Hlavní obsah

Loumovu vilu zpestřují kaskádovitě skládané terasy a balkóny

Novinky, text: Petra Šternová, editace: tnk

Loumovu vilu v Turnově, vycházející z tvaru krychle, odlehčují sestupně skládané terasy a balkóny. Spolu se zvýrazněnými římsami, parapety a výstupky tak stavba získala svůj dynamický výraz. Loumova vila patří mezi vrcholné stavby architekta Krýše.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Zelená cesta čp. 858, Turnov

Článek

Autorem projektu vily Františka Loumy byl architekt a stavitel Vladimír Krýš. Ten navrhl a realizoval se svou stavební firmou celou řadu staveb hlavně v Turnově a okolí. Podoba vily byla nepochybně ovlivněna myšlenkami expresivní moderny a dominují jí čisté, ale výrazné tvary.

Pro stavbu vily byla vybrána lokalita Hruštice v Turnově, zastavovaná průběžně od počátku 20. století převážně rodinnými domy. Svůj dům s ateliérem si tu nechal postavit třeba malíř a dřevorytec Karel Vik nebo známý turnovský houslař František Xaver Drozen.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Vila má řadu menších teras a balkónů.

Pro Loumův rodinný dům byla vybrána atraktivní parcela v ulici s názvem Zelená cesta, která se nacházela nad okolní zástavbou.

Krýšův projekt třípodlažní vily byl pečlivě a do detailu propracován, včetně podlah nebo rozmístění nábytku. Ten byl většinou vestavěný a navržený výhradně pro tuto vilu.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Interiéry byly navrženy jako víceméně čtvercové místnosti.

Schodiště je umístěno v severovýchodní části vily. V centrální podsklepené části se nacházelo obvyklé technické zázemí domu s prádelnou, prostory pro uložení květin, zeleniny, potravin nebo odkládání popela z kamen.

Ve vile nechybělo populární servírovací okno

Do domu se vcházelo přes terasu do haly, na kterou ze západu navazovala kuchyně a jídelna. Propojení mezi kuchyní a jídelnou zajišťovalo servírovací okno. Z východu halu obklopovala ložnice rodičů a pokoj služebné.

Toalety byly umístěny v obou nadzemních podlažích. V patře se v západní části nacházel hostinský pokoj a pokoj se sedacím koutem rozšířený o terasu, který byl průchozí do salónu s balkónem.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Nákres vily ze západu

Ve východní části byla ložnice s vanou. Hala ze severu přecházela do částečně prosklené terasy. Podkroví doplňovaly efektní střešní terasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám