Hlavní obsah

Na návštěvě v největší nízkoenergetické osadě v Evropě

Právo, Lenka Hloušková

O vodu na praní a splachování toalety se stará déšť, říkají manželé Kell Rohardt a Inge Lise Haxgartová. Bydlí v největší nízkoenergetické osadě v Evropě v dánském Stenlose. Vyrostla na severozápadním předměstí Kodaně.

Foto: Lenka Hloušková, Právo

Nízkoenergetické domy se podobají běžným novostavbám. Zařízení, která je činí nízkonákladovými, jsou vesměs uložena pod zemí (tepelná čerpadla, rezervoáry na dešťovou vodu…).

Článek

Do Stenlose se přistěhovali před šestnácti měsíci z domu s mnoha pokoji. „Účty za vytápění nás ruinovaly. Když jsme šli do penze, rozhodli jsme se starou nemovitost prodat a koupit si nízkoenergetický dům,“ líčí před dveřmi své nové vilky o rozloze 125 metrů čtverečních Rohardt.

Za nimi na něj čeká velký obývací pokoj s kuchyní, dvě ložnice a příslušenství. Venku patří manželům terasa s výhledem na rybník a téměř 250 m2 zahrady.

:.Nábytek odpovídá celkovému vyznění domu.foto: Právo/Lenka Hloušková

„Přestěhováním jsme ušetřili. Ubyla nám práce. Náš původní dům měl 250 m2 a zahrada 900 m2,“ dodává Rohardt. Ročně ušetří tisíce dánských korun. Za nový dům přitom zaplatili zhruba jen o deset procent více, než by je stál nový tzv. běžný. „V přepočtu na eura vyšel asi na 400 tisíc (asi 10 mil. Kč – pozn. redakce),“ doplní hostitel.

Vyroste městečko

O vzniku nízkoenergetické osady rozhodli radní ve Stenlose při prodeji pozemků před pěti lety. Na 76 hektarech vyroste 750 rodinných a obytných domů. Nabídnou úsporný provoz zužitkovávající možnosti přírody.

:.„Účty za vytápění nás ruinovaly. Když jsme šli do penze, rozhodli jsme se prodat starou nemovitost a koupit si nízkoenergetický dům,“ líčí před dveřmi své nové vilky o rozloze 125 metrů čtverečních manželé Kell Rohardt a Inge Lise Haxgartová. foto: Právo/Lenka Hloušková

Architekti při navrhování budov používali především ekologické materiály, mimo jiné dřevo, a naopak vůbec nesáhli po PVC. Ve Stenlose se na ekologii myslí i jinak. Například vodu na praní a splachování toalet nahrazuje dešťovka. Stéká ze střech do nádrží pod trávníky a odtud se vede do domácností. Systém ušetří až čtvrtinu běžné spotřeby pitné vody.

„Někdy je voda v nádržce toalety kalnější, ale to přece nevadí,“ říká Haxgartová. Chválí i promyšlené vytápění domu pomocí tepelných čerpadel. Požadovanou teplotu si jednoduše nastaví na zařízení skrytém v komoře domu. Jeho součástí jsou prachové filtry zlepšující kvalitu vzduchu.

:.Ekologická osadafoto: Právo/Lenka Hloušková

„Nemusím tak často utírat prach a luxovat. Všimla jsem si navíc, že mi ve Stenlose líp rostou kytky. Třeba budeme v domě myslícím na přírodu déle žít i my,“ směje se hostitelka.

Omezení emisí

V první fázi vzniklo ve Stenlose 250 domů. Poslední si uživatelé převezmou v roce 2012. O vytápění se vedle již fungujících tepelných čerpadel postarají solární panely a elektrárnička na zpracování biomasy. Solární energie bude stovce domů ohřívat také teplou užitkovou vodu.

:.„Jen deset procent lidí u nás kupuje domy kvůli úspoře. Většina chce prostě jen nové bydlení, a tady se jim líbí,“ vysvětluje Jacob Madsen, technický ředitel projektu nízkoenergetické osady ve Stenlose.foto: Právo/Lenka Hloušková

Aby teplo neunikalo, byla použita izolace místy silná až 500 milimetrů, nízkoenergetická okna s trojitými skly, centrálně kontrolované větrání, vzduchotěsná konstrukce bez mezer a optimální orientace do světových stran. Směrem na prosluněný jih architekti prosklenými plochami nešetřili. Spojují terasy a obývací pokoje.

Na sever většinou vedou jen menší okna z ložnic. Až bude projekt hotový, získá nálepku největší evropská nízkoenergetická oblast. Nechybí v něm mateřská škola a domov pro seniory. Už teď stojí golfové hřiště s klubovnou. Spotřebovaná energie v budovách nepřesáhne 34 kWh/m2 – o 35 procent méně, než určují dánská pravidla pro podobné stavby.

:.Domy se začlenily do okolní krajiny.foto: Právo/Lenka Hloušková

Projekt má v budoucnu proti těm tzv. běžným ušetřit ročně 3,6 miliónu kWh, což odpovídá zhruba 400 tisícům litrů ropy. Ve stejném období sníží produkci o 630 tun emisí CO2 a uspoří 22 tisíc kubíků vody.

O málo dražší

Zájem o Stenlose je značný. „Je zajímavé, že jen deset procent lidí u nás kupuje domy kvůli úspoře. Většina chce prostě jen nové bydlení, a tady se jim líbí,“ říká Jacob Madsen odpovědný za technologickou stránku projektu.

:.Interiéry působí prostorně.foto: Právo/Lenka Hloušková

Ozývají se rovněž cizinci. Podobné stavby mají do několika let vyrůst v Německu a ve Švédsku. Cestou nízkoenergetických a pasivních domů se chce vydat i Evropská unie. Chce tím přispět k řešení klimatických změn na Zemi. Právě unijní domácnosti se na produkci skleníkových plynů podílejí čtyřiceti procenty.

Reklama

Související články

Modulový dům připomíná lego pro dospělé

Rychlost stavby, cenová dostupnost, možnost měnit vzhled domu a originalita. To jsou hlavní přednosti stavebního systému cubespace. Dům má navíc nízké náklady...

Výběr článků

Načítám