Hlavní obsah
Interiér je nově celý zaléván denním světlem. Foto: Hey!cheese (9x)

Mladý majitel si nechal proměnit byt. Radost z úprav mají i jeho dvě kočky

Malý byt v srdci tchajwanské Tchaj-Peje se rozhodl nechat renovovat mladý majitel, který je zároveň chovatelem dvou koček. S prosbou o návrh nové podoby svého domova se obrátil na bytovou architektku Szuti Tsai, šéfku ateliéru ST Design Studio. Ta propojila všechny obytné části do jednoho celku a interiér zařídila ve velice prostém, ale nápaditém stylu.

Interiér je nově celý zaléván denním světlem. Foto: Hey!cheese (9x)
Mladý majitel si nechal proměnit byt. Radost z úprav mají i jeho dvě kočky

Byt má plochu podlah o velikosti 45 m², ale celkem lákavý půdorys. Kuchyň a koupelna byly umístěny stranou od hlavní plochy, kterou původně tvořily dva pokoje a obývák. Architektka nechala odstranit většinu příček a propojila tak všechny samostatné místnosti do jediného celku. Kuchyň pak přesunula do výklenku vedle koupelny, jenž byl původně vyčleněn pro jídelnu, takže pro obytnou a klidovou zónu vznikl prostor ve tvaru dlouhého kvádru.

Jeho jednu třetinu pomocí televizní stěny s nábytkem opticky oddělila a vytvořila v ní světlou, vzdušnou ložnici, která ovšem není zcela oddělena od zbytku bytu.

Zbývající hlavní prostor může majitel využívat variabilním způsobem. Tu k odpočinku, tu ke studiu, tu k práci. Zadní stěnu tvoří nejenom skříňky, ale velký upravitelný policový systém sloužící jako knihovna, místo pro výstavu sbírek a – v neposlední řadě – jako prolézačky pro kočky. (Naprosté otevření prostoru muselo čtyřnohé obyvatelky bytu vysloveně nadchnout, protože takto mají z každého místa neustálý přehled o dění v celém bytě.)

Celou zadní stěnu zabírá soustava skříněk a policový systém.

Foto: Hey!cheese

To, že kočky jedí na stole, je normální. Minimálně pro ně a jejich chovatele.

Foto: Hey!cheese

Majitel bytu má velkého koníčka. Sbírá figurky akčních hrdinů a tenisky. Přál si proto, aby obojí bylo zakomponováno do interiéru jako jeho nedílná součást i jako vyjádření jeho životního stylu.

Hlavní předností nové dispozice je mnohem větší množství světla, jež může volně proudit do všech koutů domácnosti. Žádná ze stěn světlo nyní neblokuje.

Kuchyň tak může být klidně na vzdálenější straně od okna, a přesto je v ní stále více světla než při původním uspořádání.

Police slouží nejenom jako knihovna, ale také jako výstavka sbírky figurek hrdinů a - v neposlední řadě - jako prolézačka pro majitelovy kočky.

Foto: Hey!cheese

Společenská zóna bytu funguje jako obývací pokoj, studovna, pracovna i promenáda pro kočky.

Foto: Hey!cheese

Zajímavým detailem je zařízení koupelny, kde je dvojice umyvadel místo jednoho. Je to proto, že se klient bude brzy ženit.

Mnoho prvků zařízení bytu nechala architektka vyrobit na zakázku. Jedním z nich jsou bíločerné věšáky na oděvy v koupelně a v obýváku. Zatímco v koupelně na něm majitel suší prádlo, v obývacím pokoji supluje skříň.

Ložnici od zbytku domácnosti odděluje televizní stěna.

Foto: Hey!cheese

Kuchyň je v malém výklenku, kde bývala dříve jídelna. Architektka v ní zkobinovala nerez s překližkou.

Foto: Hey!cheese

Hlavním cílem architektky však bylo vytvořit prostředí, které se dokáže co nejlépe, a pokud možno okamžitě, přizpůsobit nejenom klientovu životnímu stylu, ale především jeho aktuální potřebě.

I proto se všude, kde to jen trochu šlo, vyhnula tradičnímu nábytku, jenž by někdy až zbytečně konkretizoval způsob užití daného prostoru, a navrhla prostorově otevřená, flexibilní řešení.

V koupelně jsou již připravena dvě umývadla. I ona mají industriálně laděný design.

Foto: Hey!cheese

Koupelna je obložena obklady ve vysokém bílém lesku, který podtrhuje industriální ladění bytu.

Foto: Hey!cheese

Interiér pak, opět v duchu klientova stylu, navrhla převážně v lehce industriálním stylu. V kuchyni využila jak nerez, tak překližku, v obývací zóně zakomponovala stará průmyslová svítidla a sladila je s vintage sedačkou.

Hojně využívaná bílá barva není proto v tomto případě jen snahou opticky zvětšit prostor bytu, ale zároveň tato barva nejlépe působí jako neutrální pozadí pro různorodé děje a potřeby mladého klienta.

Původní podoba bytu

Foto: ST Design Studio

Nová podoba bytu

Foto: ST Design Studio

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků