Hlavní obsah

Mrakodrap v centru Berlína určený pro samozásobitelsky žijící komunitu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní architektura už zdaleka nevystačí jen s prostým navržením budovy. Dobrý architekt si je vědom toho, že budoucím obyvatelům svého výtvoru do značné míry určí i styl života. Aby byl úspěšný, musí znát trendy společnosti a musí je umět předvídat. Příkladem takto pojatého architektonického díla je projekt nazvaný Green8.

Foto: apcon (5x)

Vertikální skleník, spousta zahrad a sadů v domě pro komunitu lidí, kteří by žili společným životem.

Článek

Jeho autory je dvojice architektů Agnieszka Preibisz a Peter Sandhaus, kteří hledají řešení, jak spojit současné dva poněkud protichůdné požadavky. Na jedné straně chce mnoho rodin těžit z výhod života ve velkoměstě. Ať již jde o krátkou cestu do práce a za nákupy anebo o dobrou dostupnost zábavy. Na straně druhé ale touží tytéž rodiny po úniku do přírody, po možnosti pěstovat si svou vlastní zeleninu a ovoce, být samozásobiteli...

Foto: apcon

Takhle by mohla vypadat část Alexandrova náměstí v Berlíně.

Projekt Green8 nevznikl na základě nějakého konkrétního zadání a ani nebyl určen pro žádnou architektonickou soutěž. „Je součástí probíhajícího výzkumu nových forem bydlení v hustě osídlených městských oblastech. Ten by se pak měl promítnout i do přípravy nového územního plánu centra bývalého východního Berlína. Speciálně Alexandrovo náměstí prochází od pádu Berlínské zdi zásadní rekonstrukcí a celkovou přeměnou. To vyžaduje nové nápady a nový přístup,“ řekla Novinkám o pozadí vzniku návrhu Agnieszka Preibisz.

Foto: apcon (5x)

Bydlet uprostřed města se všemi jeho výhodami a zároveň mít svou vlastní zahrádku přímo u dveří. Tak vypadá splnění několika snů v jednom.

Zelená osma není proto jen výškovou budovou s velkorysým množstvím zahrad, skleníků a společných prostor. Je to komplexní plán pro život komunity lidí, složené ze všech generací, kteří se budou společně podílet na pěstování svých vlastních plodin, ale také například budou společně trávit volný čas, pečovat o své děti i seniory.

Foto: apcon (5x)

Vnitřní uspořádání domu

Projekt vychází z trendu patrného například na sociálních sítích. Jejich uživatelé začínají silně přehodnocovat chápání toho, co je tzv. soukromé a co je veřejné. Mají čím dál větší potřebu sdílet své zážitky, svůj život a svého ducha s druhými a přestávají se cítit spokojení v izolaci a anonymitě současných velkoměst.

Společné pěstování potravin je pak navíc odpovědí na všeobecně sílící nedůvěru v průmyslově vyráběné potraviny a čím dál větší preferenci surovin, u nichž zákazník zná původ.

Foto: apcon (5x)

Silueta Alexandrova náměstí se začleněným mrakodrapem Green8.

Green8 ztělesňuje naplnění několika snů najednou, říkají architekti. Lidé mohou bydlet v samém centru města, kochat se dech beroucími panoramatickými výhledy, a přitom mít zahrádku prakticky na prahu vlastních dveří.

Architekti na závěr zdůrazňují, že jimi navržený koncept může být skutečně ekonomicky efektivní, ovšem za podmínky ochoty dodržovat principy kooperace a integrace v dané komunitě.

Anketa

Líbila by se vám představa komunitního života v centru města?
Ano, to by se mi líbilo, tak bych rád bydlel/a.
15,3 %
Kdyby se sešla ta správná parta lidí, proč ne?
15,1 %
Nevím, neumím si to vůbec představit.
4,4 %
Ne, děkuji. Svůj život si chci organizovat sám.
42,6 %
Nikdy! Pořád je to mraveniště plné lidí a pořád je to uprostřed města. Hurá do přírody!
22,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4405 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám