Hlavní obsah

Nejzajímavější budovy středoevropských divadel jsou k vidění v Praze

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlu rozhodně sluší elegance a střízlivost budov, ve kterých je provozováno. Stavba by neměla příliš rušit umělecký zážitek z představení, zároveň by ale měla dojmy podtrhnout a vytvořit důstojné prostředí pro scénu. Na výstavě v "Za všedností", která právě probíhá v Praze, si můžeme prohlédnout ty nejzajímavější divadelní budovy ve střední Evropě.

Článek

Stavby soukromých, městských, národních divadel, netradičních prostor i zcela nových projektů v Česku, Polsku, Maďarsku, Rakousku, na Slovensku a ve Slovinsku dokončené v posledních 250 letech představují ucelený pohled na architekturu divadelních uměleckých institucí.

Divadlo hrálo v různých obdobích různé funkce. Obecně je ale možné říci, že největší oblibě se těšilo v 19. století, kdy bylo neodmyslitelnou součástí společenského života a budovy byly obrázkem prestiže a architektonického bohatství národa.

"Divadlo bývá označováno jako pilíř národní kultury a jazyka. Zdá se, že ani architektura není vůči národním či nacionálním atributům imunní," říká kurátor výstavy Igor Kovačevič.

Česká divadla v konkurenci evropských staveb

Každou zemi reprezentuje výběr cca desítky divadelních budov. Česká republika je zastoupena vedle pražského Národního divadla například Divadlem Alfred ve dvoře či v evropském kontextu unikátním bytovým divadlem Vlasty Chramostové.

Ze slovenské divadelní architektury mohou návštěvníci v evropském kontextu porovnat novou, technologicky skvěle vybavenou, a historickou budovu Slovenského národního divadla.

Polsko pak reprezentuje například Krakovská opera, dokončená teprve předloni či historická budova Velkého divadla – Národní opery ve Varšavě.

"Velmi vzrušující je například 19. století, kdy architektura působila jako médium, médium, které dnes již neumíme číst. Na první pohled bylo díky mnoha symbolům vidět, zda je stavba německá, česká nebo židovská," tvrdí architekt Igor Kovačevič.

Více jak šest desítek zajímavých divadelních budov můžeme obdivovat na výstavě v galerii Národní technické knihovny v Praze - Dejvicích s adresou Technická 6, Praha 6 až do 6. června. Otevřeno je od pondělí do pátku v době od 10 do 18 hod v sobotu od 10 do 17 hodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám