Hlavní obsah

Náhradní byt v secesním domě plní svou roli na jedničku

Developerem zrekonstruovaný secesní bytový dům v Praze přitáhl pozornost Jiřího a Blanky. Rodiče dvou dětí hledali pro rodinu přívětivé zázemí poblíž centra města, kam by se mohli v případě potřeby uchýlit, aby se nemuseli pokaždé vracet do svého domu dál za Prahou.

Foto: www.modernibyt.cz

Podlahu tvoří třívrstvá dubová krytina upravená bílou barvou a olejem. Částečně je kryta na míru tkanými koberci z Dánska. Pohovka značky Gervasoni je rozkládací.

Článek

Nepříliš velký dvoupokojový byt s vysokými stropy v kompletně opraveném domě přímo u zastávky MHD měl své kouzlo. Přestože v interiéru nezbylo nic původního, secesní dům si zachoval svou noblesu.

Foto: www.modernibyt.cz

Vestavné skříně jsou opatřeny černě lakovanými ocelovými úchyty, které podporují prvek černé linky procházející celým bytem.

Z bytu architekt vytvořil uklidňující harmonickou oázu, která je praktická, ke svým majitelům přívětivá a promlouvá o jejich vnímavosti a intelektuálním zaměření.

Foto: www.modernibyt.cz

Čtenářský koutek s křeslem doplňuje stojací lampa značky Pols Potten. Prostor dekorují staré čínské vázy z keramiky.

Zřejmě potřebujete být často v Praze, když jste se rozhodli investovat do další nemovitosti.

Blanka: V Praze jsme se zdržovali stále častěji. Manžel mívá hodně služeb a je příjemnější mít možnost zaběhnout i během dne domů, než jezdit pokaždé až za Prahu. Děti zde mají v odpoledních hodinách zájmové kroužky a představa nočních návratů po koncertě či divadelním představení nám byla také stále vzdálenější.

Prostě druhá rodinná základna přímo v Praze byla nutná. Ostatně výhledově do budoucna se bude byt jistě hodit některému z dětí.

Foto: www.modernibyt.cz

Protože je kuchyň součástí polyfunkčního celku, je nábytek zhotoven víc výtvarně z bíle natřeného kartáčovaného dubu, pracovní pult je z kompaktní desky s reliéfem břidlice.

Tím, že jste interiér bytu svěřili studiu Deconcept, jste se zbavili mnoha zbytečných starostí.

Blanka: Práce architekta Martina Franka se nám moc líbí a právě zařízení interiéru do posledního detailu, třeba až po správný výběr hrníčku na kávu, nás nadchlo.

Jsme s manželem oba tak vytížení, že jsme si vůbec neuměli představit, jak bychom tak složitou a časově náročnou práci při úpravách interiéru zvládli – jednání s řemeslníky, běhání po showroomech... A pak, tak skvělého výsledku bychom nedosáhli. Ponechali jsme autorovi tvůrčí volnost.

Foto: www.modernibyt.cz

Vestavný nábytek protažený až ke stropu umocňuje výšku interiéru. Vertikalitu prostředí doplňují subtilní regály na kovových konstrukcích zavěšených na zdi. Nepřímé osvětlení prostoru zajišťují LED diody umístěné do stropního podhledu ze sádrokartonu.

V jaké fázi jste se chopili své práce?

Architekt Martin Frank: Dispozice byla daná, ale mohli jsme si zvolit všechny materiály. V rámci klientských změn jsme byli poněkud limitováni obklady v koupelně, ale i s nimi bylo možné udržet žádaný koncept. Použili jsme například jinou podlahu.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí obývacího pokoje je také malá pracovna tvořená psacím stolem s paravánem, boční vestavnou skříní a dvěma kovovými lampami zavěšenými ze stropu s kontrastním akcentem zlaté barvy.

Také dveře jsou mnohem vyšší (2,4 m) a až do stropu je protažena jejich zárubeň, aby působila opticky jednolitě a lépe korespondovala s ostatním vybavením, které nechává vyniknout vysokým stropům.

Celý interiér je stylizovaný tak, aby podpořil prvorepublikovou noblesu elegancí klasických barev, kdy vyniká černobílá kombinace podpořená černými liniemi.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek je vyrobený na míru podle autorského návrhu architekta. Obě lůžka jsou rozkládací, doplňují je dekorativní polštáře. Nástěnné lampy značky House Doctor je možné podle potřeby otáčet a směrovat tak světelný tok.

Jaké konkrétní zadání jste musel naplnit?

Architekt: Bylo třeba zajistit pohodlné příležitostné přespání až 4 dětem a dvěma dospělým. V obývacím pokoji je rozkládací lůžko a rozkládací jsou i obě pohovky v druhém pokoji. Také jsou zde dva pracovní stoly. K tomu většímu, v pokoji, je možné posadit i dvě děti.

Aby bylo možné z bytu vytěžit maximum a vše bylo elegantní i s omezeným finančním rozpočtem, je veškeré vybavení vyrobené na míru. Stylizace jednotlivých kusů nábytku vychází z černobílé kombinace a černé linky, která prochází v různých podobách celým bytem – objevuje se na kobercích, kovových podnožích stolků, na konstrukcích nábytku, na obšívacích štepech pohovky atd.

Foto: www.modernibyt.cz

Černá linka tvoří hlavní motto tohoto interiéru. Pro zateplení jsme sem vnesli kousky starého dřeva – stoličky ze starého jilmového dřeva. Elegantní kontrast tvoří zlatá barva, která je uvnitř stínítek lampiček a vyskytuje se i na abstraktních obrazech od Aleny Kolářové.

Chtěl jsem dosáhnout interiéru s lehce elegantním pařížským nádechem v kombinaci se skandinávskou strohostí. Takové skandinávské střídmosti vnesené do francouzské opulence. Protože zde původní historické secesní artefakty chyběly, snažil jsem se je doplnit prostřednictvím velkoplošných fotografií, kde jsou fragmenty historického prostředí dobře patrné.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna nemá vanu, ale širší sprchový kout osazený bateriemi Hansgrohe. Umyvadlo je zhotoveno z umělého mramoru přesně na míru do niky. Součástí místnosti je závěsný klozet.

V elegantních interiérech je řád a pracujete se symetrií, která ho zklidní a dodá mu vážnost. Ovšem když je jí příliš, člověka svazuje a omezuje. Proto jsem do symetrie, která podpořila eleganci, vnesl lehkou asymetrii pomocí detailů – nástěnka k vystavení soukromých drobností, menší stolky apod.

Ležérnost sem vstupuje prostřednictvím lněných textilií, které mohou mít uvolněný pomačkaný vzhled, a třeba i váziček či rámů se zdánlivě opotřebovaným povrchem.

Splnil výsledný efekt interiéru vaše očekávání?

Blanka: Byt je krásný! Zaznamenala jsem okamžik, kdy jsem zaváhala a kladla si otázku, zda jsme šli správnou cestou. Bylo to ve chvíli, když jsem vstoupila do nedokončeného interiéru. Z výsledku jsme ale nadšení. Interiér je elegantní a detaily vynikají sofistikovaným zpracováním.

Ing. arch. Martin Frank
Společně se zákazníkem a pro něho navrhuje a realizuje na klíč nadčasové a kvalitní prostory. V konečné fázi interiéry dotváří doplňky, které mu dodávají osobitý výraz. Architekt pečlivě vybírá a hledá nové kolekce předmětů, které jsou pro daný interiér nejvhodnější. Pokud se studiem spolupracujete a máte přesnou představu o interiéru, uvede vaše představy ve skutečnost. Pokud představu nemáte, společně s vámi najde styl a výraz pro váš interiér, v němž se budete cítit dobře.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám