Hlavní obsah

Mezi nominovanými na Světovou cenu za architekturu je dům Džungle i stavby od Zahy Hadid

Novinky, tnk

Na architektonickém festivalu v Německu byl vyhlášen seznam staveb nominovaných na prestižní ocenění „Světová stavba roku” a „Chystaný projekt roku”. Jde o jedno z nejvýznamnějších ocenění, které mohou architekti za své stavby získat.

Foto: Lisa Durantiová

Dům s názvem Jungle (Džungle) od studia MK27

Článek

V letošním roce došlo k výraznému navýšení přihlášených prací z celé Evropy.  Největší meziroční nárůst je u přihlášených z Velké Británie a Německa. Právě z Velké Británie pochází nejvíc nominovaných projektů.

Přihlášené stavby jsou vyhlašovány na festivalu World Architecture Festival, který se letos přestěhoval do Berlína.

Cena je skutečně mezinárodní, přihlášeny byly totiž práce z bezmála šedesátky různých zemí. Česko v seznamu letos chybí.

Na shortlistu se objevilo 343 prací. Jde o soukromé domy, obchody a školy, velké komerční projekty i ambiciózní krajinné projekty.

Foto: Lisa Durantiová

Y Cube Mitcham od architektů Rogers Stirk Harbour a Partners

Mezi nejvýznamnější architektonické ateliéry, které jsou nominovány na zisk ocenění, patří bezpochyby Zaha Hadid Architects. Ten má v nejužším výběru dokonce dvě realizace.

Nedávno zemřelá architektka bagdádského původu Zaha Hadid byla největší dámskou hvězdou světové architektury a držitelkou prestižní Pritzkerovy ceny za architekturu. Její stavby mají zpravidla žensky oblé futuristické tvary. Komplex z jejího ateliéru by měl vzniknout i v Čechách. [celá zpráva]

Foto: Lisa Durantiová

Architektka Zaha Hadid má v soutěžním ohni dvě želízka. Probojovala se budova Investcorp Building, která slouží oxfordské univerzitě jako Middle East Cente, i Messner Mountain Museum.

V seznamu soutěžících se objevila i stavba od studia Foster + Partners. I Brit Norman Foster v minulosti získal Pritzkerovu cenu. Milovník high-tech architektury vytváří ve svém početném ateliéru skutečně velkolepé stavby, realizované po celém světě.

Foto: Lisa Durantiová

Crossrail Place od Foster + Partners

Mezi autory staveb je i řada ateliérů, které jsou dobře známé ve své zemi, ale celosvětový věhlas zatím nezískaly. Soutěž je tak pro ně velkou příležitostí k rozvoji.

Porota bude kvalitu budov posuzovat od 16. do 18. listopadu 2016. Uděleny budou ceny v 32 kategoriích.

Foto: Lisa Durantiová

Fakulta výtvarného umění na University of La Laguna od gpy arquitectos

„Tento rok byl pro nás hodně napínavý, soutěž zaznamenala rekordní účast a celkově vysoký standard kvality přihlášených prací," uvedl Paul Finch, programový ředitel World Architecture Festivalu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám