Hlavní obsah

Město, jehož domy se budou doslova utápět v zeleni

Novinky, Jana Nesvadbová

První tzv. Lesní město začnou v roce 2020 stavět v městské prefektuře Liou-čou, v autonomní oblasti Kuang-si na jihu Číny. Autory projektu jsou architekti z italského studia Stefano Boeri Architetti, kteří při tvorbě vyšli ze svého minulého díla nazvaného Vertikální les. Tak, jak vypadala původně jen jedna budova, má nově v čínském prostředí vypadat celé město. Veškeré jeho budovy budou obrostlé stromy a další zelení.

Foto: Stefano Boeri Architetti (5x)

Lesní město vyroste na břehu řeky, mezi svahy pohoří. Svým vzhledem by mezi ně mělo dokonale zapadnout.

Článek

Od roku 2014, kdy v italském Miláně vyrostla první dvojice domů s fasádami hustě osázenými stromy, a které celý architektonický svět zná jako „Vertikální les”, se začaly stavět budovy obdobného typu na mnoha dalších místech po světě, v Evropě i Asii.

Architekt, který domy navrhl, ale od začátku snil o možnosti, že by podobným způsobem vypadal ne jeden osamocený dům či dva uprostřed města, ale všechny domy v daném městě. Jeho sen se má začít plnit v roce 2020 v jižní Číně.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Kromě osázených fasád bude spousta zeleně také v ulicích.

Právě tam totiž představitele městské prefektury Liou-čou jeho projekt zaujal natolik, že se rozhodli jej realizovat. Není divu, v Číně je mnoho měst, kde bojují s obrovským znečištěním ovzduší, a tak se snaží hledat cesty, jak budovat města zdravější a čistější.

Nově plánované město má mít obrostlé stromy a další vegetací veškeré budovy, ať již to budou obytné domy, kancelářské budovy, nákupní střediska, školy, policejní stanice nebo nemocnice.

Foto: Stefano Boeri Architetti

S Liou-čou bude nové město propojeno rychlodráhou.

„Ve městě bude žít zhruba 30 tisíc lidí, stromů by v něm mělo růst okolo 40 tisíc. Dohromady tam bude na milión rostlin, přinejmenším sta rozličných botanických druhů,” řekl novinářům Stefano Boeri.

Zeleň města o rozloze 175 hektarů zasazeného mezi svahy pohoří Kuang-si by měla podle současných propočtů ročně absorbovat takřka 10 tisíc tun oxidu uhličitého a 57 tun dalších znečišťujících látek z ovzduší. Za stejnou dobu by pak měla vyprodukovat na 900 tun kyslíku.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Stromy a další zeleň mají vyrůstat z fasád všech domů ve městě, včetně dvou škol, nemocnice, nákupních center a samozřejmě obytných domů.

Kromě toho by se přítomnost velkého množství rostlinstva měla projevit i snížením teploty v horkých letních dnech v ulicích města, vytvořením příjemného mikroklimatu a snížením hlučnosti ve městě.

Protože bude zeleň hojně zasázena nejenom na fasádách, ale i všude v ulicích a parcích, lze očekávat, že si cestu do města brzy najde také hmyz, za ním ptáci a spolu s nimi i drobné zvířectvo.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Město je navrženo tak, aby bylo energeticky soběstačné.

Nově vzniklé město má vyrůst na břehu řeky Liou-ťiang a s Liou-čou bude propojeno rychlodráhou. Z hlediska zacházení s energiemi by Lesní město mělo být energeticky soběstačné.

Pro vyhřívání i ochlazování interiérů budov se počítá s využitím geotermálních čerpadel, elektrickou energii by měli obyvatelé města získávat díky solárním panelům na střechách.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Věřím, že se Lesní město stane referencí pro ostatní architekty a urbanisty, veřejné činitele a politiky po celém světě,” uzavřel Boeri.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám