Hlavní obsah

Nejpodivnější budovy na Expo 2010 sází na světelné efekty

Novinky, Kristýna Křížová

Připravili jsme pro vás obrazovou ochutnávku pavilonů z výstavy EXPO 2010, která se bude konat v Šanghaji. Každý stát se snaží, aby jeho pavilon byl tím nejzajímavějším a přitáhl pozornost ke kulturnímu dědictví země. A tak návštěvníky čeká městečko plné prazvláštních, tvarově rozličných, svítících objektů.

Článek

Řada zemí se rozhodla ušetřit prostředky za práci architekta a vsadila na ozvláštnění fasády pomocí barevného osvětlení. Trend, který je v současné době na vzestupu, osloví diváky hlavně za šera. Ve dne však většina budov ztratí na působivosti.

Foto: Profimedia.cz

Macajský pavilon je noční můrou všech milovníků krásné architektury.

Osvětlení ale může architekturu vizuálně modulovat a vyzdvihnout zajímavé části staveb. Příkladem jsou svítidla na okenní římse, která neosvětlují plochu fasády, ale jen konkrétní detail stavby. V případě,  že jsou detaily architektonicky atraktivní, může být iluminace takto osvětlené budovy dynamická a zajímavá, jako je tomu například u německého pavilonu.

Foto: Profimedia.cz

Expo Axis, největší budova EXPO 2010 je dlouhá cca 1045 m a má 130 metrů do šířky, je architektonickou dominantou celého Expa.

Dramatický německý pavilon stojí za pozornost

Německý pavilon získá nasvícením na zajímavosti. Budova má okolo šesti tisíc metrů čtverečních. Za její podobou stojí architektonický atelier Milla & Partner a firma Schmidhuber + Kaindl design.

Pavilon nese název „Balancity“, což její architekti popisují jako hledání rovnováhy v architektuře mezi městem a volnou krajinou.

Foto: Profimedia.cz

Německý pavilon vyniká na první pohled tvrdostí a surovostí. Ostré lámané plochy dodaly budově na dramatičnosti.

Architektonicky kontroverzní šedesátá léta v naší architektuře připomíná pavilon Hong Kongu. Výrazné prosklení a předimenzované haly nezachrání ani snaha o barevné ozvláštnění prostřednictvím podsvícení fasády.

Foto: Profimedia.cz

Hong Kong Pavilion připomíná zatracovanou architekturu šedesátých let.

K zajímavým patří i finský pavilon, který nese název Kirnu (gigantický kotel) a jako ohromná bíla mísa má symbolicky plout uprostřed jezera. Jako inspirace pro architekty sloužily pobřežní skaliska, rybí šupiny či odlesky na vodní hladině. Stavba tak dobře ilustruje součást finské kultury.

Foto: Profimedia.cz

Finský pavilon připomíná svým tvarem koráb.

V podobném duchu se nese i pavilon Dánska, v jehož centru je umístěn bazén naplněný vodou z kodaňského přístavu.

Ruský pavilon připomíná katedrálu se zlatými kopulemi

K tradici své typické národní architektury se přihlásili i Rusové. Jejich pavilon nezapře vliv architektury byzantské říše i typickou ruskou zdobnost, tvarovou bohatost a různorodost. Nasvícení v horní čísti stavby alegoricky připomíná zlaté kopule.

Foto: Profimedia.cz

Ruský pavilon nezapře vliv klasické ruské architektury.

Mnohé z budov mají velmi současný ráz, řada z nich nese rysy minimalismu a futurismu. Se světelnými efekty na fasádě pracuje skoro každý druhý architekt.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský pavilon má zajímavé ladné tvary.

Výstava Expo se koná od roku 1851 po pětapadesáté a je jednou z mála příležitostí, kdy je možné srovnat trendy v soudobé architektuře různých zemí.

Lepší architektura má zkvalitnit život ve městech

Mottem největší čínské mezinárodní události roku výstavy je "Lepší město - Lepší život".

Foto: Profimedia.cz

Korejský pavilon vypadá jako zasněžená pevnost.

Lepší architektura ve městech by měla přispět ke zkvalitnění života. Světové výstavy se zúčastní 192 zemí, které se budou snažit zaujmout podobou svých pavilonů a nabídnout to nejlepší z kultury své země. Nechybí mezi nimi ani Česká republika. [celá zpráva]

Slavnostní otevření je naplánováno na 1. května. Zkušební den v českém pavilonu už proběhl. Jaký byl se dočtete zde.

Reklama

Související články

Kaplického citrónová stavba roste v Modeně

Architekt a designér Andrea Morgante v Praze představil ideový návrh a koncepci budovy Enzo Ferrari Musea v severoitalském městě Modena, která vzniká podle...

Výběr článků

Načítám