a zvětšit jeho plochu.

Foto: Petr Horník, Právo

V obývacím pokoji lze za zimních večerů přitápět krbem.

Dispozice domu

Zhruba v centru přízemí je vstupní hala, z níž vedou čtvery dveře: do technické místnosti, koupelny sloužící zároveň jako prádelna, do pokoje pro hosty a na toaletu.

Po levici jsou posuvné celoskleněné dveře, jimiž se vchází do velkého společenského prostoru tvořeného kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Z haly vede schodiště do podkroví, kde jsou ložnice, velká koupelna, šatna a dívčí pokoj.

Foto: Petr Horník, Právo

Manželé se před časem nadchli pro imitaci kamene na zdi. Radek proto neváhal několik stěn u nich doma hned obložit. Aby obklady opravdu vynikly, jsou vždy nasvíceny vlastním světlem.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeden z kusů nábytku, které si rodina přinesla z původního bydliště a podle nějž pak ladili zařízení nového domova.

Kuchyni dominuje dvoukřídlá lednice v nerezu. Praktickým prvkem je pracovní pult s barem, na němž Martina ráda připravuje občerstvení. Díky němu nemusí být k hostům zády.

Nás upoutala dvojice prosklených podsvícených poliček na zdi obložená imitací kamene. „Navečer často zhasneme hlavní světla a necháme rozsvícená jen tato. Vypadá to pak moc hezky,“ popisuje atmosféru domácích večerů Martina.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Prakticky každá stěna pokrytá imitací kamene je nasvícena.

K romantice a rozjímání přispívá i krb v obývacím pokoji, který je obložen klasickou keramickou dlažbou. Na potřeby početnější návštěvy usazené v kožené sedačce je pamatováno designově povedeným konferenčním stolkem, jehož plochu tvoří trojice desek – dvě z jasanového dřeva a třetí s povrchem zebrano. Dvě horní desky lze vytočit do stran a zvětšit tak plochu stolu téměř na dvojnásobek.

Foto: Petr Horník, Právo

Klidné posezení v podkroví.

Vymazlená koupelna

Veliká místnost v podkroví je lahůdkou pro milovníky prostorných koupelen. Vznikla spojením původně projektovaných dvou pokojů. Rohová vana je osvícena vlastní sérií bodových světel, je tu umístěna toaleta, nechybí ani bidet, umyvadlo a velký sprchový kout.

Také koupelnu zdobí veliké množství detailů, jako jsou prosklené přihrádky u podlahy vyplněné oblázky a dozdobené sušenými rostlinami, mušličkami a svíčkami. Tato horní koupelna se od hnědo-krémového stylu domu ale poněkud barevně vymyká.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorná koupelna vznikla spojením dvou místností.

Foto: Petr Horník, Právo

S výběrem barev v koupelně pomohla rodičům dcera.

„Při vymýšlení vzhledu koupelny jsme si s mužem nevěděli už moc rady, a proto jsme se obrátili na dceru, která má ráda moderní, lehký, nadčasový styl. Doporučila nám, abychom koupelnu ponechali světlou, a měla pravdu. Dnes jsme rádi, že jsme na její radu dali,“ říká Martina.

Foto: Petr Horník, Právo

Každé místo v domě je ozdobeno elegantní dekorací na bázi přírodních materiálů a svíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Nika v koupelně je zaplněna poličkami s dekoracemi.

Pokoj na přání dcery

Svůj pokoj si pak dcera Martiny a Radka mohla už zařídit zcela podle vlastního gusta. Zvolila efektní přímočarou kombinaci bílé a černé.

Foto: Petr Horník, Právo

Dospělá dcera dostala volnou ruku při zařizování svého pokoje. Na rozdíl od rodičů volila kombinaci černé a bílé.

V ložnici rodičů se vše vrací k zavedené hře tmavě hnědé a bílé či krémové. Protože je to jedna z nejsvětlejších místností, daří se tu dobře květinám.

Velký prostor (i tato místnost vznikla sloučením dvou menších) umožnil zvolit manželskou postel s hodně velkým čelem. V rohu, vedle oken, zbylo ještě dost místa na psací stůl, na kterém Martina vyřizuje domácí agendu, anebo tu šije na šicím stroji.

Foto: Petr Horník, Právo

Ložnice je místem, kde se květinám daří nejlépe v celém domě.

Foto: Petr Horník, Právo

Pracovní koutek v ložnici

Vychytávka pod schody

Schodišti ještě v dohledné době přibyde skleněná balustráda. Volný prostor pod ním Martina využila pro nápad, který oba manžele nadchl při jedné z návštěv Středomoří.

Martina si vyhradila při betonování podlahy v hale obdélník, který řemeslník ponechal volný a přivedl k němu jen elektřinu na pozdější osvětlení. Obdélník pak Martina vysypala oblázky a dekorovala dalším přírodním materiálem. S Radkem pak doplnili světélko a prostor zakryli sklem.

Foto: Petr Horník, Právo

Kámen, dřevo a sklo – to jsou spojovací prvky, které se prolínají celým domem.

Foto: Petr Horník, Právo

Prázdný kout pod schody využila paní domu k umístění dekorací.

Technické údaje
Projekt domu: Kancelář Stamberg
Typ domu: Melodie II
Konstrukce: Cihlový zdicí systém Heluz
Střecha: Krytina Bramac, alpská taška
Podlahy: Keramická dlažba Rako + umělý mramor, plovoucí podlaha Parador v imitaci ořechového dřeva, jabloňového dřeva a zebrano
Okna: Profil Gealan, osazený izolačními dvojskly
Sanitární keramika: Jika Laufen
Vytápění: Dva kotle. Prvním z nich je ekologický zplynovací kotel na dřevo s možností spalovat velké kusy dřeva a účinností až 87 %. Druhý kotel je elektrický přímotopný, zásobovaný elektřinou z fotovoltaických panelů o výkonu 5 kW. (Pokud se stane, že je vyráběno více energie, než je spotřebováno, je dodávána do veřejné sítě.) Další variantou je topení krbem s litinovou dvouplášťovou vložkou, se dvěma ventilátory rozvádějícími ohřátý vzduch teplovzdušnými rozvody do horních místností. V místnostech, kde je dlažba, je rovněž instalováno elektrické podlahové topení od skandinávského výrobce DEVI.
Svítidla: Hlavní — Kanlux, Massive, Brilux, bodová – Philips
Užitková plocha: 230 m2
Zastavěná plocha: 195 m2

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Želví roubenka sklízí zasloužený obdiv

Se svým dílem se nám pochlubil kolínský čtenář Jiří. Pro své dvě suchozemské želvy postavil venkovní příbytek, a protože je pečlivý, dal si na něm opravdu...

Výběr článků

Načítám