Hlavní obsah
Dům má na první pohled běžný tvar. Teprve ze strany překvapí způsobem, jakým kopíruje nerovný terén. Foto: Greg Richardson

Manželé se po letech mohou vrátit k zálibě z mládí. Mají na to nový dům

Manželé z Nového Skotska se dostali do životní fáze, kdy se jejich děti osamostatnily a v bytě náhle zavládla prázdnota. Oba byli původně výtvarníky, ovšem aby zajistili rodinu, své profese se vzdali a věnovali se jinému zaměstnání. Změnu života proto pojednali důkladně - nechali si postavit dům, v němž hodlají strávit podzim života a zároveň se budou moci navrátit ke své původní práci a zálibě.

Dům má na první pohled běžný tvar. Teprve ze strany překvapí způsobem, jakým kopíruje nerovný terén. Foto: Greg Richardson
Manželé se po letech mohou vrátit k zálibě z mládí. Mají na to nový dům

Lesnatý pozemek, který si pro stavbu domu vyhlédli, je necelou hodinu jízdy na jih od Halifaxu. Architekt Omar Gandhi jim na něm navrhl stavbu kopírující terénní nerovnost a umožňující ji obývat i využívat jako ateliér.

Fasáda domu je obložena přírodním dřevem, které vlivem povětří bude ještě měnit svůj vzhled.

Foto: Greg Richardson

To, co leckterého českého diváka zaskočí jako velká míra hrubosti a jakési „nahozenosti“, je ve skutečnosti záměr. Klienti si od architekta vyžádali co nejvíce hrubě vyhlížející dům, kde nebude člověka z vlastního tvůrčího soustředění vyrušovat žádný nadbytečný detail.

Vstup do domu je zatlačen hlouběji do fasády, díky čemuž vzniklo praktické závětří, které v zimě zaručuje pohodlný vstup do domu i odchod z něj.

Foto: Greg Richardson

Jak popisuje architekt, dům měl na počátku svého vývoje tradiční podobu se šikmými střechami, ničím se nelišící od běžné venkovské zástavby v Novém Skotsku. Pak ale přicházely změny, které zohledňovaly nejprve charakter pozemku a poté samozřejmě i požadavky klientů.

Dům je do okolní krajiny začleněn s přirozenou lehkostí.

Foto: Greg Richardson

Dostatek světla v domě zajišťuje pás oken a také řada okének v místě výškového rozdílu střechy.

Foto: Greg Richardson

Dům je rozdělen do dvou pater, přičemž v přízemí je umístěna kuchyně s jídelnou, jež mají dvojitou výšku stropu, a na ně organicky navazuje obývací pokoj. Nechybí ložnice majitelů a hostinský pokoj, šatna, koupelna a toaleta.

Horní patro domu je rozděleno na dvě samostatné pracovny, lišící se podle toho, s jakými materiály a jakými technikami se v nich tvoří.

V horní patře je dvojice pracoven. V jedné se zpracovávají hrubé materiály, ve druhé, tzv. čisté, se už pracuje na detailech.

Foto: Greg Richardson

Stěny domu v interiéru, včetně podlah a stropů, jsou obloženy překližkou a OSB deskami, jimž dal architekt společně s klienty přednost před sádrokartonem. Toho použil jen nezbytné minimum.

Dřevěné desky podle Gandhiho názoru podtrhují jistou syrovost vzhledu domu. Na fasádách pak architekt ponechal latě z měkkého dřeva, jejichž vzhled ještě upraví povětrnostní podmínky. Střecha domu je pokryta falcovaným hliníkovým plechem.

Dolní úroveň domu: 1 - vstup do domu, 2 - předsíň, 3 - jídelna, 4 - kuchyň, 5 - obývací pokoj, 6 - schodiště, 7 - spíž, 8 - pokoj pro hosty, 9 - ložnice majitelů, 10 - šatna, 11 - koupelna, 12 - technické zázemí domu, 13 - toaleta.

Foto: Omar Gandhi

Horní úroveň domu: 1 - čistá pracovna, 2 - hrubá pracovna, 3 stíněná veranda

Foto: Omar Gandhi

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků