Hlavní obsah

Náměstí připomínající měsíční krajinu nabízí netradiční úkryty pro kola

Novinky, Jana Nesvadbová

Neobvyklé náměstí mají v dánské Kodani. Zvláště při pohledu z výšky může někomu připomínat měsíční krajinu. Vypuklé kruhové útvary, tu a tam s kruhovým otvorem, jenž je lemován kovovým plotem. Základním odlišením jsou ovšem vysázené stromy. Ty na Měsíci jeden přece jenom nenajde. A k čemu že slouží ony vypoukliny? Jsou v nich umně schovaná parkoviště pro kola. Autory návrhu jsou architekti z ateliéru Cobe.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

V kopcích univerzitního náměstí jsou ukryta stání pro kola.

Článek

Kodaňské náměstí Karen Blixens Plads je jedním z největší veřejných prostorů ve městě. Jeho plocha je 20 tisíc čtverečních metrů a sousedí s kampusem Kodaňské univerzity, v jehož areálu sídlí i Dánská královská knihovna.

V obou případech jde o instituce, jež navštěvují převážně mladí lidé. A mladí lidé, to v Kodani znamená hlavně cyklisty. Proto architekti na univerzitním náměstí vytvořili tři vršky umožňují využívání jak na jejich povrchu, tak uvnitř coby praktické parkoviště pro kola. Těch lze na celém náměstí zaparkovat přes 2000. (Na univerzitě se 2000 zaměstnanci studuje 16 000 studentů.)

Samotné vršky jsou skořepiny odlité z betonu, ručně dlážděné a obkládané kamenivem v barvách inspirovaných okolní zástavbou.

Znečištěné a zaplavené území chtějí architekti proměnit v kvetoucí univerzitní areál

Tipy a trendy

Centrálním prvkem náměstí, jež zabírá plochu 21 415 čtverečních metrů, je venkovní posluchárna s kapacitou až 1000 posluchačů, v případě koncertů mohou posluchači využít i vršky okolních kopců.

Na severní straně náměstí jsou umístěny tři hlavní vchody na univerzitu, zde je otevřeným a víceúčelovým prostorem. Jižní strana je kopcovitá, zvlněná louka spojující areál s okolím.

Náměstí rovněž přispívá ke zlepšení klimatu novým způsobem zacházení se srážkovou vodou. Ta se zachycuje v prohlubních, kde vznikají malé vlhké biotopy podporující biologickou rozmanitost. Odtud se po běžných deštích má možnost odpařovat pozvolna, v případě extrémních srážek je odvedena do kanálu.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Z výšky může náměstí připomínat kráterovitý povrch Měsíce.

„Kodaň je jedním z předních světových cyklistických měst s více než 40 procenty obyvatel používajících kolo pro každodenní dojíždění. To vyžaduje nový a flexibilní přístup pro parkování kol. V předchozích projektech jsme vyvinuli inovativní řešení, které tvoří přirozený prvek v životním prostředí. Například na Nørreport Station jsme vytvořili několik takzvaných cyklistických lůžek, a tady, v Karen Blixen Plads, jsou řešením cyklistické kopce,” uzavírá architekt a zakladatel Cobe Dan Stubbergaard.

Anketa

Dojíždíte do práce/do školy na kole?
Ano, denně
17,5 %
Občas
10,8 %
Jezdím na kole při jiných příležitostech
35,1 %
Nejezdím na kole vůbec
36,6 %
Celkem hlasovalo 931 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám