Hlavní obsah

Na výstavě EXPO 2020 mohou od pátku návštěvníci poprvé navštívit Pavilon Udržitelnosti

Zájemci o tematiku trvale udržitelného designu a technologií si mohou rezervovat místa k návštěvě v pátek (22. ledna) otevíraného Pavilonu Udržitelnosti na světové výstavě EXPO 2020, jež se koná v Dubaji. Jeho oficiální název zní Terra Pavilion, tedy Pavilon Země, a navrhli jej architekti uznávaného britského ateliéru Brimshaw.

Foto: EXPO 2020

Centrální prostor pavilonu zastřešuje talířovitý deštník s průměrem 130 metrů a povrchem posetým fotovoltaickými panely. Po jeho obvodu jsou rozmístěny energetické stromy.

Článek

Světová výstava měla být zahájena již 20. října loňského roku a touto dobou měla být již v plném provozu. Kvůli celosvětové pandemii koronaviru byla ovšem přesunuta na letošní rok s oficiálním zahájením naplánovaným na 1. října. Jedním z pavilonů, které si ovšem návštěvníci mohou prohlédnout již v předstihu, je právě Terra věnovaná tématu udržitelnosti.

Dubaj byla vybrána jako pořadatel světové přehlídky v roce 2017 a stala se tak jejím prvním pořadatelem z regionu Středního východu, jižní Asie a Severní Afriky.

Ve stejném roce pak byl rovněž vybrán právě ateliér britského architekta sira Nicholase Grimshawa, který je známý návrhy modernistických budov, z nichž nejznámější jsou londýnské nádraží Waterloo International a Projekt Ráj v Cornwallu.

Foto: Profimedia.cz

Umělé biomy v tzv. Projektu Ráj (Eden Project), které navrhl sir Nicholas Grimshaw v Cornwallu, jsou jednou z nejznámějších a nejvýraznějších ukázek jeho práce.

Pavilon Udržitelnosti je dle architektů oslavou ekologie, udržitelných technologií a designu. Budovy jsou názornými ukázkami účinnosti solární energie, získávání vody a inovativních materiálů v kontextu, který je pro region pořadatele přehlídky jedinečný. Pavilon tvoří hlavní budova s 8000 m² výstavního prostoru, hlediště, nádvoří a nádrž.

Dramaticky klenutá střešní konstrukce široká 130 metrů stíní budovu a zároveň funguje jako centrum pro výrobu energie s 1055 velkými fotovoltaickými panely, které čerpají energii ze slunce a napájejí ji. Okolní budovy je možné vnímat jako „energetické stromy“, které dokážou sledovat slunce, zachycovat jeho energii pro pavilon a zároveň generovat vodu z atmosféry. Na to navazuje ukázka toho, jak pavilon využívá nejmodernější systémy pro redukci a recyklaci vody.

Krajiny a chodníky protínající pavilon jsou inspirovány suchými koryty řeky (tzv. vádí) a poskytují intuitivní navigaci. Cesty se točí kolem prostorů s programem, přičemž hlavním zdobným prvkem celého prostoru je místní flóra.

Foto: EXPO 2020

Cesty klikatící se napříč pavilonem jsou inspirované suchými koryty.

Foto: EXPO 2020

Část Pavilonu Udržitelnosti nese název Laboratoř Hodnot budoucnosti.

„Udržitelnost je srdcem této světové výstavy a dědictvím, které chceme zanechat v tomto regionu. Náš Pavilon Udržitelnosti bude hrát v tomto úsilí důležitou roli a bude sloužit jako 'oáza' udržitelných a inovativních zkušeností a postupů – v návaznosti na strategii vlády Spojených arabských emirátů stát se lídrem v oblasti udržitelnosti v globálním měřítku,” řekla v minulosti o významu Terry Její Excelence Reem Al Hashimy, generální ředitelka EXPO 2020 a státní ministryně pro mezinárodní spolupráci Spojených arabských emirátů.

Návštěvníci mohou od pátku prozkoumávat Terru a užít si jedinečné okolní veřejné prostory, které zahrnují dětské hřiště, obchody se suvenýry, restaurace a další. Pavilon v rámci svého programu nabídne poutavou cestu divy přírodního světa, včetně interaktivní procházky kořeny lesa.

Foto: EXPO 2020

Součástí výstavy v pavilonu Terra je interaktivní procházka kořeny lesa.

Foto: EXPO 2020

Je-li řeč o udržitelnosti, není možné vynechat ani téma ochrany vod oceánů i možností jejich ohleduplného využívání. Je mu věnovaná část výstavy s názvem Pod oceánem.

Na prohlídku je nezbytná rezervace vstupenek
Dubajský úřad pro cestovní ruch upozorňuje, že všichni návštěvníci si musí nejprve na stránkách světové přehlídky předem online rezervovat vstupenky, neboť ty na místě nebudou k dispozici. Program probíhá mezi 15.00–21.00, od úterý do čtvrtka a mezi 16.00–22.00 v pátek a sobotu, počínaje 22. lednem a bude ukončen 10. dubna 2021.

V pátek se pro veřejnost otevře zatím jen Pavilon Udržitelnosti, Terra. Alif, Pavilon Mobility a příležitostí (Alif – The Mobility Pavilion and Mission Possible – The Opportunity Pavilion), bude následovat později v prvním čtvrtletí roku 2021.

EXPO: Česká zahrada v Dubaji se rozpučí na jaře

Zahraniční

„Jsme rádi, že začneme rok 2021 tak pozitivním oznámením a můžeme přivítat komunitu SAE, která jako první zažije Terra – Pavilon Udržitelnosti v době naší historie, která nemá v oblasti svého dopadu na lidstvo obdoby. Naše tematické pavilony – Příležitost, Mobilita a Udržitelnost – spojují výzvu ke kolektivní akci k řešení těchto výzev, k vytvoření lepší budoucnosti pro celé lidstvo,“ uvedla Její Excelence Reem Al Hashimy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám