Hlavní obsah

Majitelé korkárny si postavili stylovou vilu, dochovala se bez nevhodných úprav

Novinky, Text: Jolana Tothová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila manželů Lewiových je vynikající ukázkou stylu a úrovně bydlení československých podnikatelů meziválečného období, která se dodnes zachovala bez nevhodných stavebních úprav. Jde o jednu z nejlepších a nejzachovalejších dobových staveb v Roudnici nad Labem.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Vila s adresou: Máchova ulice č. p. 1414, Roudnice nad Labem

Článek

Dům byl postaven pro rodinu syna majitele roudnické firmy Kork Lewi věnující se výrobě z korku, Felixe Lewiho. V době protektorátu se kvůli židovskému původu otce musela rodina z domu vystěhovat.

Vila je v současnosti architektonicky nejhodnotnějším a stylově nejčistším obytným objektem ze třicátých let dvacátého století ve čtvrti rodinných domů v Roudnici nad Labem.

Návrh vily manželů Lewiových vypracovali bratři Jaroslav a Karel Fišerové v roce 1934, ve stejném roce se do ní novomanželé po návratu ze svatební cesty nastěhovali.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Stavba má nadčasové geometrické tvary.

Autoři stavby měli pro navržení kvalitní vily dobré předpoklady. Jaroslav Fišer studoval v Haagu, ve Vídni a v Praze na Akademii výtvarných umění u slavného architekta Josefa Gočára. Karel Fišer absolvoval architekturu a pozemní stavitelství na Českém vysokém učení technickém.

Společně projektovali kromě vily v Roudnici i v architektonicky proslulé pražské kolonii Baba, dům pro Jiřího Trnku v Praze-Podolí a několik činžovních domů v Praze a Liberci. Účastnili se řady soutěží, Jaroslav se věnoval i návrhům osvětlovací techniky. Po druhé světové válce společně navrhli proměnu pražské pasáže Světozor.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Součástí vily je i balkon a zimní zahrada.

Po skončení války se rodina přejmenovala, z jejích členů byli Landovi. Paní Landová v domě bydlela až do osmdesátých let dvacátého století, kdy ho koupili současní majitelé. V roce 1949 bylo přestavěno schodiště k hlavnímu vchodu.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Architekt navrhl celkem velkorysé obytné prostory.

Vila vyniká zachovalými detaily i drobnými konstrukcemi (okna, dveře, radiátory, podlahy, mramorový parapet v obývacím pokoji, označení čísla popisného apod.) a částí dalšího vybavení, které v rámci celku dokresluje historickou hodnotu objektu.

Areál vily byl včetně vybraných kusů vnitřního nábytku v roce 2007 prohlášen kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám