Hlavní obsah

Mohutná Schwarzova vila v Českém Krumlově je inspirována barokem, má ale i prvky moderny

Novinky, Text: Milan Šilhan, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní, osově souměrná východní strana českokrumlovské vily ředitele papírny Otty Schwarze vznikla v barokizujícím stylu. Vilu korunovala vysoká dvoudílná mansardová střecha, prvek známý právě z doby baroka. Hlavní strana se ale ve své jinak jednoduché podobě, inspirované vídeňskou modernou, skládala jen z hrubé omítky a okenních rámů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Pod Kaštany 279, Český Krumlov

Článek

Na začátku 20. století vzniklo v jižní části Českého Krumlova, v sousedství administrativní budovy papírenské firmy „Ignaz Spiro u. Söhne”, sídlo tehdejšího ředitele papírny doktora Otty Schwarze. Podobně jako rodina Spirových, Schwarz i jeho žena Margarethe byli židovského vyznání.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Stavba působí mohutně a reprezentativně.

Vazby s pražským židovským prostředím, odkud paní Schwarzová pocházela, zřejmě ovlivnily volbu architekta. Projekt manželé Schwarzovi zadali Pražanovi Victoru Kafkovi, který si ale po ukončení vídeňských studií otevřel ateliér ve Vídni.

V Krumlově vytvořil Kafka dům, ve kterém se prolnulo dědictví středoevropského baroka s anglickou a vídeňskou modernou.

Foto: Pod Kaštany 279 Český Krumlov

Interiéru vévodí obložení kvalitním dřevem.

Vliv Angličanů, viditelný na exteriéru vily v motivu dřevěných arkýřových oken, se u sídla manželů Schwarzových nejvíc projevil v jeho interiéru. Ústředním prostorem se stala patrová schodišťová hala.

Od klasických hal anglické vilové architektury se sice dost odlišovala, měla ale řadu jejich prvků. Nad dveřmi do salonu a nad protilehlým výklenkem byly dekorativní půlkruhové obrazy vídeňského malíře Theodora Brucknera, švagra spoluvlastníka krumlovské papírny Emanuela Spira.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Vstup do vily je kryt dekorativní stříškou.

Nové potřeby rodiny si vyžádaly v letech 1924-1925 proměnu vily, vytvořenou opět podle projektu Victora Kafky. V roce 1938 byla vila jako židovský majetek zabavena a začleněna do majetku zabavené Spirovy papírny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám