Hlavní obsah

Minimalistické bydlení pro mladou ženu v centru Prahy

Mladá žena, která hodně pracuje a sportuje, se rozhodla, že jí nějaký čas nebude vadit malometrážní byt. Chce ho mít ale funkčně, vkusně a minimalisticky zařízený.

Foto: KK foto a časopis Bydlení mezi panely

Minimalismus si zakládá na světlých barvách, vzdušnosti a přírodních materiálech.

Článek

„V tomto projektu mě klientka oslovila pouze s prosbou o zařízení interiéru. Jedná se o pražský byt s výměrou plochy 26 m2, garsoniéru. Velikou výhodou je krásné, velkoryse navržené okno přes celou fasádu a podlaha s příjemným dřevodekorem,“ říká architektka Aneta Dvořáková.

Mnozí lidé si minimalistický styl představují jako chladný, neosobní a neútulný, což už ale dávno neplatí.

Minimalismus si zakládá na světlých barvách, vzdušnosti, přírodních materiálech, menším množství věcí a doplňků, je však přívětivý. Navíc se díky tomu byt i dobře udržuje a uklízí.

Základní barvou je bílá

„Základní barvou zůstává bílá, přidávám však neutrální barvy jako béžovou, uhlově černou, tmavošedou a další barvy kamene. Základem jsou tedy tlumené odstíny, design je dotvořen barevným nábytkem a zajímavými doplňky, konkrétně šuplíkovou komodou temně lahvově zelené barvy. Ta se odráží i na povlečení, které je zjemněno motivy větví a listů,“ vysvětluje architektka.

Foto: KK foto a časopis Bydlení mezi panely

Dominantními solitéry jsou dva masivní hranaté špalky, které se dají přemisťovat po bytě.

„Nábytek má čisté linie, je geometrický. Preferuji opravdové materiály, dřevo, kov, sklo. Dominantními solitéry jsou dva masivní hranaté špalky, které se dají přemisťovat po bytě,“ doplňuje.

Podlaha v koupelně

Podlaha v koupelně imituje břidlicový kámen, v obytné části je to přírodní dub. Pro zútulnění je použit kusový vlněný koberec smetanové barvy, který ladí tón v tónu ke světlé rozkládací dvojmístné pohovce.

Za účelem odclonění oken bylo nezbytné použít zatemňující závěsy, byla zvolena barva modrá indigo, doplněny jsou jemnými čistě bílými záclonami.

Kombinace nového se starým

„V bytě je dbáno na hezké detaily a dekorace. Ráda kombinuji nové doplňky se starými. Staré kusy mají pro mě minulost a duši. Jsou zde květiny v závěsných nádobách a designových květináčích. Protože lesklé povrchy odrážejí osvětlení, používám zrcadla a kov. Je to určitý prvek hravosti, příjemného světla a přenosu energie. To se kloubí i s feng-šuej přístupem, kterému se také snažím věnovat,“ vysvětluje architektka.

Foto: KK foto a časopis Bydlení mezi panely

Nábytek má čisté linie.

„Co se týče osvětlení, kombinuji nenápadná jednoduchá svítidla a doplňuji jeden zajímavý originál – zde obloukovou měděnou lampu,“ dodává.

Vzdušnost interiéru

Přestože má byt opravdu malou půdorysnou plochu, podařilo se na ni vměstnat všechny potřebné funkce. Návrh je osobitý, architektka udržela vzdušnost a nezahlcenost interiéru.

Zároveň se potvrdilo, že je důležité dát všem věcem místo od samého začátku, aby i malý interiér působil čistě a stylově.

Vzhledem k vývoji doby vidíme, že nové developerské projekty nabízejí stále více těchto maloplošných bytů a že do budoucna bude toto bydlení pravděpodobně vyhledávanější a častější, samozřejmě především u mladší generace a singles.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám