Hlavní obsah

Moderní dekorativní techniky promění běžný interiér v originál

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chce změnu v interiéru, nemusí pořizovat nový nábytek. Stačí využít čtyři stěny, vybrat inspirativní dekorativní techniku, povrchovou úpravu, barevný odstín a finální efekt. Fádní místnost se v tu chvíli vyšvihne mezi kreativní krásky.

Foto: Valpaint (3x)

Malba na vodní bázi má světélkující odraz písku, je prodyšná, omyvatelná a oblíbená pro nabídku zemitějších odstínů.

Článek

Stěny opatřené některou dekorativní technikou jsou originální, kreativní a vždy fantastické. Nikdy nejsou stejné, výsledný efekt záleží na zvolené technice, použitém materiálu a zručnosti dekoratéra.

Povrch může být v divokých i umírněných barevných odstínech, plastický na omak, nápaditě skvrnitý, žilkovaný, hladký, hrubý, pórovitý či hedvábně sametový. Záleží, co preferujeme.

Některé materiály jsou vhodné do koupelen, kuchyní, protože snesou i zvýšenou vlhkost vzduchu a nevadí jim voda. Jiné jsou dokonale prodyšné a odolné vůči mechanickému poškození.

Foto: Decoritalia

Strukturovaná stěrka od výrobce Colorificio Veneziano s metalickým měděným povrchem, lze vybírat z pěti metalizovaných vosků (zlatý vosk, stříbrný, měděný, železný a hliníkový).

Vlastní realizace trvá podle typu techniky až týden nebo i déle, protože je nutné dodržovat technologické přestávky kvůli zasychání jednotlivých vrstev. Netradiční techniky na zdi jsou pro nás výzvou, hrou, kterou stojí za to vyzkoušet.

Imitace pohledového betonu

Nadčasovost, eleganci a minimalismus nabízí dekorativní technika, která imituje pohledový beton. Výsledkem je dokonalá plocha beze spár, která je odolná vůči mechanickému poškození i proti zvýšené vzdušné vlhkosti.

Foto: Decoritalia

Marmorino se skládá z mramorového prášku, vápna a přísad. Má skvělou přilnavost k povrchu. Tato dekorativní technika se používala již v antických vilách.

„Vzhled povrchu je možný v různých strukturách od hladké po hrubě strukturovaný, třeba zvýrazněný patinou. Podle posledních italských trendů je oblíbená jistá pórovitost s jemně přebroušeným povrchem,“ vysvětluje Robert Lazna, majitel firmy AB Parket.

Foto: Valpaint

Meteore je označení pro techniku, která nabízí výraznou, ale přesto univerzální malbu. Je vhodná do moderního současného interiéru, má bohaté barevné přechody metalického a perleťového efektu.

Finální podobu pohledové stěrce dáme i zvolenou povrchovou úpravou. Může jít o matné sametové lakování s přírodnějším vzhledem, kdy je povrch otevřený.

Foto: Decoritalia

Stěna může ožít ve stylu džungle. Zvířecí motivy v rozmanitých tónech a plastický dekor, který pocítíme hmatem. To je originální malba s názvem Jungle, která je na vodní bázi.

Do koupelny a kuchyně je zase vhodnější povrchová úprava Protect, která je také v matu, ale povrch je hloubkově impregnován proti stálému působení vody.

Dále je možné ošetření speciálním olejem s obsahem vosků, kde se barva zvýrazní ve strakatých přírodních odstínech.

Foto: Valpaint

Stěna může ožít ve stylu džungle. Zvířecí motivy v rozmanitých tónech a plastický dekor, který pocítíme hmatem. To je originální malba s názvem Jungle, která je na vodní bázi.

Oblíbená je i úprava Rustikal, která zvýrazní barevné tahy a póry povrchu a nejvíce dá vyniknout struktuře pohledového betonu.

Stěrka do koupelny

Kromě techniky, která imituje beton, patří mezi oblíbené i pryskyřičné stěrky Elekta, protože je lze bez obav aplikovat do namáhaných prostor (koupelna, kuchyň).

Stěrky jsou praktické (bezespárový povrch) a mají atraktivní designový vzhled. Z odstínů převládají decentní barvy: bílá, šedá a béžová.

„Dekorace lze aplikovat kamkoli, důležitá je příprava podkladu. Ten by měl být pevný, soudržný a u některých technik i dokonale hladký,“ vysvětluje Kateřina Dvořáčková z firmy Decoritalia.

Foto: Decoritalia

Velatura Venezia je perleťová omyvatelná dekorativní omítka. Nanesením na bílý či matný povrch dosáhneme rozmanitých efektů, lze patinovat, stínovat. Aplikuje se na hrubé i hladké omítky štětcem, válečkem, houbou, kusem látky, papíru apod.

„Nabízíme zajímavé techniky jako benátský štuk, imitaci betonu, mramoru, kamene, Travertino, Marmorino, perleťové stěrky, pryskyřičné stěrky na podlahy i stěny, dekorativní malby. Spousta z nich ani nemá jméno, vznikly díky požadavkům architektů a designérů,“ dodává ještě odbornice z firmy Decoritalia.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám