Hlavní obsah

Léto plné vůní u vás doma

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V horkých letních dnech oceníme snad více než kdy jindy možnost svůj domov osvěžit příjemnými vůněmi. Některé prostředky mohou napomoci potlačit nepříjemné pachy, které se v teple mohou linout například z odpadkového koše, jiné provoní naši obuv, další odpudí bodavý hmyz a jiné prostě jen pomohou navodit hezkou atmosféru.

Foto: Air Wick

Nová řada měnících se vůní Life Scents kopíruje podle výrobců přirozený život. Při každém pohybu provoněnou místností vás bude čekat jiný druh.

Článek

Není proto divu, že se výrobci právě v těchto dnech předhánějí v tom, kdo nabídne zajímavější druhy vůní a doplňků pro jejich uvolňování v domácnosti.

Zajímavým nápadem jsou rozprašovače a další výrobky uvolňující do ovzduší nikoli jednu vůni, ale jejich směs seskládanou do různých vrstev. Atmosféra a nálada v interiéru se tak v průběhu času neustále mírně proměňuje, aniž by se ale přitom měnilo její základní ladění.

S touto schopností lze vybírat nejen automatické rozprašovače, ale tak elektrické osvěžovače a vonné tyčinky. Nabízí je například Air Wick a jejich cena se pohybuje okolo 200 korun.

Foto: À la Maison

Používáte-li katalytickou lampu, určitě v létě vyzkoušejte vůni letního melounu.

Vyloženě letní vůně, jako je vodní meloun v kombinaci s okurkou, nebo i třeba aroma cappuccina, si lze užívat pomocí katalytických lamp. Například melounovou vůni charakterizují autoři z anglické firmy Ashleigh & Burwood London takto:

„Jejím jádrem je čerstvý a šťavnatý meloun doplněný jemným květinovým srdcem z růže a silic ylang ylang, které spočívá na teplém základu santalového dřeva. Svrchní tóny citrusů a okurky dodávají této vůní příjemné aroma, z něhož se vám budou sbíhat sliny.”

Pro vůni cappuccino je pak podle prodejců z obchodu À la Maison typická „vzrušující a bohatá souhra pražených kávových zrn a čokolády příjemně se rozpouštějící v teplém a krémovém zakončení s tóny sladké vanilky a hnědého cukru”. Cena těchto náplní do katalytické lampy činí 230, resp. 430 Kč za 250, resp. 500ml balení.

Foto: Animadecor.cz

Svíčky s vůní nejznámějších druhů vín jsou zasazeny v recyklovaných vinných lahvích.

Nevšedním doplňkem určeným pro zpříjemnění například podvečerního odpočinku na zahradě jsou svíčky ze sójového vosku umístěné do recyklovaných lahví od vína, jejichž vůně napodobují aroma klasických druhů vín.

Labužníci si mohou vybírat jak mezi bílými, tak červenými „odrůdami” - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Merlot, Cabernet, Pinot Noir.

Ke slavnostnějším chvílím lze volit svíčku s vůní Champagne, pro letní dny je pak jako stvořená Sangria nabízející osvěžující směs mandarinek, pomerančů, ananasu a brusinek okořeněná skořicí.

Společnost Rewined, jež svíčky vyrábí, založil před 6 lety Adam Fetsch v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde dříve pracoval v restauraci, a trápilo ho, kolik krásných lahví od vína přijde denně nazmar.

Užitečné vůně

Mnohé z vonících prostředků mají kromě úkolu šířit příjemný odér do svého okolí ještě nějaký další účel. Takto „užitečných” vůní je na trhu vícero druhů, stačí si jen vybrat podle svých aktuálních potřeb.

Foto: Henkel

Tekutý blok do toalety nemusí eventuální nepříjemné zápachy jen překrývat, ale aktivně eliminovat.

Zajímavou novinkou pro letošní léto je tekutý WC blok do toalet Brefo Duo Aktiv Odor Stop. Na rozdíl od podobných přípravků, jejichž účelem je především přehlušit nepříjemný zápach linoucí se z toalet, nový produkt navíc zápach aktivně redukuje. To je vlastnost, kterou zejména v teplých dnech každá domácnost ocení.

Cena balení činí 55 korun. Výrobce si navíc u celé řady tekutých bloků pohrál mírně i s designem, takže nyní při troše fantazie mohou na pohled připomínat „smajlíky”.

Foto: Aria Pura

Po celém dni používání provoní boty i celý botník například oranžový panáček Achille s vůní Energy.

Zabránit šíření zápachu z propocených bot je úkolem další z užitečných vůní do domácnosti, která má podobu roztomilého parfémovaného panáčka jménem Achille vyrobeného z polymeru. Svými účinky neutralizuje zápach a provoňuje nejen obuv, ale i celý botník.

Kdo jej nechce vkládat přímo do bot, může jej do botníku volně zavěsit. K tomu slouží panáčkovy nastavitelné ručičky. Výrobce Aria Pura produkt nabízí v šesti odlišných barvách a vůních za cenu 249 korun. Podobně řešeny jsou například i vůně do šatníku, do auta, nebo do kabelky.

Foto: Brabantia

Nepříjemný zápach linoucí se z koše může zmírnit speciální vůně, která se samolepicí připevňuje na vnitřek víka.

V horkých dnech se začínají mnohem dříve rozkládat i zbytky potravin vyhozených do odpadkového koše. Jejich častější vynášení samozřejmě nic jiného nenahradí, ale pro pocit větší jistoty je možné si pořídit vůni do odpadkového koše.

Budete potřebovat speciální držáček a do něj pak speciální vonné kapsle. Systém nabízí například Brabantia pod názvem Perfume Your Bin (česky: ovoň si svůj koš) za 129 korun.

Foto: Melitta ČR

Pro letní dny se výborně hodí ovocné vůně do vysavače.

Podobný účel mají i vůně do vysavačů, které se na trhu objevují v několika různých podobách. Jsou to buď tyčinky, které se při výměně sáčku vloží rovnou do něj, anebo to mohou být vonné perličky, které stačí nasypat doma na zem a vyluxovat. Tím se jednoduše dostanou tam, kde mají vonět.

Na trhu je nabízí kupříkladu společnost Melitta pod značkou Swirl. Pro letní měsíce se ideálně hodí vůně jihomořské magnolie, ovocná svěžest, letní déšť nebo levandule. Ceny se pohybují okolo 66 korun za tyčinky a 82 korun za perly a granulát.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám