Hlavní obsah

Moderní vila v Kolodějích se svým stylem odkazuje k funkcionalismu

Novinky, Jana Nesvadbová

Velkorysé prosklení čelní strany domu a čistě bílá konstrukce odkazující se k funkcionalismu - to jsou hlavní rysy vily v pražských Kolodějích, jež je jedním z děl zapsaných do letošního ročníku soutěže Stavba roku 2018.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Vila v Kolodějích se hlásí k tradici funkcionalismu.

Článek

Vilu navrhli architekti z ateliéru Europrojekta, kteří ji společně s majiteli také do soutěže přihlásili.

Konstrukce domu
Dům je vystaven na betonových základových pasech, jeho zdi jsou ovšem cihlové, zateplené minerální vatou. Dvoupodlažní dům má monolitické železobetonové stropy i schodiště, nosné sloupy jsou ze svařovaných ocelových profilů.
Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Směrem do zahrady má vila většinu stěn prosklených.

Dům na první pohled upoutá pozornost množstvím prosklených ploch sahajících od země až ke stropu, které ale všechny směřují výhradně na zahradu. (Směrem do ulice je fasáda stavby záměrně řešena co nejvíce uzavřeně, pouze s jedním úzkým pruhem oken.)

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Směrem do ulice má vila téměř uzavřenou fasádu.

Právě zahrada hraje totiž důležitou roli v návrhu. Architekti dům umístili na severovýchodní okraj pozemku, aby jeho co největší část zůstala volná. Majitelé díky tomu mají spoustu místa k odpočinku, ale také hezký výhled do přírody, která jako kdyby prostupovala až za nimi, do interiéru domu.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Zatímco v letních měsících chrání interiér vily před přehříváním přesahy a límec na fasádě, v zimních měsících, kdy je slunce na obloze nízko, může do interiéru pronikat stále dost světla.

Interiér vily, rozčleněný do tří podlaží, je řešen s důrazem na funkčnost. Architekti jej rozdělili do čtyř zón tak, aby se lidé z jedné či druhé nijak nerušili, ale zároveň, aby v žádné z nich nebyl přerušen vzájemný kontakt obyvatel domu s ostatními.

Část domu tak slouží jako zóna společenská, další jako soukromá, jiná jako sportovní a poslední jako technická.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Jak z jídelní části haly, tak z obývacího pokoje lze volně vycházet ven na terasu před domem.

Půdorys vily připomíná tvar písmene L, stavba je ve skutečnosti tvořena dvěma na sebe kolmými obdélníkovými půdorysy. Koncept architekti vytvářeli na základě potřeb rodiny a orientace budovy na pozemku.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Přirozeným centrem domova je hala s jídelnou a galerie nad nimi.

Vila patří ke stavbám, které na první pohled působí menší, než ve skutečnosti jsou. Na pozemku o výměře 2516 m² zabírá 383 m². Její interiér působí velice vzdušným a volným dojmem, což umožnila trojice železobetonových sloupů. Díky nim nebylo nutné umisťovat do interiéru příliš mnoho stěn.

Zajímavým detailem je absence exteriérových žaluzií, které by bylo možné u tak velkého množství prosklených ploch očekávat. Proti přehřívání a přílišnému ozáření slunečním světlem si vila chrání svůj vnitřek sama, prostřednictvím přesahů a límců na fasádě.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Dům je umístěn v rohu parcely tak, aby na ní ponechal co nejvíce volného místa.

Srdcem domu je velká hala volně propojená s jídelnou, nad nimiž je v horním podlaží galerie. S halou sousedí kuchyň, za níž je tělocvična a také přístup k bazénu. Ze druhé strany k jídelně přiléhá obývací pokoj a na něj navazující herna.

Právě prostor spodního patra a galerie slouží jako přirozené náměstí, kde se všichni členové domácnosti setkávají a mohou spolu volně komunikovat. V horním patře na galerii ze všech stran navazují soukromé pokoje majitelů, dětí a pokoj pro hosty. Za ložnicí majitelů je i pracovna.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Architekti ponechali na mnoha místech přiznané stavební materiály.

Vila má rovněž podzemní podlaží, kde je garáž, úložné prostory a technické zázemí.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Interiér je zařízen ve velice střídmém stylu s akcentem na funkčnost.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Půdorys podzemního podlaží

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Půdorys přízemí

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Půdorys prvního patra

Stavba roku 2018

Soutěž Stavba roku vstoupila letos do svého 26. ročníku. Stejně jako v minulých letech, také nyní měla veřejnost možnost zvolit si svého favorita.

Prohlédnout si jednotlivá díla můžete zde:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám