Hlavní obsah

Nádherný historický interiér osvěžily designérky moderními prvky

Novinky, Jana Nesvadbová

Propojení klasického interiéru s moderními postupy je výzvou, na niž se specializují britské designérky Katie Earlová a Emma Raynerová spolupracující pod hlavičkou No. 12. Při zařizování duplexu z 19. století tak vytvořily jedinečný a luxusní domov, ve kterém se bude cítit spokojeně i ten nejnáročnější klient. Ostatně rezidence na londýnské třídě Mayfair k ničemu jinému ani nevybízí.

Foto: Tina Hillierová

Designérky pro každou z místností vybraly jen několik kusů nábytku, který jim dodal tu správnou atmosféru harmonické směsi historického i moderního prostředí.

Článek

Při návrhu zařízení dvoupodlažního bytu o celkové ploše 116 m² designérky využily veškeré cenné architektonické prvky, jimiž se pyšnil. Návštěvník tak například v obývacím pokoji může ocenit stěny vymalované v chladné, světle šedé barvě, na nichž je jasnou bílou zvýrazněna bohatá štuková výzdoba.

Stejně tak ve všech místnostech zůstaly zachované nádherné, mramorem obkládané krby, jež tvoří neodmyslitelnou součást starých anglických interiérů.

Foto: Tina Hillierová

Dominantou obývacího pokoje je temně modrá sametová pohovka.

Foto: Tina Hillierová

V interiéru designérky uplatnily například ikonická křesla Halabala. Doplnily je odkládacím stolkem s deskou z mramoru.

Do takového prostředí pak obě dámy velice pečlivě navrhly a vybraly kus po kusu veškerý nábytek a vytvořily tak harmonický prostor, kde moderní prvky nevytvářejí prvoplánový kontrast nového ke starému, ale historického ducha bytu promyšleně odlehčují a osvěžují.

Foto: Tina Hillierová

Designérky vrchovatě využily v interiéru všech původních historických prvků, jako jsou krby a především bohatá štuková výzdoba.

Příkladem je čalouněná temně modrá sedací souprava, jež je ústředním prvkem obývacího pokoje a je vyrobena sice v moderním tvaru, ale s potahem z tradičního historického materiálu, jímž je samet. Na ni navazují černé kovové židle u kruhového stolku vedle kuchyně. Ty mají sedáky ze stejného materiálu a ve stejné barvě, hravá opěradla ovšem připomínají růžové bonbony marshmallows.

Foto: Tina Hillierová

S modrou sedačkou v obývacím pokoji jsou sladěny židle vedle kuchyně.

Foto: Tina Hillierová

Pracovní desky v kuchyni jsou z mramoru.

V organické směsi nábytku je možné objevit kusy moderních značek i starožitné, od přečalouněných křesel Halabala až po konferenční stolek s deskou z mramoru.

S ním hezky koresponduje polstrovaná lavice s chlupatým koženým povrchem v narůžovělé barvě, kterou navrhly samy designérky.

Foto: Tina Hillierová

Jeden z krbů je i v kuchyni.

Odlehčení interiéru pak napomáhá kolekce moderních obrazů buď nezarámovaných, nebo zasazených v prostém minimalistickém černém rámu. Moderní jsou rovněž prakticky veškerá svítidla v bytě.

Foto: Tina Hillierová

V hlavní ložnici je možné objevit uklidňující kombinaci zelenkavé, tmavě hnědé a šedé, kterou oživuje červená.

Foto: Tina Hillierová

Také pokoj pro hosty je zařízen v zelenkavé barvě.

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní jsou tak, jak to jen původní dispozice bytu umožnila, propojeny v moderním duchu do společného prostoru.

Volba omezeného počtu kusů nábytku v těchto místnostech ukazuje, jak vhodně zvolený mobiliář v malém počtu může podpořit dojem, že je místnost větší.

Foto: Tina Hillierová

Interiér osvěžuje kolekce moderních obrazů.

Foto: Tina Hillierová

Atmosféru tradičního anglického domova navozují zachované krby.

Z hlavního podlaží se po schodišti vymalovaném v tmavě šedé barvě sestupuje do spodního patra, kde je dvojice soukromých pokojů.

Hlavní ložnice bytu má stěny vymalované v zelenkavé barvě, jež je hezkým podkladem pro výraznou tmavohnědou polstrovanou pelest postele a s ní ladící dřevěné noční stolky.

Foto: Tina Hillierová

Samozřejmostí v luxusně zařízeném interiéru je dokonalá preciznost odvedení všech řemeslných prací.

V podobných barvách je zařízen i pokoj pro hosty, jen pelest postele je subtilnější a tmavší. V tomto pokoji se rovněž host nesetká se šedou, ani červenou barvou, jimiž designérky ozvláštnily hlavní ložnici.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Líbí se vám propojování historických a moderních prvků v interiéru?
Ano, výsledky bývají zajímavé, líbí se mi to.
91,5 %
Ne, je z toho obvykle takový kočkopes.
8,5 %
Celkem hlasovalo 59 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám