Hlavní obsah

Lahodné víno z domácí vinotéky

Právo, Sylva Svobodová

Kvalitní odrůdové víno si zachová svoji chuť a vůni jen tehdy, když bude správně skladováno. Uložením na nesprávné místo kvalitu vína znehodnotíme, a to je škoda. Domácí vinotéka chladí na správnou teplotu, udržuje potřebnou vlhkost a může být i krásným kusem nábytku. Nevěříte?

Foto: HYUNDAI-ELECTRONICS

Domácí vinotéky nabízejí skvělý design a mohou stát v blízkosti kuchyňské linky, servírovacího stolku a být plnohodnotným nábytkem.

Článek

Tři základní otázky pro toho, kdo uvažuje o pořízení domácí vinotéky: proč, velikost a kam? Domácí vinotéka je praktická věc, ale vyplatí se jen milovníkům vína, kteří si pořizují více odrůd najednou, víno archivují, jsou znalci.

Foto: ELECTRO WORLD

Vinotéka Hoover HWC 2336, ve které můžete uskladnit až 33 lahví. Má dvoukomorové chlazení na bílá i červená vína (lze nastavit v rozmezí od 3 do 18 °C). Zajímavá je kombinace nerezu, skla a dřevěných polic. Cena 8999 Kč.

Velikost a umístění

Přednost dáme spíše produktům, které jsou určeny na více lahví, protože archiv obvykle rozšiřujeme a mohlo by nás později mrzet, že lahve není kam uskladnit. Opravdu malé vinotéky jsou pro 4–6 lahví, mnohem praktičtější jsou ale vinotéky s možností uložení 12, 18 nebo 32 lahví.

Foto: HUMIBOX

Vinotéka US 24 Dark má kouřová skla s protisluneční funkcí Stop Sun, stabilizační systém pro snížení vibrace při sepnutí kompresoru, dvouzónové provedení. Cena 9991 Kč.

Mezi solidní kousky patří velké vinotéky na 72 lahví, které nabízejí přehledné uspořádání. Menší vinotéky mají jednu chladicí zónu, což je škoda. Hodí se pouze pro jeden druh vína: bílé, nebo jen červené.

Daleko praktičtější jsou tzv. duální zóny chlazení, kde lze nastavit jinou teplotu na bílé a červené a chladit podle potřeby odrůd.

Foto: HOTPOINT

Vestavná vinotéka s výškou 45 cm v provedení nerez-sklo. Lze kombinovat v kolekci s ostatními spotřebiči. Vinotéka má kapacitu 24 lahví, vnitřní osvětlení, 3 dřevěné police, elektronické ovládání, digitální displej s ukazatelem teploty. Cena 39 990 Kč.

S velikostí vinotéky souvisí i místo, kam se postaví. Může to být prakticky kdekoliv, důležitý je vývod elektřiny. Vinotéky jsou často designovým kouskem, mají čelní kouřové sklo, vnitřní osvětlení, krásné dřevěné police a mohou klidně stát v obývacím pokoji poblíž jídelny.

Důležité je, aby nebyly hlučné, a proto si tuto informaci vždy zjistíme. Pokud není vinotéka tichá, ale zase má dobrý výkon a my jsme s ní jinak spokojeni, raději ji umístíme na chodbě, v technické místnosti, v části garáže apod.

Foto: HYUNDAI-ELECTRONICS

Vinotéka Hyundai VIN 18DZ je určena na 18 lahví, má duální zónu chlazení a LED displej s ovládáním a vnitřním světlem.

Argumenty pro domácí vinotéku

Víno by se mělo uchovávat v konstantní teplotě bez jakéhokoli kolísání, ve správné vlhkosti, přítmí a klidu bez sebemenších otřesů. A to vše vinotéky splňují.

Je možné na nich nastavit konstantní teplotu vhodnou pro určitou odrůdu vína v teplotním rozmezí 4 až 20 °C. (V chladničce dosáhneme teploty maximálně 8 °C.)

Speciální antivibrační systém brání otřesům vína, tmavší skleněné dveře mají UV filtr proti vniknutí UV záření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám