Hlavní obsah

Litoměřická vila překvapí výrazným členěním vikýřů, věží a komínů

Novinky, text: Veronika Bartošová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům v Litoměřicích v Nerudově ulici zaujme mimo jiné i svým cimbuřím. Štít domu i vikýře celého stavení jsou působivě zvýrazněny hrázděním (konstrukčním dřevěným prvkem), které je zčásti falešné a na několika místech zvýrazněné ozdobnou řezbou. Vila je jednou z nejzajímavějších staveb ve svém kraji.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Vila Wilheminy Philippsové s adresou Nerudova 3, čp. 827, Litoměřice.

Článek

Jednou ze členek Všeobecně prospěšného stavebního společenství, které vzniklo v roce 1902 v Litoměřicích a mělo na úkol sdružovat zájemce o výstavbu v nově vznikající vilové čtvrti „pod Mostkou“, dnes řečeno „za tratí“, byla i Wilhemina Philippsová, která se stala stavebnicí této vily.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Vila na dobové pohlednici.

Philippsová byla dcerou jednoho z litoměřických stavitelů - Julia Wernera. Za muže si vzala Karla Philippse, který do Litoměřic přišel s rodiči a po otci převzal obchod se smíšeným zbožím na náměstí. Mladí manželé nejdřív bydleli u rodičů, ale pak se rozhodli koupit nový pozemek a následně postavit vilu v nově vznikající čtvrti města.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Fasádu stavby zdobí řada plastických dekorací.

Stavby se ujal Wilheminin otec. Celá výstavba trvala necelé dva roky a k 18. lednu 1905 se manželé do nové vily stěhovali. Patrová podsklepená vila má obytné podkroví a je stavěná na nárožní parcele v duchu doznívajícího stylu historismu.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Architektonické detaily stavby rozhodně stojí za pozodnost.

Dům má dvě válcové věže. Podle rozložení místností je patrné, že dům měl mít nájemní jednotku, která se nachází v patře domu.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Architekt si dal záležet na tvarově rozrůzněných oknech.

Vila je nápadná nejen svým nesourodým půdorysem, ale také členitostí střechy, z které vystupují jako dominanty někde zachované původní zdobené vysoké štíhlé komíny a vikýře.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Prostory vily architekt navrhl rozměrově velmi velkoryse.

Na vile zaujme i balkón s dřevěnou, červeně zvýrazněnou balustrádou (okrasným zábradlím) a sloupky nesoucí sedlovou střechu zastřešující prostor terasy.

Vila v průběhu let prošla několika přestavbami, interiéry jsou již zcela přestavěny, na několika místech můžeme vidět pozůstatky původních dekorativních zasklení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám