Hlavní obsah

Modřínový dům může dál růst podle potřeby

Právo, Karolína Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žít v kontaktu s přírodou umožňuje stavba Natura Space s fasádou z modřínových latí. Její velká prosklená stěna spojuje interiér s exteriérem. Stavba se dá rozšiřovat o další místnosti podle potřeb jejích obyvatel.

Foto: Europanel

Celkový pohled na dům, prosklená část má délku 9 m. Za domem je k základnímu modulu připojena další obytná místnost.

Článek

V Českém Švýcarsku (severní Čechy) stojí první realizace domu, který svým vzhledem do této chráněné krajinné oblasti přirozeně zapadá. Podélná devítimetrová stěna je prosklená, průhledem tak spojuje interiér s okolní krajinou. Samozřejmě může být chráněna elektrickými stahovacími venkovními roletami.

Fasádu tvoří obklad, jenž vznikl různým natočením modřínových latí rozličných profilů. Stavba tak získala plastický vzhled, jako by byla upletena z proutí. Modřín dostatečně odolá povětrnostním vlivům, takže fasáda nepotřebuje další povrchové úpravy, ačkoli je možné k nim po čase přistoupit. Jako střešní krytinu si investoři vybrali tzv. Drdlíkův dřevěný šindel v černé barvě, který ladí s fasádou z modřínu.

Foto: Europanel

Spoje domu mezi základním modulem a satelity vytvářejí prostor pro vestavěné skříně.

Dispozice domu

Dům stojí nad terénem na základové desce z panelů Europanel (dřevěné lepené trámy) podepřené zemními vruty, takže časem mohou majitelé kolem domu postavit terasu. Stavba nad terénem je zároveň chráněna před vlhkostí.

Vruty se dají šroubovat i do zamrzlé zeminy, takže stavební práce probíhají i v zimních měsících. Nosnou konstrukci pro obvodový plášť tvoří štíty domu, dva středové masivní dřevěné trámy, které jsou zároveň nepřehlédnutelným designovým prvkem interiéru.

Technické jádro domu

Základem stavby je technické jádro osazené už z výroby koupelnou, WC, kuchyňskou linkou a technickým prostorem pro pračku a bojler, se všemi instalacemi. Nechybí ani schodiště pro výstup do nadzemního podlaží.

Foto: Europanel

Kuchyňské lince náleží celá jedna strana prefabrikovaného jádra. Součástí nosné konstrukce domu jsou dva masivní středové dřevěné rámy.

Foto: Europanel

Součástí prefabrikovaného jádra je schodiště s úložnými prostory.

Foto: Europanel

Detaily si majitelé vybírají sami.

Důležité je využití úložných prostor, ve schodišti jsou v prvních čtyřech stupních zásuvky. Místo pod schodištěm je využito jako vestavěná skříň.

Půda jádra slouží jako galerie, kterou lze využít např. jako ložnici (pracovnu, prostor pro děti) o velikosti 6 m2 s možností rozšíření podlahovými panely o dalších až 20 m2.

Foto: Europanel

Prostor na vrchu jádra může sloužit jako ložnice, pracovna či dětská herna.

Flexibilní stavba

O dalším členění stavby si obyvatelé domu rozhodnou sami. K základnímu modulu mohou přistavět další místnosti, tzv. satelity. Satelity s domem propojují spojovací krčky, do nichž se dají umístit vestavěné skříně. Další místnosti mohou mít nespočet využití, a to jako další ložnice, dětské pokoje, pracovny, sauna apod.

Foto: Europanel

Pohled z galerie do prostoru kuchyně.

Ve štítech domu jsou francouzská okna, která lze nahradit dveřmi. Právě v těchto místech se ke stavbě také připojuje samostatný modul další místnosti. Stejný princip využijeme i v části čelní prosklené stěny a vytvoříme tak dispozice domu do tvaru L.

Foto: Europanel

Kuchyňské lince náleží celá jedna strana prefabrikovaného jádra. Součástí nosné konstrukce domu jsou dva masivní středové dřevěné rámy.

Použitá technologie Europanel v kombinaci se zemními vruty umožňuje rozšiřování dané stavby i po několika letech užívání.

Co je Natura Space

Jednopodlažní dům se sedlovou střechou s úhlem 45°.

Půdorys 9x6 m, v menší variantě je 6x6 m.

Cena podle rozměrů od 800 000 Kč až do 3 000 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám