Hlavní obsah

Největší výhodou inteligentních koupelnových baterií jsou velké úspory vody

Novinky, nes

Bezdotykové baterie se začaly nejprve objevovat v profesionálním prostředí, a to hlavně kvůli hygienickým aspektům. Využívali je tak lékaři, kuchaři, prosazují se na veřejných toaletách. Kromě hygieny je stejně velkou předností těchto baterií schopnost ušetřit vodu. A to již ocení i v běžných rodinách.

Foto: Sanela

Ten, kdo chce opravdu ušetřit hodně vody v koupelně, nahrazuje pákové baterie bezdotykovými.

Článek

Úspora vody při nahrazení klasické pákové baterie bezdotykovou, tedy takovou, která sama spustí vodu po přiblížení rukou pod kohoutek, je prokazatelně značná. Stačí si vzít jako příklad běžnou každodenní činnost, jakou je čištění zubů. Jen velmi málo lidí si je čistí jinak než s ponechanou tekoucí vodou.

Jestliže ovšem průtok pákové baterie může být až 20 l/min, pak už za dvě minuty zubní hygieny necháme zbytečně protéci až 40 litrů vody. Bezdotyková baterie s perlátorem (sítkem provzdušňujícím protékající vodu) může mít průtok pouze 6 l/min.

Ač je to o 70 procent méně vody, je to stále dostatečné množství vody k běžnému umytí rukou. Bezdotyková baterie navíc spouští vodu pouze ve chvíli, kdy si člověk skutečně myje ruce a kartáček.

Foto: Maro

Díky provzdušněnému proudu vody si s moderními bateriemi majitel užije neopakovatelný pocit ze sprchování, a navíc výrazně ušetří náklady na vodu.

Český statistický úřad konkrétně uvádí, že za loňský rok stoupla průměrná denní spotřeba vody v ČR o 1,8 litru na osobu na množství 133 litrů. Přitom 67 procent tohoto množství průměrný Čech spotřebuje doma. Čtyřčlenná rodina tak v domácnosti i mimo ni spotřebuje průměrně 532 litrů za den.

Informace pak doplňuje i český výrobce sanitární elektroniky Sanela. Dle jeho zjištění může čtyřčlenná rodina denně ušetřit až 140 litrů při splachování, 182 litrů při sprchování a 125 litrů při mytí rukou. Spotřeba vody této modelové rodiny by pak rázem klesla na pouhých 85 litrů vody denně.

„Taková rodina by potom ročně uspořila až 14 tisíc korun,“ říká Pavel Rybka ze zmiňované společnosti.

Foto: Roca

Toalety s možností spláchnout velkým či malým tlačítkem a použít tedy množství vody odpovídající aktuální potřebě jsou už prakticky v každé domácnosti.

„Vodu můžete ušetřit při splachování. Možnost volby mezi malým nebo velkým ovládacím tlačítkem je součástí už téměř každé domácí toalety.

Při sprchování či napouštění vody uživatel zase ocení prozíravost výrobců sprchových či vanových armatur. Jejich moderní technologie díky provzdušněnému proudu nejen připraví neopakovatelný pocit ze sprchování, ale výrazně ušetří i náklady na vodu. Běžným uživatelským standardem se stávají rovněž výrobky se zabudovaným senzorem, které automaticky vodu pustí nebo pozastaví a díky tomu nepřijde ani kapka nazmar,” potvrzuje také Zuzana Marečková ze společnosti Maro.

Bezdotykové baterie s inteligencí
Nejluxusnější baterie lze na míru seřídit dálkovým ovladačem. Spouští se díky mikroprocesorem řízenému senzoru s citlivými infračervenými spínači. Samozřejmostí bývá páčka pro nastavení optimální teploty vody.Inteligentní baterie mívají i další velice důležitou funkci, kterou ocení nejenom rodiče s malými dětmi, ale doslova k nezaplacení mohou být v domácnostech seniorů. Je to automatické vypnutí vody po pěti minutách provozu.V horkých letních dnech je pak velice užitečná i schopnost inteligentních baterií pravidelného automatického proplachu. To zabraňuje množení bakterie legionella.

Bezdotykové splachovače

Na podobném principu jako bezdotykové baterie fungují v koupelnách i další senzory, například bezdotyková splachovací tlačítka klozetů a pisoárů.

„Bezdotykové spouštěče jsou výhodné především na veřejných toaletách, kde se člověk raději vyhne přímému kontaktu se sanitární technikou,“ vysvětluje Martin Jurkovič ze společnosti Alcaplast.

Foto: Alcaplast

Bezdotykový senzor pro splachování toalety v noci

„I v případě toalet jde ale o způsob, jak v domácnosti výrazně ušetřit. Chytré splachovače lze jednoduše naprogramovat tak, aby splachovaly množstvím vody, které sami chceme,“ dodává.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Snažíte se doma šetřit vodou?
Ano, jde to bez problémů
71,7 %
Ano, ale moc se to nedaří
16,4 %
Nijak zvlášť nad tím nepřemýšlíme
6,6 %
Ne, je to celé nesmysl
5,3 %
Celkem hlasovalo 152 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám