Hlavní obsah

Nábytek do koupelny? Vybírejte praktický, s hezkým designem

Právo, Dana Jakešová

Koupelna je poměrně frekventovaným místem. Občas si tu ovšem rádi dopřejeme relax v podobě horké koupele nebo sprchy. Měla by být tedy zařízená prakticky a zároveň útulně. Což pro malý prostor, jakým koupelna obyčejně je, není zrovna snadný úkol.

Foto: Le bon

Bezpočet kombinací. Vždy vodě odolné. To je nábytek Forever, který se vyrábí v mnoha barevných odstínech a kombinacích, třeba i se zlatou.

Článek

První otázka, kterou byste si při zařizování koupelny měli položit, je, kolik úložného prostoru tam vlastně potřebujete.

„Jednoduchá deska s umyvadly na položení vypadá sice elegantně, když ale nemáte místo, kam uschovat kosmetiku, prací či úklidové prostředky nebo čisté osušky, nemuselo by vám to vyhovovat,“ říká Klára Nováková ze společnosti Le bon. Navíc umyvadlová deska zaplněná nejrůznějšími flakonky nevypadá zrovna nejlépe.

Lepším řešením bude zrcadlová skříň a skříňka pod umyvadlo. Pro velkou koupelnu se dá vybrat dokonce skříňka hned pro dvě umyvadla, což ocení zvláště větší rodiny.

Tento základ lze doplnit dalšími skříňkami. Spoustu místa poskytne vysoká skříň, která využije prostor až ke stropu. Samozřejmě ale můžete sáhnout jen po nízké skříňce.

Foto: Bauhaus

Do bytu v industriálním stylu se bude do koupelny hodit kolekce nábytku s příhodným názvem Industra.

Stát mohou buď přímo na zemi, eventuálně na nožičkách, nebo mohou být zavěšené přímo na zdi. Toto řešení je nejen elegantní, ale rovněž praktické. Usnadňuje totiž úklid.

Zásuvky, dvířka a otevřené police

Jste rozhodnuti? Pozor, čeká vás další otázka: jak vyřešit zavírání? Dát na skříňky dvířka, vybrat nějakou se zásuvkami, nebo nechat třeba nějakou poličku otevřenou? Volba není až tak snadná, jak by se mohlo zdát.

Nějaká ta otevřená police mezi zavřenými dvířky skříněk vypadá v koupelně úchvatně a dodá prostoru zcela jiný rozměr. Jenže se do ní bude hodně prášit...

Foto: Ravak

Designér Michal Roszkowski u nábytku Balance pracoval s vizí vyváženosti, harmonie zaoblených tvarů a variability. Ta umožňuje sestavit si svůj vlastní set nábytku podle individuálních požadavků na množství úložných i odkládacích prostor.

„Za nás jsou nejpraktičtější variantou šuplíky. Velké široké šuplíky umožňují po otevření vidět vše krásně a přehledně srovnané na jednom místě,“ vysvětluje Klára Nováková. A co je nejlepší? Šuplík zavřete a v tu chvíli je uklizeno!

Dřevo versus MDF desky

Nakonec zbývá vybrat materiál a design koupelnového nábytku. Tady se nabízí nepřeberné množství variant.

Myslete ovšem na to, že koupelna je každodenně podrobena nepříznivému působení vlhka a tepla a pochopitelně nábytek v ní se nevyhne ani přímému kontaktu s vodou. Nároky na jeho voděodolnost jsou tedy vyšší než v jiných místnostech.

Novým trendem bydlení se stává ložnice propojená s koupelnou

Tipy a trendy

Dřevotříska je cenově dostupná, ale náchylnější. Což neplatí naopak o masivu. Pokud vyberete kvalitní kusy od některého z renomovaných výrobců, nemusíte se obávat, že by mu voda nějakým zásadním způsobem uškodila. Takový nábytek určený pro koupelny totiž bude vybaven speciální povrchovou úpravou, jakýmsi nepromokavým pláštěm.

Foto: Le bon

Nábytek Mood z odolného masivního dubu bude dominantou vaší koupelny. Obzvlášť nepřehlédnutelným detailem jsou hrany zkosené pod úhlem 45 stupňů.

Trendem posledních let je nábytek z MDF desek, což jsou speciální dřevovláknité desky s velmi kompaktní strukturou, značně odolné proti vodě. Mimo jiné se dobře tvarově opracovávají.

A co víc, nábytek z nich může být v různých barvách, ve vysokém lesku, matu i polomatu, nebo může věrně imitovat v podstatě jakýkoliv materiál, třeba dřevo.

Zaměřeno na detaily

V každém případě nábytek by měl být vždy precizně provedený! Pozornost proto věnujte i detailům.

Náchylné k poškození bývají zejména hrany nábytku. Vlhké prostředí a časté střídání teplot může vést k narušení jejich spojů. Zajímejte se tedy o to, jak jsou hrany lepené. Tedy přesněji, zda jsou lepené PUR lepidlem.

„Jiná lepidla se při vyšších teplotách vysušují a ztrácejí tak svoji schopnost lepit. A jakmile se hrana nábytku, byť jen minimálně, uvolní, začne dovnitř dvířek zatékat voda a za krátký čas nábytek takzvaně rozkvete. Otevře své hrany a vlhku už nic nebrání jej průběžně poškozovat,“ popisuje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Foto: Trachea

Nábytek, jehož hrany jsou lepené PUR lepidlem, bude odolný proti poškození.

Naopak PUR lepidlo neovlivní ani 100 °C, takže vyšší teploty, které jsou v koupelně na denním pořádku, nemají na jeho pevnost vůbec žádný vliv.

„PUR má vysoce adhezní vlastnosti, takže jej stačí nanést v doopravdy tenké vrstvě,“ doplňuje Petr Blažek z Dřevojasu. Hrana tak těsně nasedá na boční plochu dvířek a výsledná spára ohranění je proto takřka neviditelná.

Nábytek vypadá lépe než s jiným lepidlem, a přitom je voděodolný – a to je pro koupelnu hned dvojí výhra!

Anketa

Věnovali jste pozornost provedení hran při výběru koupelnového nábytku?
Ano, samozřejmě!
62,2 %
No... Koukli jsme se...
6,6 %
Už si to moc nevybavuji.
11,2 %
Na to jsme asi zapomněli...
11,5 %
Ne, je to zbytečnost.
8,5 %
Celkem hlasovalo 331 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Moderní koupelna nezná kompromisy

Koupelna neslouží pouze k hygieně. Teď se v ní žije a relaxuje, podobně jako v jiných místnostech. A tomu odpovídá i nabídka sanity, výběr kvalitních materiálů...

Výběr článků

Načítám