Hlavní obsah

Nároky na odolnost střešní krytiny jsou vyváženy dlouhou životností

Právo, Karolina Černá

Střešní krytina je vystavena rozmarům počasí, nečistotám od ptactva, spadlému listí. Musí být proto hladká, kyselinovzdorná, chránit před přehřátím a izolovat hluk bubnujícího deště.

Foto: LINDAB (2x)

Základní surovinou pro drážkovou krytinu Lindab Seamline je předlakovaný svitkový ocelový plech o šíři 670 mm (nebo 610 mm).

Článek

Životnost a funkčnost sebekvalitnější střešní krytiny do značné míry ovlivňuje kvalita celé střešní konstrukce (krov, skladba střešního pláště, okapový systém atd.) a provedení pokrývačských prací.

Foto: KM BETA

Výraznou vlastností betonové krytiny je její vysoká pevnost. Proto je možné vyrábět tašky větších rozměrů, a tím snížit jejich počet na m2.

Důležité je také správné odvětrávání střechy, odvod vlhkosti kondenzované na rubu krytiny vlivem rozdílů teplot ve střešní konstrukci. Ať plánujeme novostavbu, nebo vyměňujeme starou střešní krytinu za novou, spoléháme na prověřené firmy nabízející nejlépe kompletní střešní systém.

Pálené tašky

Patří mezi těžší střešní krytiny, ovšem na rozdíl od betonové a plechové střešní krytiny jsou stoprocentně prodyšné. Vyrábějí se z keramické hlíny, lze je recyklovat. Jejich výrobci garantují 80- až 100letou životnost výrobku, přičemž vzhled a barva tašek zůstávají stejné díky povrchovým úpravám.

Bez povrchových úprav jsou tzv. režné tašky. Matným až pololesklým vzhledem je typická engoba, barevný tenký povlak z keramické směsi (rozplavené jíly s obsahem oxidů kovů), která se nanáší na vysušenou tašku a následně vypaluje. Glazura s větším podílem sklovitých směsí vytváří lesklý dojem, navíc tašku chrání a zpevňuje.

Cenové rozpětí od 400 Kč/m2, záleží mj. na typu tašky (poloviční, větrací, okrajová), povrchové úpravě, tvaru (ploché, drážkové, s vlnou) a rozměru. Minimální sklon střechy podle norem ČSN 30–40°.

Betonové tašky

Slučují všechny vlastnosti moderního betonu. Odolávají tlaku, zaručují tvarovou stálost. Vyznačují se nízkou nasákavostí. Na mrazuvzdornost výrobci většinou dávají 30letou záruku. Nabízejí širokou barevnou škálu produktů, životnost zhruba 80 let.

Foto: BRAMAC

Pro betonovou střešní tašku Classic Protector je typický tvar a hladký povrch.

Matný povrch je důsledkem ošetření dvojitým akrylátovým nástřikem, lesklý povrch zajišťuje ochranná vrstva silikátů.

Foto: KM BETA

Betonové tašky nabízejí několik barevných odstínů a tři povrchové úpravy.

Cenové rozpětí: patří mezi nejnižší, od 280 Kč/m2. Minimální sklon střechy pro tento typ je podle ČSN 30°.

Plechové krytiny

Spojuje je různě upravená žárově pozinkovaná ocel a lehkost materiálu. Plechové krytiny jsou buď skládané, nebo falcované. Skládané krytiny se většinou ve formě pásů pokládají od hřebene k okapu.

Foto: SATJAM

Plechová střešní taška Satjam Roof s univerzálním použitím vyniká vysokou kvalitou zpracování a nízkou hmotností, která je až 10x nižší než klasické střešní tašky.

Zahrnují plechové imitace tašek (velko i maloformátové), tvarované plechové šablony ocelové a hliníkové. Falcované plechové krytiny se bočně spojují uzavřením původně otevřené dvojité stojaté drážky (falc), kladené od okapové hrany k hřebenu střechy.

Falcované plechy vynikají různými druhy, např. hliníkový, nerezový, titanzinkový, poplastovaný plech, které nabízejí odlišné vlastnosti.

Foto: PREFA

Hliníková střešní falcovaná taška se pokládá již od sklonu 12°. Vyniká nízkou hmotností 2,3 kg/m2, je optimální pro rekonstrukce při pokládce na staré krovy. Dodává se s kvalitním dvouvrstvým vypalovaným lakem. Záruka 40 let. Cena 629 Kč/m2 bez DPH.

Podle zpracování povrchové úpravy se životnost pohybuje na hranici 40 let. Výhodou plechové krytiny je spojení s uceleným střešním systémem včetně okapového systému.

Cenové rozpětí od 300 Kč/m2. Minimální sklon střechy se liší typ od typu, 7– 30° podle normy ČSN.

Plastové krytiny

Na trhu jsou plastové krytiny z recyklovaných plastů nebo z nepoužitého PVC, polykarbonátu, polyetylenu. Plastové šablony imitují dřevo i plech, některé plastové krytiny dokonce propouštějí světlo.

Foto: PREFA

Nerozbitný hliníkový střešní a fasádní panel FX.12 má nepravidelné povrchové zlomy, které umožňují vytvořit zcela jedinečný design moderní střechy nebo fasády. Výběr z mnoha barev, záruka 40 let. Cena 850 Kč/m2 bez DPH.

Pro střechy domů jsou vhodné díky vyšší odolnosti plastové krytiny polykarbonátové a polyesterové.

Cenové rozpětí od 250 Kč/m2. Minimální sklon střechy 15–20° podle ČSN.

Přírodní břidlice

Patří mezi znovuobjevené pokrývačské materiály. Poznáme ji díky jemné zrnitosti, má šedou až černou barvu. Je výrazně dekorativní. Má úžasné tepelné i protihlukové vlastnosti. Nepropouští vodu, vlivem vnějších podmínek může měnit povrchové zabarvení. Přestože jde o přírodní kámen, nedosahuje váhy pálených tašek.

Foto: LINDAB

Inspirací pro střešní krytinu Click byla tradiční falcovaná krytina se stojacími drážkami.

Hodí se na všechny typy střech, a to i tvarově rozmanitých (štíty, žlaby, vikýře), vykrýt s ní lze dokonce i oblé tvary. Upravuje se totiž velmi snadno řezáním či štípáním. Dražší, zato velkou odolnost slibuje dvojité krytí, pokládka, kdy první řada kamenů překrývá další dvě následující.

Pozor na imitace, tzv. umělé břidlice, které se často brzy deformují vlivem střídání teplot a povětrnostních podmínek.

Cenové rozpětí se pohybuje od 750 Kč/m2. Minimální sklon střechy 25–30° podle ČSN.

Šindele a došky

Renesanci zažívají přírodní střešní krytiny ze dřeva, slámy či rákosu, které izolují a zároveň jsou stoprocentně prodyšné. Šindele jsou ze smrkového, modřínového nebo cedrového dřeva.

Foto: KUNC-FOTO ARCHIV

Cedrové šindele vynikají velkou tvarovou stálostí a povětrnostní odolností. Další předností je nízká hmotnost, výrazná kresba, odolnost vůči vodě.

Štípané šindele mají třikrát delší životnost než šindele z řezaných prken, protože při štípání není narušeno vlákno dřeva. Uplatní se u moderních dřevostaveb, rekonstruovaných roubenek a srubů.

Foto: RÁKOSOVÉ STŘECHY CZ

Došková střecha nalézá své příznivce. Rákosová krytina se v rámci údržby pouze doplňuje další vrstvou bez nutnosti odstranění krytiny původní.

Došky jsou ze slámy, rákosu a orobince. Přivazují se na prkna, nebo latě. Střecha musí mít velký sklon - minimálně 45°. Životnost došků je zhruba 30 - 50 let.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám