Hlavní obsah
Z kávy po rozbalení rychle vyprchává aroma, proto je lepší kupovat zrnkovou, umlít ji doma a pít pokaždé čerstvou. Foto: TCHIBO (2x)

Po otevření sáčku kávy rychle vyprchává aroma. V opakovaném kontaktu se světlem a vzduchem mění káva i svou chuť. Východiskem je nechat si v kavárně namlít vždy trochu kávy k brzké spotřebě nebo si ji umlít doma.

Z kávy po rozbalení rychle vyprchává aroma, proto je lepší kupovat zrnkovou, umlít ji doma a pít pokaždé čerstvou. Foto: TCHIBO (2x)
Nejlépe chutná káva mletá doma

Fyzickou námahu při mletí kávy ušetří menší domácí elektrický mlýnek s nastavením hrubosti mletí.

Mlýnek na kávu má nerezový nůž, nádobku na kávu, průhledné víčko. Kapacita 40 g. Cena 359 Kč.

Foto: CLATRONIC

Mlýnek na kávu Aneta – originální cibulák. Výška 19 cm, průměr 9 cm. Malba je pod glazurou, nesmyvatelná. Cena 1165 Kč.

Foto: LODOS

Ideální je mlýnek vybavený plochými keramickými kameny s nižší produkcí tepla i při vyšších otáčkách, takže se kávové zrno zbytečně nepálí.

Kónický mlýnek automaticky nastavuje dávkování kávy při každé změně nastavení. Zásobník na zrna (450 g) je vybaven systémem zamykání a odemykání, díky kterému ho snadno vyjmeme a přenášíme. Vzduchotěsné víčko zachová čerstvost kávových zrn. Cena 5405 Kč

Foto: CATLER

Ocelové mlecí kameny jsou vhodné do ručního mlýnku, u kterého nehrozí, že bychom je rychlostí mletí zahřáli do té míry, že se kávová zrna spálí a zhořknou.

I přes různé možnosti nastavení hrubosti je ruční kávomlýnek vhodný spíše na tzv. moku nebo frensch press (hrubší mletí než na espresso).

Čím jemnější je mletí, tím menší čas potřebujeme k extrakci kávy – 3 vteřiny na tureckou kávu v džezvě, hrubší mletí na espresso, pak na moku.

Foto: TCHIBO

Typ kávomlýnku s tříštivým nožem, obsah zásobníku nepomleté kávy na 40 g kávových zrn. Cena 1739 Kč.

Foto: CONCEPT

Rozhodně ale s ručním mlýnkem nedosáhneme velmi jemného namletí pro přípravu turecké kávy v džezvě.

Ruční mlýnek doutníkového tvaru má zásobník na umletou kávu skrytý uvnitř. Cena 899 Kč.

Foto: LODOS

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků