Hlavní obsah

Moderní sprchové kouty vyhoví i náročným požadavkům

Právo, Gisela Růžičková

Sprchový kout patří ke standardnímu vybavení koupelny. V malém prostoru obvykle ani jinou možnost nemáme, zato ve větších koupelnách si dopřejeme kromě vany i sprchování. Je jen na nás, jaký sprchový kout si vybereme. Jak vybrat správně?

Článek

Při volbě sprchového koutu bereme v úvahu hlavně dispoziční řešení koupelny včetně jejích rozměrů.

  • Kouty jsou k dostání v odlišném materiálovém provedení ať už jde o rámy, nebo o samotnou výplň dveří.
  • Na výběr jsou také různé tvary i rozměry. Podle tvaru budeme vybírat čtvercové, obdélníkové, kruhové i čtvrtkruhové sprchové kouty.
  • Standardní výška sprchového koutu je sice 180 cm, ale to neznamená, že ho nelze instalovat do netypických rozměrů podkrovní koupelny nebo v nadstandardní velikosti.

V této fázi je důležité promyslet, kam se budou dveře otevírat a odkud budeme do sprchového koutu vstupovat. Naší pozornosti by neměla uniknout lehkost otevírání dveří, hlučnost a kvalita těsnění. Podcenit bychom rozhodně neměli ani speciální povrchovou úpravu dveří odpuzující kapky vody a usazování vodního kamene, železa i minerálů z vody. Taková povrchová úprava umožňuje snadnou údržbu a zachovává dokonalý lesk sprchového koutu. Nabízí ji většina renomovaných výrobců.

Řešení, která se osvědčila v praxi

  • Vhodným řešením sprchového koutu je nika, tedy čtvercový nebo obdélníkový prostor uzavřený sprchovými dveřmi. Dveře lze využít jako zástěnu do niky nebo sprchového koutu, ale také jako dveře do mini koupelny. Sprchové dveře jsou vybaveny různými typy otevírání, od standardního do prostoru, přes posuvné až po otevírání skládací.
  • Rámové provedení dveří (chrom, hliník, plast) volíme tam, kde potřebujeme postavit sprchové dveře přímo na podlahu.
  • Současným hitem jsou celoskleněné sprchové kouty vyrobené z transparentního tvrzeného skla bez obvodového rámu. Tabule skla jsou spojené kovovými panty a úchytkami na zdi.
  • Velký výběr je i ve velikostech dveří - od šířky 80 cm až do 130 cm. K dostání je čiré a matované sklo se zmrzlým efektem. Do sprchových koutů větších rozměrů lze pořídit skleněné sprchové dveře v rozměrech 120150 cm.
  • Žádané jsou sprchové kouty, které mají místo hliníkových odolné plastové profily. Jejich výhodou je, že nekorodují, neodloupává se z nich barva a odolávají i nárazu. Vyrábějí se v různých i netypických rozměrech a jsou vyplněny polystyrolem, který lze nahradit bezpečnostním sklem.
  • K oblíbeným patří kouty čtvrtkruhové, které jsou praktické. Naproti tomu obdélníkové sprchové kouty si vybíráme spíše do větších koupelen, které umožňují díky prostoru komfortnější sprchování. I v těchto typech sprchových koutů jsou na výběr různé velikosti a typy zavírání tak, aby se staly přirozenou součástí našich koupelen.
  • Moderní a výhodné s ohledem na budoucnost jsou bezbariérové sprchové kouty v úrovni podlahy, kde hladký odtok vody do kanalizace zajišťuje odtokový žlábek nebo vpusť, které splývají s povrchem podlahy. Sprchové žlábky jsou na výběr z matné nebo lesklé oceli či ze skla, které je nadčasové a snadno se udržuje.
  • Podrobnější informace lze získat např. na: www.ravak. cz, www.siko-koupelny. cz a www. sapho.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám