Hlavní obsah

Moderní chladničky nabízejí celou řadu zajímavých funkcí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rozhodujeme pro nákup nové chladničky s mrazákem, zjistíme, co umí navíc, zda nám vyhovuje její objem a jak je náročná na provoz. Vyplatí se totiž vybírat spotřebiče v co nejvyšší energetické třídě a preferovat funkce, které v praxi nejvíce využijeme.

Foto: SAMSUNG (2x)

Chladnička Food Showcase dělí potraviny podle doby skladování: vitrínová část umožňuje okamžitý přístup k často používaným potravinám (malé občerstvení, nápoje, ovoce), vnitřní vyžaduje delší dobu skladování.

Článek

Určitě volíme kategorie A+, A++ nebo A+++, protože platí, že chladničky A+ mají o 25 % nižší spotřebu než ty v kategorii pouhého A.

Zároveň je zajímavé, že spotřeba chladničky A++ musí mít podle směrnic EU spotřebu minimálně o 70 % nižší než chladnička ve třídě D.

Foto: DATART

Elegantní chladnička s mrazákem Liebherr, energetická třída A+++, spotřeba energie 155 kWh, komunikační displej magické oko s LED ukazatelem teploty. Objem 324 l, cena 27 999 Kč.

Zcela zásadní je pak výsledek v porovnání nákladů na provoz starého a nového spotřebiče. Režim staršího může vyjít na 15–20 Kč denně, zatímco nový si vystačí s méně než dvěma korunami. A to je opravdu velký rozdíl.

Kde hledat úsporu

Mnohdy vydáváme ze své kapsy více, než bychom museli. Zapomínáme chladničku pravidelně odmrazovat, máme ji umístěnou na nevhodném místě a pořizujeme levné, nekvalitní spotřebiče, které mají vysokou energetickou spotřebu.

Foto: AEG

Funkce Coolmatic zajišťuje rychlé zchlazení potravin a zeleninu udrží déle čerstvou. V mrazničce zase pracuje systém Frostmatic, který rychleji zmrazí potraviny a jim zůstane více výživných látek.

Chladnička potřebuje temnější místo

Výrazné úspory získáme mj. postavením chladničky na temnější místo. Rozhodně se snažíme vyhnout umístění vedle tepelných zdrojů – radiátorů, přímého slunce, do blízkosti grilu, sporáku apod.

Foto: AEG

Moderní kombinované chladničky mají profesionální technologii ProFresh se dvěma oddělenými chladicími okruhy. Chladnička a mraznička jsou tak nezávislé jednotky. Vložené potraviny vydrží déle čerstvé a v mrazničce se netvoří námraza.

O tom, kde bude chladnička stát, přemýšlíme už ve fázi návrhu kuchyně. Také se chladničku nesnažíme vměstnat blízko stěny, do rohu nebo výklenku, protože pak špatně odvětrává a zase bere více energie.

Pravidelně odmrazujte

Na místě je i časté odmrazování, protože zabráníme usazování vrstev ledu ve výparníku a ten může lépe fungovat. Kdy se do toho pustit?

Určitě ve chvíli, kdy námraza dosáhne tloušťky 3–5 mm. Každý další milimetr znamená výrazně vyšší spotřebu energie. Navíc není příjemný častější hluk v kuchyni, který vydává motor spotřebiče.

Foto: ELECTROLUX

Model v energetické třídě A+++ má beznámrazovou technologii a nízkou hlučnost 40 dB. Nerezové provedení s úpravou proti otiskům prstů.

Zkontrolujte těsnění a utřete prach

Někdy stojí za vyšší spotřebou i špatné těsnění kolem dveří, protože správně nedoléhají. Také nezapomínáme jednou ročně otřít prach, zejména ze zadního kondenzátoru.

Při provozu poučíme děti, že dveře chladničky se nemají často a na dlouho otevírat. Minutové přemýšlení s otevřenými dveřmi, co si dáme na svačinku, přístroji škodí. Teplý vzduch se dostane dovnitř a způsobuje zbytečné zapínání kompresoru.

Foto: ELECTROLUX

Kombinovaná chladnička Side by Side nabízí okamžitý přístup k nápojům bez nutnosti otevřít dveře.

Jestliže máme starší chladničku, alespoň jedenkrát za rok ji zkontrolujeme měřičem spotřeby elektřiny a zjistíme, zda je provoz ještě ekonomický či už raději pořídíme nový úspornější spotřebič.

Svítí, mají alarm a nevytvářejí námrazu

Výrobci se snaží nabízet zákazníkům čím dál víc sofistikovanější elektrospotřebiče, které mají spoustu praktických funkcí. Ty se různě jmenují (každý výrobce používá trochu odlišné názvosloví), ale fungování je podobné.

Mezi oblíbené patří automatický systém NO Frost. U takových chladniček se totiž námraza nevytváří na vnitřních stěnách, nevzniká povlak na poličkách ani nemáme mikroskopické částečky ledu na samotných potravinách.

Foto: SAMSUNG

Chladnička vybavená tzv. French Door má samostatnou přihrádku umístěnou ve výši pracovní plochy kuchyňské linky. V přihrádce jsou čtyři přednastavené režimy teploty.

Chytrý je i systém FreeStore, který ručí všude za stejnou teplotu, oceníme i zásuvku „CripsFresh“, která udrží zeleninu déle čerstvou. Funkce Coolmatic umí rychle zchlazovat právě vložené potraviny a technologie TwinTech je zase založena na dvou samostatných chladicích systémech (zvlášť pro chladničku a zvlášť pro mrazák). Proč je to dobré?

Vlhký vzduch totiž proudí optimálním způsobem a udržuje potraviny déle čerstvé, ať jsou uložené kdekoli.

Foto: WWW.ELECTROLUX.CZ

Gel, který odstraňuje nepříjemné pachy v chladničce, je vítaný pomocník. Umí uchovat přirozenou vůni a chuť potravin. Neutralizuje přitom nelibé aroma aktivní složkou, jež díky postupnému uvolňování dokáže působit až tři měsíce. Cena absorbéru 99 Kč.

Zajímavý je i systém TasteGuard, který filtruje vzduch uvnitř chladničky a odstraňuje přirozenou cestou nepříjemné pachy díky využití uhlíkového filtru.

Jak správně zamrazovat potraviny

Čerstvě uvařený pokrm necháme nejdříve ochladit a pak teprve umístíme do chladničky, protože pára přispívá k vytváření ledu ve výparníku.

Jídlo, které chceme přímo zmrazit, nejdříve necháme v chladničce, později vložíme do mrazničky. Správně nastavená teplota v mrazničce se pohybuje v rozmezí —18 °C do —20 °C.

Zmrazené jídlo, jež chceme zpracovat, rozmrazíme pozvolna v chladničce a vyndáme ho chvilku před vařením.

Chladnička má ideální teplotu v rozmezí 4—5 °C. Pamatujme, že při snížení teploty na 3 °C stoupne její spotřeba až o 15 %.

U kvalitních chladniček jsou běžné LED displeje na dvířkách, alarmy s výstražným ukazatelem nebo se zvukovou signalizací, oceníme i možnost dynamického chlazení (ventilace).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám