Hlavní obsah

Lovecký zámek po proměně v rodinný domek překvapí svým vzhledem

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Býval to malý lovecký zámeček nedaleko belgického města Bilzen. Po léta neužívaný však zchátral, až se proměnil v naprostou ruinu. Tak se dostal do rukou poslednímu majiteli, který se v něm ovšem rozhodl se svou rodinou zabydlet a využívat jej jako rodinný dům. Projekt rekonstrukce zámečku svěřil bruselskému studiu Architectslab, které přišlo s překvapivým řešením.

Foto: Marc Daniëls

Rekonstruovaný lovecký zámeček byl doplněn o nové struktury z černě natřené oceli.

Článek

Belgičané nejprve důkladně rekonstruovali existující stavbu, a to velice věrně. Zámeček má díky tomu opět svou původní podobu. Tedy téměř.

Druhou částí projektu bylo totiž jeho rozšíření o další obytné prostory a propojení hlavní budovy s přízemní stavbou, v níž je umístěna i garáž.

Foto: Marc Daniëls

Podstatně menším rozšířením původní stavby je prostor před vchodem do domu.

Foto: Marc Daniëls

Prvkem, jenž upoutá okamžitě pozornost každého návštěvníka, jsou pro tento účel vytvořené ocelové konstrukce, které nové prostory ohraničují.

První je před vchodem do domu, kde vzniká jakási prosklená veranda. Druhá, podstatně větší, je na druhé straně hlavní budovy a je v ní umístěna kuchyň spojená s jídelnou.

Foto: Marc Daniëls

Přistavěná jídelna s kuchyní má prosklené stěny, dále pak pokračuje otevřenou terasou.

Foto: Marc Daniëls

Ocelové traverzy rámující přírodu....

Jak architekti vysvětlují, účelem těchto relativně robustních, černě natřených ocelových konstrukcí je zarámovat výhled do okolní, jinak ničím neohraničené nádherné krajiny, a tím ji přizvat jakoby v podobě obrazu do interiéru.

Ocelové konstrukce na obou stranách domu jsou vždy do určité části zaskleny a poté pokračují ještě dále do exteriéru bez zasklení.

Foto: Marc Daniëls

Architekti začlenili do nové struktury i okolní přírodu.

V hlavní budově je oddělena společenská a soukromá zóna tradičně podle pater. Společenskou funkci má přízemí, kde celou polovinu hlavní budovy zabírá velký obývací pokoj. Na něj, směrem do exteriéru, navazuje zmiňovaná prosklená jídelna s kuchyní.

Uvnitř domu pak s obývákem sousedí druhý, menší pokoj, využitelný například jako televizní. V prvním poschodí je několik soukromých pokojů a hlavní ložnice.

Foto: Architectslab (2x)

Přízemí

Foto: Architectslab

První patro

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Domu na kopci vévodí železniční pražce

Dům, který tak trochu vypadá, jako by patřil do známé písničky Pavla Dobeše Pražce, upoutává pozornost neobvyklým stavebním materiálem, jímž jsou vyřazené...

Výběr článků

Načítám