Hlavní obsah

Majitelka řídila rekonstrukci bytu na dálku, vše dopadlo podle jejích představ

Největším pracovním potěšením je, když se potkám s čtenářem či čtenářkou, kteří si u nás berou inspiraci a ještě poskytnou k focení byt, k jehož zařízení přispěly i naše návrhy. Tentokrát jsme se jeli potěšit za Pavlínou, a to až do Náchoda.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pavlíniným snem byl kuchyňský bar, a tak ho má ve zmenšené podobě i ve své kuchyni. Tady stoluje, pracuje i posedává s návštěvami.

Článek

Začalo to dopisem, ve kterém nám Pavlína poděkovala a pochlubila se několika záběry svého nově zrekonstruovaného bytu.

Z fotek bylo na první pohled jasné, že na tenhle útulný byteček se musíme jet podívat a zdokumentovat ho.

Foto: Lukáš Hausenblas

V malém bytě nezůstala při rekonstrukci opomenutá ani předsíň a vyloupla se do pěkné podoby.

Pokračovalo to několika věcnými, ale milými telefonáty o tom, jak to bude všechno probíhat.

U sebe doma v Náchodě nás potom přivítala veselá hezká slečna, která na naši počest a také jako rekvizitu upekla i lákavě vypadající a voňavou bábovku. Všechno šlo jako po drátkách, protože Pavlína byla vzorně připravená a byt pečlivě uklizený a dekorovaný.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jediným praktickým a pěkným řešením bylo uspořádat kuchyň do tvaru písmene L.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pojícím prvkem kuchyně a obývacího pokoje je jídelna s bílým stolem a designovými židlemi. Zajímavým detailem jsou závěsná svítidla zakoupená v pražské prodejně Elusia.

Starší zděný činžovní byt s rozlohou 64 m2 má majitelka v osobním vlastnictví a bydlí v něm něco málo přes jeden rok.

Stav po původních majitelích byl dispozičně i funkčně nevyhovující, a tak se rozhodla upravit si jej podle svých představ. Do svých plánů se nebála zahrnout i stavební úpravy, protože věděla, že jí bude při rekonstrukci velkou oporou tatínek, který pracuje ve stavebnictví.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pohodlné útočiště v obývacím pokoji poskytuje sedačka z Bonami doplněná odkládacími stolky z e-shopů Bonami, Vivre a Westwing. Atmosféru dokresluje moderní biokrb.

Ve všem jí byl také odborným poradcem a společně s Pavlíniným známým se podílel i na stavebních úpravách. Odvahu a zapálení pro věc tedy získala Pavlína od otce, inspiraci čerpala dlouhá léta z časopisů, kterých prý bylo doma vždycky dost. Předplatila si i náš časopis a později si ho chodila půjčovat do knihovny.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dvoulůžko z Kika v imitaci dřeva se vkusně doplňuje s bílým skleníkem značky Tchibo a komodou se stolkem.

K časopisům se postupně přidal i internet, a to už bylo k spřádání plánů na budoucí bydlení naprosto dostačující. Důležité bylo samozřejmě i to, že má Pavlína vkus a cit pro zařizování.

Rekonstrukce na dálku

Díky spolehlivým lidem kolem sebe a možnosti pracovat on-line, řídila Pavlína rekonstrukci celé tři měsíce z exotických krajin. Než ale odletěla do Thajska a na Bali, nakoupila veškeré zařízení a tatínkovi a kamarádovi, kteří se ujali stavebních prací, dala přesné instrukce, co kde zbourat, přistavit a namontovat.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pokojík pro hosty je poskládaný z toho, co kdo dal – kamarádka věnovala postel, babička upletla polštář a darovala starou židli, skříňka je vysvobozená z garáže…

Jako první bylo potřeba zbourat část zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem a zazdít původní dveře z chodby do pokoje. Tím se otevřela dispozice a vznikl otevřený vzdušný prostor s kuchyní, jídelnou a obývákem.

Pak přišel na řadu razantnější zásah v podobě vybourání umakartového jádra koupelny a vyzdění nové koupelny a toalety. K tomu byly použity Habito desky, do kterých jde pohodlně vrtat a instalovat nábytek bez hmoždinek.

Foto: Lukáš Hausenblas

Původní umakartové jádro vystřídala krásná vyzděná koupelna. Obklady jsou značky Rako, asymetrická vana Ravak a umyvadlo od firmy Siko.

Do koupelny si z prostorových důvodů majitelka pořídila asymetrickou vanu značky Ravak. Jejím snem pak bylo oválné umyvadlo, které získalo místo na desce umyvadlové skříňky. Jako obklad vybrala neutrální bílé obkládačky značky Rako s jemným dekorem a doplnila je miniaturní mozaikou použitou na obklad vany.

Dále se snižoval strop v kuchyni, aby se dalo do sádrokartonu zapustit stropní bodové osvětlení, zachovalé parkety v obýváku a ložnici se doplnily vinylovými dílci s dekorem dřeva.

Foto: Lukáš Hausenblas

Když se Pavlína vrátila z cest, přiložila také ruku k dílu a natřela staré litinové radiátory, pomáhala montovat kuchyňskou linku a další nábytek.

Největší radostí prý bylo pozorovat, jak se ze všech nakoupených krabic postupně „vybaluje“ její budoucí byt.

Foto: Lukáš Hausenblas

Stav před rekonstrukcí

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám