Hlavní obsah

Luxusní byt na horách slouží pro přátelská i rodinná setkání

Tento příjemný, jednopodlažní, asi 170 m² velký byt je ve Špindlerově Mlýně. Jeho majitel Leoš ho připravil jako místo pro volné chvíle strávené společně s rodinou a přáteli. Horské prostředí mu vyhovuje, protože rád rekreačně sportuje stejně jako jeho blízcí a kamarádi.

Foto: www.modernibyt.cz

Podlaha i některé stěny jsou obloženy velmi kvalitními vinylovými deskami s plastickým reliéfem dřeva. Jde o 3 mm tlustý vinyl (Designflooring - Van Gogh VG 5-7 Burnt Ginger).

Článek

V nabídce apartmánů určených pro víkendové a dovolenkové pobyty zpravidla tak velké byty nenajdete. Využijete vůbec tak velký prostor?

Leoš: Prostor vznikl spojením dvou menších bytů. Jeden byl tmavší s výhledem do svahu a druhý měl naopak výhled na řeku a zároveň jako jediný v areálu velkou terasu. Kdybychom chtěli pro sebe získat jen víkendový byt na horách, asi by nebylo třeba budovat toto zázemí.

Foto: www.modernibyt.cz

Chodbu lze označit jako soukromou galerii. Po obou stranách jsou zde v osvětlených nikách vystavené artefakty, které si majitel vozí z cest po světě. Osvětlení je řešeno tak, aby bylo možné prostřednictvím svítidel získat v prostorách víc různých nálad.

Chtěl jsem ale vytvořit místo, kde budeme mít možnost potkávat se s kamarády a s rodinou. V Praze na to nemáme moc času a na hory si každý čas udělá, všichni sem rádi přijedou i o prázdninách. Do budoucna jsme počítali s tím, že by na čerstvém vzduchu trávily víc času i naše děti. I dnes sem už jezdí hosté vždy s dětmi.

Ve kterém komplexu se nachází váš byt?

Leoš: Je součástí Savoy Apartments. Naše společnost zde koupila původní hotel Savoy, který byl v dezolátním stavu. Na místě starého jsme postavili nový hotel Savoy s 38 pokoji a za ním 50 apartmánů. Inspirovali jsme se v zahraničí, hotelový objekt je propojen s apartmánovým domem a hotel mu poskytuje služby.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň v čistých liniích je komfortně vybavena spotřebiči značky Miele (vinotéka, chladnička s mrazákem) a spotřebiči značky Siemens (digestoř, vestavná myčka, trouba, kávovar a zapuštěná varná deska).

Je možné si zde nechat uklízet, využívat catering apod. Hotel je současně správcem bytového domu a hotelový personál se stará o společné prostory objektu. Takový koncept je na českých horách unikátní.

Profesně máte k bydlení blízko, interiér jste si navrhoval sám?

Leoš: Nejdříve jsem se do toho pustil sám, ale přestal jsem to časově zvládat. Pak jsem se teprve rozhodl angažovat architektky ze studia Artiga – Lenku Langerovou a Kamilu Hornychovou. Měly ještě možnost zasáhnout do dispozice bytu a to se ukázalo jako velmi dobré. Upravily ho tak, aby fungoval mnohem lépe.

Foto: www.modernibyt.cz

Originálním prvkem kuchyňského nábytku je posuvná černá deska z matného skla, která prostředí kuchyně ozvláštňuje, prakticky vždy zakrývá jen část skříně s nádobím. Původně měla sloužit jako tabule k tomu, aby si na ni obyvatelé interiéru psali vzkazy.

Původně byla část interiéru s ložnicemi oddělená od společenského prostoru. Přišly s návrhem chodby, která vše spojuje a stává se významným prvkem interiéru, kde jsou efektně osvětlené niky a v každé z nich je nějaké umělecké dílo – obraz či plastika nebo zajímavý předmět připomínající poznávací cesty v zahraničí. Architektky také předělaly část wellnes, kde je velká koupelna se saunou a se sprchami a sousední místnost s odpočívárnou. Celému interiéru vtiskly řád z hlediska uspořádání, materiálů i barev.

Architektka Lenka Langerová: Snažily jsme se dispozici bytu upravit tak, aby co nejlépe plnila požadovaný účel. Vytvořením nik se přerušily dlouhé pasáže interiéru, vznikly prostory pro vystavení uměleckých děl a byt tak víc odráží osobnost majitele. Také šlo o to, aby se zde lidé vzájemně nerušili, i když se jich sejde větší počet. Je tu i zcela samostatný hostinský pokoj s vlastní koupelnou a vchodem, který lze v případě potřeby zcela oddělit.

Měl jste jasnou představu o interiéru nebo jste jim nechal volnou ruku?

Leoš: Musím ocenit skvělý servis architektek, protože nám díky věrné vizualizaci umožnily spatřit podobu interiéru hodně realisticky předem. Od počátku jsme měli jasnou představu o tom, která umělecká díla a suvenýry z cest bychom sem chtěli umístit včetně orientálních koberců, které jsme už měli.

Foto: www.modernibyt.cz

Jedna z ložnic pro hosty. Ani zde nechybí orientální koberec, tentokrát v modrobéžové kombinaci.

Skvěle vše do vizualizace začlenily a propojily také barevně. Očekával jsem interiér, který by měl charakter horského bydlení. Ne rustikálního, ale moderního a komfortního.

Interiér působí opravdu teple a útulně, určitě k tomu přispívá dřevo, kterého zde vidím hodně na podlaze i na stěnách.

Architektka Kamila Hornychová: Ve skutečnosti to není dřevo, ale vinyl – vinylové desky 120 x 12 cm, které jsou strukturované do hloubky. Objevují se téměř všude v interiéru bytu. Odstín jsme zvolily tak, aby barevnou škálou tonů vhodně doplnil barvy perských koberců.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní ložnice má jednu stěnu obloženou vinylovými deskami, které jsou i na podlaze. Prodloužená postel je zhotovená na míru a dekoruje ji hedvábný přehoz, který si majitel přivezl z Indie. Stěnu zdobí umělecké dílo dovezené z Ria de Janeira.

Leoš: Máme psa a myslím si, že by dřevo nevydrželo to, co tato velmi kvalitní umělá hmota. Dřevo by nebylo ideální také proto, že pracuje, a tady jsou velké výkyvy teplot, protože byt se používá především o víkendech.

Preferoval jste nějakou konkrétní značku vybavení?

Leoš: Tady snad nenajdete jediný typový kus. Vybavení je autorským návrhem architektek a bylo zhotoveno na míru.

I sedací souprava a jídelní stůl se židlemi?

Leoš: Sedací souprava je vyrobená na zakázku, jídelní stůl také, ale jídelní židle jsou starožitné, ty už jako rodina vlastníme dlouho. Jsou dřevěné s krokodýlí kůží a sem se dobře hodí.

Foto: www.modernibyt.cz

Dubová konzola opatřená praktickými držáky na ručníky po celém obvodu, která nese umyvadlo Palomba, je autorským návrhem studia Artiga. Umyvadlo je doplněno stojánkovou pákovou baterií Ritmonio 35 a stěna za ním je obložena mozaikou Battiscopa.

Předpokládám, že kuchyň bude rovněž dílem truhláře.

Architektka Kamila Hornychová: Ano, je také dělaná na míru. Snažily jsme se o to, aby její vzhled byl jednoduchý a čistý, proto nejsou nikde žádné úchytky. Je zhotovená z lakovaných MDF desek a pracovní deska z patinované černé žuly. Originálním prvkem je posuvná černá deska z matného skla, která prostředí kuchyně ozvláštňuje, prakticky vždy zakrývá jen část skříně s nádobím.

Leoš: Sice tak nakonec černou posuvnou desku nevyužíváme, ale původně měla sloužit jako tabule k tomu, abychom si na ni psali vzkazy. Zajímavá je i dřezová baterie pod oknem, která je zasouvací do pracovní desky.

Zaujala mě nástěnná malba stromků v koupelně nebo jsou to samolepky?

Architektka Lenka Langerová: To je malba na stěně, která je aplikovaná na voděodolné nátěry a pak ošetřená ještě vrstvou epoxidového laku. Motivy stromků jsou použity i v relaxační místnosti, která navazuje hned na tuto koupelnu.

Foto: www.modernibyt.cz

Pohodlná a prostorná hydromasážní vana Form (Laufen) je přisazená ke stěně a opatřená podomítkovou baterií Ritmonio 35. Pod dlažbou Ardesi Cinza Honed je umístěna elektrická vyhřívací rohož.

Váš byt je vybavený skoro jako lázně – finská sauna, relaxační masážní křeslo, hydromasážní vana… Je vana opatřena vodními i vzduchovými tryskami?

Leoš: Ano, je vybavena hydromasážními i vzduchovými tryskami. Vanu jsme hledali dlouho. Potřebovali jsme v koupelně ponechat volný koridor k procházení mezi saunou a vanou. Na tvarově nejzdařilejší vany, které se nám líbily, nebylo možné namontovat masážní systém, a navíc jsme potřebovali vanu z jedné strany přisazenou ke stěně.

Máte vůči něčemu v interiéru pocit dluhu nebo dojem, že se něco nepovedlo?

To ne. Myslím, že vše nakonec dopadlo dobře, všechno funguje, jak má, a interiér plní účel, ke kterému jsme si ho pořídili. Oceňuji osvětlení interiéru, které je velmi rozmanité, vždy výborně podporuje lokální účel a zároveň prostředí zatraktivňuje příjemnými efekty.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si zařídit designový domov na horách

Než se Ivanka začala naplno věnovat interiérovému designu, stihla vystudovat matematicko-fyzikální fakultu, procestovat celý svět či pracovat jako investiční...

Výběr článků

Načítám