Hlavní obsah

Nejcitlivěji zasazenou stavbou do historického prostředí je ostravský Svět techniky

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět techniky v Ostravě od architekta roku Josefa Pleskota získává významné ocenění od Klubu Za starou Prahu. Jeho porota zjistila, že stavba skvěle zapadá do industriálního prostředí, které má také svou umělecko-historickou hodnotu.

Foto: Klub Za starou Prahu

Stavba je rozsáhlým architektonickým komplexem.

Článek

Revitalizace areálu Vítkovických železáren v Ostravě se podle poroty Ceny Klubu Za starou Prahu povedla. Ostrava tak díky ní neztrácí nic ze svého kouzla průmyslového prostoru plného industriálních staveb, které dodávají městu nezaměnitelnou atmosféru.

Architekt Josef Pleskot už za tuto stavbu loni získal ocenění Architekt roku. Stavba byla také nominována Českou komorou architektů na evropské ocenění Mies van der Rohe Award, do užších nominací se ale nedostala.

Foto: soutěž Architekt roku

Moderní Svět Techniky se otevřel teprve v září.

Cena Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém prostředí je každoročně udělována novým architektonickým dílům, která příkladně zapadají do staré zástavby a dávají jí nový rozměr.

Foto: Klub Za starou Prahu

Na fasádě se zrcadlí okolní industriální stavba.

Budova Světa techniky od týmu pražského architekta Josefa Pleskota v Ostravě-Vítkovicích krášlí areál národní kulturní památky Vítkovických železáren. Ty se zrcadlí na skleněné stěně Pleskotovy budovy.

Foto: Svět techniky Ostrava

Na fasádě moderní budovy se efektně odráží okolní industriální architektonické prvky.

Podle organizátora soutěže jde nepochybně o jedno z nejvýznamnějších děl současné české architektury, o stavbu svébytnou, přesto dobře dotvářející celek tohoto průmyslového areálu.

Svět techniky zpřístupňuje problematiku vědy, výzkumu a technických oborů žákům a studentům i široké veřejnosti.

Foto: Svět techniky Ostrava

Svět techniky je moderní stavbou, která zároveň skvěle zapadá do industriálního prostředí.

Výstavba Světa techniky byla spolufinancována z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj, Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Součástí Světa techniky je i největší nekomerční 3D kino v České republice.

Foto: Foto Právo - Václav Jirsa , Právo

Ing. arch. Josef Pleskot zúročil dědictví po předcích.

Svět techniky získal cenu v konkurenci dalších pěti staveb. Porazil Polyfunkční dům na Burianově náměstí v Brně-Žabovřeskách od architekta Tomáše Pilaře, Dřevěný kiosk s občerstvením v Zámecké zahradě v Jičíně od brněnských architektů Radka Květa a Jiřího Zrzavého.

Konkuroval mu i Pěstební skleník v Květné zahradě v Kroměříži od brněnských architektů Antonína Nováka, Petra Valenty a Eduarda Štěrbáka, nebo Laboratoře Ústavu organické chemie a biochemie AVČR v Kolejní ulici v Praze-Dejvicích, postavené podle návrhu Kateřiny Zochové a Ivana Šroma. Ale také Laboratorní centrum technologické fakulty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně od týmu architekta Vladislava Vrány.

Organizace letošního ročníku prošla reformou s cílem dosáhnout většího podílu porotců soutěže na obhajobě i kritice všech posuzovaných staveb. Předsedou soutěže byl i letos architekt Rostislav Švácha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám