Hlavní obsah

Moderní byt ve stylu vintage a etno má elegantní švih

Novinky, Jana Nesvadbová

S klienty, majiteli bytu v zahradách na pražském Barrandově, pracovali architekti Michal Kunc a Jana Šandallová z Atelieru Kunc Architects již v minulosti. A protože si vzájemně rozuměli, sešli se nyní znovu. Byt chtěli majitelé zařídit v pohodovém, klidném, ale také cestovatelském stylu.

Foto: Peter Fabo (10x)

Byt, ve kterém se doplňují moderní designové prvky s vintage a úlovky z cest po světě, má švih a eleganci.

Článek

„Byt v Barrandovských zahradách je taková mozaika z cest – trochu etno, trochu Japonsko i wabi sabi, a také trochu laid back z Nového Zélandu,” říkají architekti, kteří jsou sami nadšenými cestovateli.

Foto: Peter Fabo

Architekti tentokrát zařizovali byt v barrandovské novostavbě.

Zajímavé na jejich přístupu k tomuto projektu je sledovat, jak se jim podařilo v příjemně velkém bytě o ploše 110 m2 propojit vzdálené a zdánlivě nesourodé světy. Na jedné straně návštěvníka hned na první pohled upoutají exotické prvky a vintage doplňky, ovšem na druhé straně má byt velice moderní, elegantní švih, který jej pevně zakotvuje v soudobém městském žánru. Výsledkem je nadčasový interiér, který nabídne přesně tu potřebnou míru odpočinku po rušném dni v centru hlavního města, anebo po cestách po světě, kterou i sebevíce čilý člověk čas od času potřebuje.

Foto: Peter Fabo

Přirozenou linii oddělující klidovou a společenskou zónu představuje předsíň.

„Výsledkem je interiér s tónovanými stěrkami na stěnách, běleným dřevem na podlaze, oblíbenými designovými kousky nábytku, příjemně ladící s teakovým stolem a závěsnými lampami ze štípaného bambusu, to vše jemně a postupně doplňované menšími dekorativními kousky svícnů, váz nebo dřevěných misek, posbíraných z cest po celém světě,” vypočítávají architekti, kteří ovšem spoustu kusů zařízení navrhovali také sami, přímo tomuto bytu na míru.

Foto: Peter Fabo

Jídelní stůl osvětlují lustry připomínající svým oblým tvarem japonské lampionky.

Foto: Peter Fabo

Byt na člověka dýchá příjemnou pohodou a klidem.

Velkou shodu s majiteli bytu nalezli zejména při návrhu kuchyňského boxu, vytvořeného hned z několika druhů materiálů. Pozorný divák si všimne travertinu i mramoru, jež doplňují lakované povrchy a světelné linky.

Foto: Peter Fabo

Obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelní zónou je zařízený ve světlých barvách, které dávají dobře vyniknout několika pečlivě vybraným prvkům.

Foto: Peter Fabo

Na obývací pokoj venku navazuje terasa.

Když se večer zešeří, majitelé mohou ničím nerušeni usednout na desetimetrové velké terase a jen sledovat v dálce temné vody Vltavy, jež se jako had vine mezi zářícími pražskými návršími.

Foto: Peter Fabo

V celém bytě lze objevit motivy, které majitelům budou připomínat zážitky z cest po světě.

Dispozice bytu

Byt má velmi praktickou dispozici, která v maximální možné míře od sebe odděluje klidovou, soukromou zónu se třemi ložnicemi a obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní do jednoho celku, na nějž v exteriéru navazuje zmiňovaná terasa. Centrální část, která oba funkční prostory od sebe odděluje, tvoří předsíň a na ni navazující chodba.

Foto: Peter Fabo

Aby žilkování kamene vyniklo, je použit jen na vybraných plochách a doplněn materiály bez kresby.

Foto: Peter Fabo

Prostor koupelny opticky zvětšuje velké zrcadlo na stěně.

Foto: Ateliér Kunc Architects

Půdorys bytu: 1 předsíň, 2 obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, 3 prádelna, 4 koupelna, 5 chodba k pokojům, 6+7 pokoje, 8 hlavní ložnice, 9+10 koupelna s nadstandardním sprchovým koutem, 11 terasa.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Máte rádi styl vintage?
Ano, to je můj styl.
13,7 %
Některé prvky z něj se mi velmi líbí.
55,8 %
Nevím, nic moc mi to neříká.
3,2 %
Spíš ne, nic mi to neříká.
6,3 %
Co je to vintage?
21 %
Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám