Hlavní obsah

Moderní lodžie nabídnou prostor navíc, zlepší i ráz domu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodžie jsou otevřené prostory, které mají po stranách plné nosné stěny, na něž se ukládají stropní desky. Jde tedy o konstrukce složené ze svislých nosných stěn a vodorovných desek.

Foto: FB Lodžie (3x)

Revitalizace domů v Brně, s počtem lodžií/balkónů:14. Typ zábradlí FB01-3 s plnou výplní.

Článek

Lodžie jsou místem, kde můžeme odpočívat, pěstovat květiny, pít kávu, prostě žít. A když prostor zasklíme, zvýšíme komfort svého bydlení, protože zabráníme zbytečným únikům tepla, snížíme pronikání hluku a nečistot do bytu a ochráníme lodžii před nepřízní počasí.

Revitalizace lodžií má smysl

Většina neopravených panelových a bytových domů má i nevyhovující lodžie s porušeným povrchem či dokonce se špatnou statikou. Proto se při renovaci domů obvykle zaměřujeme na kompletní výměnu a instalaci nových lodžií, jejich zasklívání, opravy podesty obložením dlažbou či dřevem, opravy zábradlí, úpravy povrchů, sanaci vlhkých zdí, nebo dokonce na novou instalaci lodžií.

Foto: FB Lodžie

Revitalizace domu v lokalitě Jihlava, ulice Na Hliništi, počet lodžií/balkonů: 32, typ zábradlí FB01-1 s výplní sklo.

Systém lodžií se dá použít na většině domů s rozdílnou konstrukcí. Rozměry a typ lodžií vždy závisí na konkrétní stavbě a vyžadují statický posudek.

Vybíráme z několika druhů

Zapuštěné lodžie zmenšují obytnou plochu bytu a zhoršují osvětlení vnitřních prostor.

Foto: Revolt

Revitalizace bytového domu v Krátké ulici v Třinci (8 355 468 Kč bez DPH) obnášela zateplení fasády a soklu domu, demontáž původních balkonů a montáž nových předsazených lodžií.

Polozapuštěné mají stejné nevýhody jako lodžie zapuštěné, navíc se musí dokonale tepelně izolovat části nosných svislých zdí přiléhajících k lodžii, aby nepromrzalo zdivo.

Předsazené nezmenšují obytnou plochu a svislé zdi není nutné tepelně izolovat, proto jsou dnes nejčastěji používanou konstrukcí.

Betonové zalomené lodžie kopírují nosné panely uvnitř domu. Nejčastější horizontální modul je 3,6 m a vertikální pak 2,8 m. Tvar se zkosenými rohy byl zvolen k prosvětlení stávajících obytných místností.

Lodžie se dají prodloužit

Kvůli zvětšení užitné plochy lze prodloužit zapuštěnou betonovou lodžii o 50, 90, maximálně o 150 cm směrem ven od stěny domu. Prodloužená, původně jen zapuštěná betonová lodžie, pak vyčnívá před stěny paneláku.

Prodloužením lodžie změníme i ráz panelového domu. Už bude působit mnohem moderněji a atraktivněji. Součástí prodloužení lodžie může být také jejich zasklení. U většiny domů lze vyměnit balkóny za prodloužené zapuštěné betonové lodžie.

Foto: FB Lodžie

Rekonstrukce domu v Třebíči, Novodvorské ulici, zahrnovala 80 lodžií/balkonů, typ zábradlí FB01-1 se zkosenou podestou a skleněnou výplní.

Výhody předsazených lodžií
Efektivní řešení pro staré lodžie
Minimální životnost 60 let
Lodžie lze přistavět od základu
Zvýšení tržní ceny bytů
Výběr různých půdorysů, zábradlí a zasklení
Získání nové obytné plochy

Založení úplně nové lodžie

Kromě prodloužení lze lodžie založit i plošně na samostatné, nové základy vně stávajícího domu. Aby si nesedaly, jsou ukotvené ke stávajícímu základu domu na konzoly, konzolonohy či konzolostěny.

Výhody tohoto způsobu kotvení jsou v tom, že se nemusí překládat inženýrské sítě ani vykupovat pozemek kolem domu.

Foto: Revolt

Montáž nových předsazených železobetonových lodžií v Lískovecké ulici ve Frýdku-Místku.

Bezrámový zasklívací systém

Pro dodatečné zasklení prostoru lodžie se využívá betonové a kovové zábradlí, rovné i zalomené zasklení lodžie.

Osvědčil se bezrámový zasklívací systém z čirého bezpečnostního skla tloušťky 6 mm a vodicích hliníkových profilů pro zasklení lodžií, balkónů a výklenků domů. Systém minimalizuje tepelné ztráty, ochraňuje proti nepřízni počasí, hluku, prachu a exhalacím. Je účinnou překážkou proti vloupání.

Foto: Revolt

Revitalizace bytových domů v ulici 28. října v Českém Brodě (10 443 442 Kč bez DPH) zahrnovala zateplení fasády a soklu domu, nové železobetonové předsazené lodžie na zadní straně objektu a nové předzahrádky na zadní dolní straně domu.

K dalším výhodám zasklení patří snadné ovládání, bezúdržbový provoz, bezpečné a pohodlné mytí z prostoru lodžie či balkónu, křídla jezdí po kolejnici a nevyžadují masivní kotvení, velmi dobré těsnicí vlastnosti díky speciálnímu tvaru těsnění, rychlá a bezpečná montáž bez použití lešení nebo lávky.

Investice do budoucna

Komfort bydlení zvyšuje také investice do zavěšených prosklených balkónů. Na rekonstruovaných panelových domech vznikají prosklené zimní zahrady, které zcela mění charakter domu.

Střechy balkónů mohou být buď prosklené, nebo opláštěné hliníkovými plechy. Bezvadné řešení odvodněných hliníkových konstrukcí vylučuje možnost zatékání.

Jakou podlahu na lodžii?

Bezúdržbová dřevoplastová WPC prkna se pokládají na rošty metodou skrytých klipů. Nikde tak nenajdeme vyčnívající vrut či hřebík. Rošty lze postavit rovnou na původní podklad – např. starou dlažbu nebo beton.

Tuto metodu lze použít i pro balkóny nebo lodžie, kde se používají nižší rošty oproti venkovním terasám. Montáž i demontáž je snadná a rychlá, zvládneme ji i svépomocí. Všechny produkty se vyrábějí v ČR v licenci Strandex®, USA, se zárukou 25 let na dřevokazné houby, hnilobu a hmyz.

Foto: Woodplastic

Realizace WPC podlahy na lodžii v barevném odstínu cedar, která má dlouhodobou životnost 25 let.

Výhodou je, že si ze stejných prken lze postavit i palisádu, větrolam nebo plot. Odstín i kresbu dřeva si můžeme vybrat v některém z terasových center v Praze, Brně nebo Ostravě.

Proč si pořídit WPC podlahu
Snadná rychlá montáž i demontáž díky roštům a skrytým klipům
Montáž je možná i na původní podlahu
Žádná údržba (bez natírání, moření, broušení a jiných úprav)
Výběr z 32 druhů prken až v 8 odstínech
Různé povrchy: hladké, s texturou, žíhané nebo s drážkami
Bezpečný protiskluzový povrch i za mokra
Bez třísek, štěpů a nebezpečných vrutů
Stálobarevný a neměnný materiál po několik desetiletí
Dlouholetá životnost, se zárukou až 25 let
Krásná na pohled a příjemně hebká na dotek, ani v horku se tolik nerozpálí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám