Hlavní obsah

Kvalitní povlečení napomáhá zdravému spánku

Právo, Sylva Svobodová

V obchodech je pestrá nabídka povlečení na polštáře a peřiny. Vybíráme nejen podle oblíbených barev, zajímavých vzorů a motivů, ale především sledujeme kvalitu materiálu. Ta rozhodne o tom, jak se nám bude každý den usínat.

Článek

Dostatečný spánek se odrazí na našem výkonu a náladě. Když jsme unavení a nevyspalí, nestihneme ani neprožijeme to, co bychom rádi. Dobrý spánek kopíruje psychickou i tělesnou kondici, ale málokdo si uvědomuje, že značný vliv má i postel, matrace a ložní prádlo. Textilie určují, zda nám je pod peřinou zima, či příjemně, zda se nám povlečení v letních měsících lepí na tělo, nebo je naopak chladivé, lehké, vzdušné.

Připlatit se vyplatí

Na lůžkovinách se nevyplácí příliš šetřit. Zde totiž platí známé rčení: „Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.“ Méně kvalitní textilie se rychleji opere, sejde, sníží se její savost, pevnost, vzhled, barva, přestane držet tvar. Lůžkoviny, které chceme povlékat doma, mají být kvalitní. Levnější provedení užijeme raději na chalupě či na občasné přespání.

Mezi doporučované materiály patří 100% bavlna. Velmi ceněný je damašek, vyrobený z nejjemnějších česaných přízí. Je to velmi kvalitní materiál, měkký a hebký na omak, s dlouhou životností, oboustranně vytkaným vzorem. Firmy dnes nabízí nejen obvyklé rozměry, ale přizpůsobí se i atypickým požadavkům zákazníků. Není problém nechat si vytkat celoplošný nápis, motiv či si vymyslet zdobení speciální výšivkou.

  • Textilie jsou často vybaveny i speciálními úpravami, které usnadňují ženám údržbu: např. se nemusí žehlit, nebo v případě antimikrobiální úpravy doslova hubí mikroorganismy.
  • Některé textilie (obvykle bavlněný satén) mají v sobě aktivní složku aloe vera, která brání vysoušení pokožky a je protizánětlivá. Jde o úpravu, která se doporučuje astmatikům nebo alergikům.
  • Příjemnou novinkou je tkanina zvaná Gabas. Je výtečná v tom, že pohlcuje až o polovinu více vlhkosti než klasická bavlna, což oceníme v letních měsících. Látka je vyrobena z přírodního viskózového vlákna, které je lehké, lesklé, hebké, málo mačkavé, takže se po vyprání nemusí žehlit.

100% bavlna - oblíbená klasika

Značkovou 100% bavlnu zastupuje perkal, který je hustě, jemně tkaný a je určen pro časté praní. Oblíbené je i tradiční vaflové bavlněné povlečení (má mřížkovou vazbu), které je lehké, vzdušné, snadno se pere a rychle schne. Vaflové povlečení v kombinaci s popelínem (velmi jemná, na omak hebká bavlna) je vhodné pro děti.

Mezi další TOP oblíbené tkaniny se řadí bavlněný satén, který šetří čas, protože se nemusí žehlit. Je to hřejivý materiál s decentním leskem. Některé povlečení má úpravu Actigard - zabraňuje množení plísní, roztočů a bakterií, lze ho prát na 60 °C. Podobně kvalitní je makosatén s nápadným hedvábným leskem a velkou pevností (povlečení je lehké, příjemné a prodyšné).

Velkou pružností, příjemnou měkkostí a savostí se vyznačuje žerzej, což je ložní prádlo ze 100% bavlněného úpletu. Po vyprání jej ale musíme přežehlit. Ze 100% bavlny je vyrobeno i krepové povlečení v plátnové vazbě, které se snadno udržuje (lze prát na 60 °C, nežehlí se). Je sice trochu tvrdší na dotek, ale s každým dalším praním změkne. Patří mezi levnější materiály. Do zimního období je, zejména pro děti, vhodné flanelové povlečení vyrobené z klasické počesové bavlny: je hřejivé, s vysokou hebkostí.

Kromě bavlny si můžeme pořídit i froté povlečení z mikrovlákna, které je tenčí než přírodní hedvábí. Pojme vlhkost a rychle ji vymění s okolním vzduchem. Jde o hustě tkaný materiál, který tvoří 100% polyester. Povlečení z froté, které rychle schne a nemusí se žehlit, tvoří 75 % bavlny a 25 % polyesteru.

Speciální úpravy

  • Antimikrobiální úprava: Tkaniny s antimikrobiálním účinkem splňují náročné požadavky na čistotu, určené jsou všude tam, kde je velký pohyb lidí (penziony, hotely, nemocnice). Textilie takto upravené hubí nežádoucí mikroorganismy, přitom nezpůsobují žádné podráždění, použitý prostředek je absorbován kůží. Výrobky jsou zdravotně nezávadné pro dospělé i pro děti.
  • Easy Care: jde o nežehlivou úpravu, kterou ocení každá hospodyňka. Permanentní nežehlivá úprava dodává výrobku elegantní splývavost a měkkost na omak. Lůžkoviny nemusíme žehlit, ale volíme program šetrného praní, lehké odstředění a sušení ve volném závěsu.

RADY & tipy

Jak ošetřit povlečení

* Povlečení pereme a sušíme naruby, prodloužíme tím jeho vzhled a životnost. Praktické je povlečení na zip.

* Na praní používáme kvalitní jemné prací prostředky, vždy dodržujeme teplotu předepsanou na výrobku. Prostudujeme si i symboly určené pro ošetření lůžkovin.

* Povlečení s potiskem u 100% bavlny perkal je dobré prát na 60 °C, aby barvy potisku zůstaly stále krásné a svěží.

* Je to otázka vkusu, ale lépe se spí v povlečení pastelových klidných odstínů, s jemným vzorkem (nejlépe květinovým). Syté tmavé barvy a velké vzory působí agresivně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám