Hlavní obsah

Letní vila Karla Lamače bývala inspirativní stavbou s prvky exotické architektury

Novinky, Text: Milan Šilhán, editace: tnk

Dům režiséra Karla Lamače v Plané nad Lužnicí před lety shořel. Na české poměry šlo o netypickou stavbu, která se i přes svůj tragický konec zapsala do dějin naší architektury. Inspiraci pro navržení vily našel stavitel Jan Loskot ve středověkém venkovském stavitelství i v architektuře exotických zámořských oblastí.

Foto: Hugo Moc, Novinky.cz

Stavba se nacházela na adrese: Na Černé 53, Planá nad Lužnicí

Článek

V průběhu třicátých let minulého století začala vyrůstat nad Planou proti proudu řeky Lužnice, v lokalitě Na Černé, chatová osada. Řada místních chat byla velká jako průměrný rodinný dům.

Měřítkem, odpovídajícím už plnohodnotné vile, se z tohoto souboru výrazně vymykalo letní obydlí filmového režiséra Karla Lamače.

Foto: Hugo Moc

Vila působila poetickým a romantickým dojmem.

Přípravou projektu pověřil Karel Lamač v roce 1936 táborského stavitele Jana Loskota. Ten navrhl přízemní stavbu s podkrovím na půdorysu písmene L.

Stavbu, tvořenou zčásti hrázděným zdivem, završovaly vysoké, strmé a sedlové střechy kryté doškovou krytinou.

Foto: Hugo Moc

Architektura stavby byla na české poměry celkem nezvyklá.

Archaický výraz stavby umocňovala krovová konstrukce, od začátku navržená tak, aby zakončení hřebene střechy při hlavním štítu působilo dojmem staletími prověšené, až přetížené střechy.

Jan Loskot se touto stavbou, nepochybně také na základě požadavku stavebníka, přiklonil k romantické české architektuře.

Vila sloužila jako prostorná podniková chata 

Za druhé světové války působil Karel Lamač v Anglii jako válečný filmový zpravodaj. Po skončení války se vrátil do Československa, ale brzy odjel do Spojených států amerických.

V roce 1949 byla na objekt uvalena národní správa a vila se začala využívat pro rekreaci zaměstnanců různých jihočeských podniků.

Vila byla zničena v roce 1956, kdy vylétlo několik jisker z komína tak, že od nich chytla došková střecha. Na troskách domu vyrostla v dalších letech nová stavba, která svou architekturou plně zapadla mezi běžné podnikové chaty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám