Hlavní obsah
Navzdory velkému prosklení obou podlaží se interiér nepřehřívá. Přízemí je stíněno přesahující terasou, patro slunolamem s bíle omítnutým železobetonovým obvodovým rámem. Toto pojetí odkazuje na tradiční funkcionalistické vily. Foto: www.mujdum.cz

Majitel se v novém moderním domě cítí jako na dovolené

V severočeské pohraniční oblasti plné roubených chalup září do krajiny bílý šperk. S noblesní elegancí shlíží do údolí lemovaného horami, které prosklenými stěnami vstupují do interiéru jako jeho přirozená součást.

Navzdory velkému prosklení obou podlaží se interiér nepřehřívá. Přízemí je stíněno přesahující terasou, patro slunolamem s bíle omítnutým železobetonovým obvodovým rámem. Toto pojetí odkazuje na tradiční funkcionalistické vily. Foto: www.mujdum.cz
Majitel se v novém moderním domě cítí jako na dovolené

„Každý den se probouzím a každý den je výhled do krajiny jiný. Nikdy po ránu nemůžu mít špatnou náladu,“ říká majitel domu.

Dům je nenásilně osazen v jižním svahu, bílá omítka doslova září na pozadí listnatého lesa. Velká hmota je prostorově členěna do půdorysu tvaru T, což stavbu – spolu s prosklenou jižní fasádou – opticky zmenšuje a odlehčuje.

Foto: www.mujdum.cz

„Investor za námi přišel bez konkrétní představy. Věděl, že chce dům plný světla, s vnitřními průhledy a výhledem z jižně orientovaného svahu. Tak trochu španělský styl. Dlouho jsme si nad projektem povídali, zjišťovali, co se líbí a co ne. Člověk se při přípravě projektu stává téměř součástí rodiny, jako by se probíral fotografiemi z alba, hledá nosné rodinné obrázky. Musí vycítit, co lidé chtějí,“ vysvětluje vedoucí ateliéru.

Ze severní strany má dům jen jedno podlaží. Směrem k lesu je jen několik oken. Velkorysé prosklené plochy orientované na jih, východ i západ dávají panoramatický výhled do širého kraje a vpouštějí dovnitř slunce po celý den.

Foto: www.mujdum.cz

Vchodové dveře a vstup do domu zkrášluje ušlechtilá dýha wengé.

Foto: www.mujdum.cz

„Chodil jsem na pozemek po ránu, úplně sám, a nasával atmosféru místa. Je to rituál, o kterém už dnes ani nepřemýšlím. Dávám mu prostor a později mě samo napadá řešení. Pro ateliér byla tato realizace první svého druhu a také nejkontroverznější,“ dodává k těžkým začátkům s prosazováním ploché střechy v kraji s tradiční zástavbou.

Přízemí

Foto: www.mujdum.cz

Důmyslně prolamovaná hmota domu odlehčená skleněnými stěnami vytváří vzdušný, až éterický dojem. Kombinace bílé fasády s plochami tmavě hnědých dýhovaných obkladů působí čistě, a přitom není nudná.

Na hladkém bílém pozadí vyniká industriální železobetonová schodišťová stěna s přiznanými spárami a kotevními otvory, obdobná stěna odděluje halu od jídelny.

Foto: www.mujdum.cz

Pevná základna prvního podlaží nese lehké patro s ocelovou konstrukcí vyplněnou dřevěnými sendvičovými panely. Z jižní strany představené loubí zmírňuje sluneční paprsky proudící do rozlehlého přízemí s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem a zároveň nese terasu vinoucí se po obvodu prvního patra.

Kuchyňská linka z laminovaných MDF desek (dezén zebrano a červený lak).

Foto: www.mujdum.cz

Pergola zabudovaná do rovné střechy přesně obkresluje půdorys stavby a zastiňuje klidovou zónu v nadzemním podlaží tvořenou dětskými pokoji, ložnicí a pracovnou.

Ačkoliv stojí na úpatí hor v českém pohraničí, je snadné si vilu představit ve Středomoří. Její vzhled přesně odpovídá původní vizi pána domu: „Líbí se mi jižní typy staveb. Chci se i doma cítit jako na dovolené.“

Prosklení tvoří pevně bezrámově zasklené plochy a posuvné plochy s hliníkovými rámy, umožňující přímé propojení interiéru s terasou. Po obvodě je v sádrokartonovém stropě zapuštěna drážka s vodicí kolejničkou pro závěsy.

Foto: www.mujdum.cz

Po technické stránce je však dům plně připraven nést rozmary českých zim. Podlahové topení napojené na plynový kotel vyhřívá jak přízemí, tak první patro. Doplňují jej solární panely na ploché střeše. Teplo, které není vidět, harmonicky zapadá do čistého konceptu stavby.

V přízemí nejsou téměř žádné dveře, centrální hala se volně prolíná s obývacím pokojem, jídelnou i kuchyní. Interiér je laděn do odstínů bílé (nátěr stěn, sádrokartonové stropy, sezení), tmavě hnědé (dýha wengé) a antracitové (keramická dlažba).

Foto: www.mujdum.cz

Purismus venkovních forem přechází plynule do vnitřní části stavby: „Nikdy nerozděluji dům na exteriér a interiér, znamená pro mě jednotný koncept. Vlastně postupuji spíš od interiéru směrem ven,“ popisuje tvůrčí proces vedoucí ateliéru. Investor svorně dodává:

„Souhlasil jsem s tím, aby jeden autor udělal všechno. Když se dům dělí na vnitřek a vnějšek, vznikne pak dvojí styl. Je to znát. Ani manželka do procesu stavby nemluvila, byl by to jen další kompromis.”

Spolu s majitelem vytvořili maximálně střídmý interiér, v němž se bílé stěny střídají s betonem a tvoří neutrální rámec pro jednoduché vybavení s temně červenými akcenty. Do nejmenších detailů promyšlené technické prvky vytvářejí téměř dokonalou čistotu stylu.

Patro

Foto: www.mujdum.cz

Druhé podlaží propojuje s prvním stěrkou upravená betonová stěna, na níž je uchyceno schodiště. Tmavě hnědý odstín dýhy připomínající exotické dřevo wengé najdeme na fasádě domu, dveřích, stejně jako na schodech.

I tady vítězí čistota a jednoduchost – žádné suvenýry, obrázky, žádný zbytečný nábytek. Za dveřmi malých dětských pokojů to ovšem neplatí.

Na schodiště padá shora světlo prosklenou střechou, lepené dřevěné stropní trámy vytvářejí v interiéru zajímavou stínohru.

Foto: www.mujdum.cz

Původní plány domu počítaly pouze s jedním potomkem, až během stavby se narodila dcera, a tak se nově vzniklá situace vyřešila dvěma menšími prostory. Vlastní teritorium si mohou děti upravit podle svého vkusu.

Koupelnu v patře zpříjemňuje výhled do zeleně. Vana je obložena vodovzdornou překližkou s vrchním lakem v antracitovém odstínu, obklad tvoří matné bílé velkoformátové obkládačky 500 x 250 mm.

Foto: www.mujdum.cz

Zaujalo nás
Půvab neviditelného
– bezrámová skla zapuštěná do podlahy
– skleněná tabule místo zábradlí
– negativní drážky skrývající pojezdy závěsů
– skryté panty dveří zarovnaných do stěny
– nenápadné večerní osvětlení zabudované v chodbě nad podlahou
– skleněné průhledy napříč celou šíří domu

Názor majitele

„Zpočátku byl vlastní dům velkou změnou. Měli jsme najednou o hodně víc prostoru i víc starostí než kolem předchozího bytu. Znamenalo to i víc udržovat pořádek a také starat se o zahradu, i když jsme vybrali rostliny, které vyžadují minimální péči. Teď už bych ale neměnil. Nechtěl jsem dřevo, mám rád beton. Na můj vkus ho mohlo být i víc.“

Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Technické řešení

Užitná plocha: 303 m2

 

Zastavěná plocha: 257 m2

 

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na základové betonové desce, přízemí zděné v systému Porotherm v kombinaci s železobetonovými stěnami a ocelovými sloupy, patro montované ze stěnových sendvičových panelů K-Kontrol s vnitřními ztužujícími železobetonovými stěnami a ocelovými sloupy. Stropní konstrukci tvoří železobetonová monolitická deska. Zastřešení objektu je provedeno plochou střechou z lepených lamelových nosníků.

 

Výplně otvorů: vnitřní a vnější dveře dýhované bezfalcové, okna z hliníkových profilů s tepelněizolačním dvojsklem – SAMAT Jiřetín pod Jedlovou

 

Podlahy: keramická dlažba v celém přízemí a v koupelně, ve druhém podlaží laminátová plovoucí podlaha

 

Vytápění: plynový kotel, podlahové vytápění v obou podlažích, solární panely pro ohřev vody

 

Autor návrhu domu: ateliér RG Projekt, Radomír Grafek 

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků