Hlavní obsah

Moderní digestoř dokonale pracuje i vypadá

Právo, Gisela Růžičková

Digestoř se stala samozřejmostí moderní kuchyně. Aby byla spolehlivým pomocníkem, zaměříme se při jejím výběru nejen na vzhled, ale i na technickou stránku. Je to zařízení, jež odsává páry a pachy při vaření. U plynových sporáků odvádí navíc kysličníky dusíku, vznikající při hoření plynu.

Článek

Vybírat můžeme ostrůvkové, komínové, rustikální, vestavné nebo podvěsné digestoře v různých materiálech, barvách i designech. Jestli si nevybereme z klasické nabídky odsavačů par, můžeme si vytvořit vlastní digestoř z korpusu a motorové odsávací jednotky.

Praktický je klasický odtahový odsavač s vývodem odsávaných par ven mimo kuchyň. Přitom se držíme zásady: čím je odtahové potrubí širší, kratší, hladší a rovnější, bude digestoř výkonnější a méně hlučná.

V případě, že to je z technických důvodů nemožné, zvolíme odtahový princip s recirkulací vzduchu. Novější modely odsavačů jsou vybaveny ukazatelem nasycenosti tukových filtrů a upozorňují na jejich zanesení.

Digestoř je lepší vybírat ještě před rekonstrukcí kuchyně nebo dokonce před stavbou nového domu. A abychom předešli zbytečným komplikacím, konzultujeme výběr s odborníkem.

Kritéria pro výběr

Výkon je nejdůležitějším údajem při výběru digestoře. Ta by měla vyměnit vzduch v místnosti 5 až 7x za hodinu, proto volíme hodnotu výkonu přístroje podle rozměru místnosti. Např. pro panelákovou kuchyň o rozměru 9 m2 by měl být výkon okolo 150m3/h, kuchyni o rozloze 12 m2 by měl odpovídat výkon 250 m3/h. Větší prostor, kde je kuchyň spojena s obývací částí bytu, by měl pak pokrýt výkon kolem 700 m3/h.

Hlučnost sledujeme vždy při plném výkonu přístroje. Odsavač označený jako tichý by neměl přesáhnout hodnotu 56 dB ani při nejvyšším výkonu, i když k dostání jsou digestoře s hlučností kolem 40 dB. Obecně hlučnější jsou recirkulační digestoře. Ale pozor! Příčinou větší hlučnosti může být také redukce.

Umístění přístroje hraje důležitou roli (kvůli správnému fungování). Doporučená vzdálenost od horní desky centra vaření je cca 70 cm.

Údržba digestoře je snadná. Povrch většiny odsavačů má speciální úpravu, která jeho udržování v čistotě zjednodušuje. Přesto se nespoléháme jen na technologie, ale používáme speciální čisticí přípravky. Určitě oceníme digestoře s otiskuvzdornou úpravou čelního panelu.

Šířka digestoře je dalším podstatným kritériem. Zde rozhodně nešetříme na centimetrech. Čím širší je digestoř, tím lépe!

Materiál by měl odpovídat stylu a barvě kuchyňské linky. Na výběr máme nerez nebo lakovaný plech obvykle v barvě bílé nebo černé, někdy doplněné sklem.

Design hraje významnou roli, např. kuchyňské odsavače s exkluzivním systémem dotykového ovládání zvýrazňují nadčasový design a zároveň usnadňují používání. Špatně zvolená digestoř většinou vzhled zajímavé kuchyňské linky poškodí stejně tak jako pěkný designový kousek ji naopak vynese o třídu výš.

Cena digestoří má veliké rozpětí a vysoké ceny mnohdy neodpovídají komfortu při používání. Některé modely jsou vybaveny čidlem vlhkosti, takže se odsavač automaticky spustí na druhý rychlostní stupeň a poté se také sám vypne.

Provedení a stavební příprava jsou důležité již ve fázi návrhu, proto se vyplatí konzultace s odborníkem na vzduchotechniku nebo výrobcem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám